Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Miljonu nevajag. Domā citādi

Nestudējot tiek iegūts ļoti daudz laika, uzskata Vilhelms. Bet, ja dotos studēt, tad tikai uz Vidzemes Augstskolu, taču... «Tas nozīmētu, ka man jāiztērē četri gadi Valmierā, kuru laikā es, visticamāk, nevarētu strādāt. Vai arī studētu un strādātu, un abas lietas darītu nekvalitatīvi. Tas nav interesanti. Četros gados var sasniegt daudz vairāk.»

Vilhelms labprāt studētu filosofiju, žurnālistiku, ekonomiku, komunikāciju, politiku - jaunais cilvēks gatavs uzskaitīt desmitiem jomu, kuras interesē, bet tas neesot tā laika un naudas vērts. Turklāt apšaubāma esot Latvijas izglītības kvalitāte. «Ienīstu to un pilnībā atbalstu Ķīļa reformas,» saka ģimnāzists, pamatojot savu viedokli: «Ja man jāuzskaita vidusskolā mācītās noderīgās lietas, ko pēc tam dzīvē izmantot, to būtu ļoti maz. Izglītības sistēma vērsta uz standartizāciju - skolā visi ienāk kā personības, bet ārā visus izlaiž vienādus. Tas nav pareizi.»

Bet studijas aiz robežas? «Ja man nebūtu darba (nu jau gandrīz divus gadus darbdienu vakaros Vilhelms ir algots darbinieks sociālo mediju aģentūrā, reklāmas un mārketinga komunikācijas jomā - red.), aizbrauktu pastrādāt brīvprātīgo darbā uz Portugāli vai Grieķiju. Sakārtot galvu, lai saprastu, ko grib no dzīves. Tas ir labāk, nekā bez vīzijas par nākotni doties studēt sabiedriskās attiecības. Jo visi tā dara. Studijas sabiedriskajās attiecībās jau neprasa ķīmijas vai matemātikas nopietnās zināšanas,» spriež jaunietis. Paralēli mācībām viņš strādā kopš 14 gadu vecuma. Sācis kā velokurjers - nostrādājis pilnu vasaru, «kamēr citi atpūtās», katru dienu nobraucot līdz 80 kilometriem. Fiziska darba viņš nebīstas. «Es labprāt grābtu lapas, varētu strādāt kā pārdevējs kādā foršā veikalā. Par kapraci gan negribētu būt. Un negribētu rūpnīcā visu dienu likt detaļas.» Tiesa, lapas viņš labprātāk grābtu Portugālē, nevis Rīgas parkos. «Mīlu Rīgu un arī cilvēkus sev apkārt. Neesmu no tiem, kas saka: mēs slikti dzīvojam tāpēc, ka valdība zog, viss ir slikti un algas par mazu. Bet par valsts patriotu sevi nesaukšu. Man šķiet, lielai daļai cilvēku patriotisms nav pamatots. Tā drīzāk ir vēlme pēc elementāra komforta.»

Vilhelms neslēpj - kādreiz gribētu izlauzties līdz augšai Latvijas reklāmas industrijā. Kāpēc ne, piemēram, Amerikā? «Ja aizbraukšu uz Ameriku, iespējams, dzīvošu labi, bet tur vienmēr būšu kaut kur pa vidu. Izlauzties līdz pašai augšai, ja nav īpaša talanta, tur ir neiespējami. Bet Latvija ir tik maziņa!» savu principu «labāk pirmais puisis ciemā, nevis otrais galvaspilsētā» atklāj Vilhelms. Turklāt būt pirmajam puisim Rīgā nemaz neesot zemu mērķēts. Frederika Beigbedera 14,99 eiro viņš ir lasījis. «Nepaķēra. Manuprāt, Beigbeders pārspīlē,» komentē Vilhelms, piebilstot, ka tik traki reklāmas industrijā nemaz neesot. Protams, sākumā zeme ir jāizēd. Absolūti «utopiskā, perfektā nākotnē» viņš gribētu aizbraukt studēt pasaulē prestižākajā reklāmas skolā Maiami. Un kā ar sirdsapziņu reklāmas industrijā? Ar to viņam viss esot kārtībā, «galvenais visu darīt pēc labākās sirdapziņas, tad par to nebūs jāuztraucas». Ja Lindermans piesolīs miljonu par savu reklāmas kapaņu? - «Atteikšos.» - Divus miljonus? - «Arī atteikšos.» - Trīs? - «Tik un tā atteikšos.» Nauda nepadarot cilvēku laimīgāku. «Kad man pašam bija mazāk naudas, es nebiju nelaimīgāks.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Domā citādi Lētāk, ērtāk, vieglāk Kļuvis labāks

Paula Ardēna grāmata Par nepareiziem lēmumiem ar pareiziem rezultātiem ir Vilhelma jaunākā iecienītākā. «Vērtīga grāmata. Par to, ka domāt citādi nenozīmē domāt nepareizi. Varbūt reizēm tas ir pareizāk. Taču grāmata jāvērtē mazliet ar skepsi. Tajā, piemēram, ir sadaļa «Sliktas sekmes ir laba lieta». Ļoti provokatīva, spilgta un lakoniska. Tā nostiprināja manī pārliecību par lietām, par kurām domāju tāpat.»

Vilhelms daudz lasa. Kādreiz gan bijis skeptisks pret grāmatu lasīšanu elektroniski. «Man svarīgi pāršķirt lapas, bet, kopš man ir elektroniskais grāmatu lasītājs, atkal lasu daudz vairāk.» Vienu no pēdējām izlasījis Stīva Džobsa biogrāfiju. Grāmata esot tik bieza un smaga, ka to nenēsātu līdzi, lai lasītu sabiedriskajā transportā, bet elektroniskajā lasītājā - ļoti ērti. Piemēram, Amerikā šāda ierīce maksājot 80 dolāru. «Atpelnās. Turklāt arī oficiālā ceļā elektroniski var dabūt daudz grāmatu par brīvu.»

Pēc pamatskolas Vilhelmam bijuši divi varianti, kur mācīties vidusskolā. Izvēlējies Rīgas Valsts 2. ģimnāziju. «Lai kāda man būtu nepatika pret izglītības sistēmu, lai kā es to ienīstu un kritizētu, manis izvēlētā skola bija vislabākais variants. 2. ģimnāzija mani tiešām padarījusi par labāku cilvēku. Apkārt man ir lieliski cilvēki!» ar skolu un nesen saņemto žetongredzenu lepojas ģimnāzists.

«iPhone un iPod ļauj vienmēr būt saziņā un komunikācijā, pārskatīt e-pastus un lietot sociālos tīklus. Esmu tehnoloģiju cilvēks,» saka Apple produktu cienītājs Vilhelms.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?