Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Neko tādu Vogue lapās vairs neredzēsiet

Izstādi atklāj un noslēdz gleznotāja portrets. Roma, 1944. gads - sirreālisma varonis Džordžo de Kiriko. Ņujorka, 2007. gads - gleznotājs un kinorežisors Džūljens Šnābels. Ērvinga Pena sešdesmit trīs darba gados, kas šķir šos divus portretus, - visa mūsdienu kultūras vēsture. Lielākā daļa no vairāk nekā 120 eksponētajām fotogrāfijām veidota žurnālam Vogue un citām izdevniecības Conde Nast «stila un modes bībelēm».

Izstādē var aplūkot dažus vēsturiskus 60 gadu vecus _Vogue_ eksemplārus - izšķirstīt diemžēl nav iespējams, žurnāli «iemūrēti» stikla kastēs. Taču tie ļauj labāk saprast kontekstu, kurā tika veidotas Ērvinga Pena (1917-2009) bildes. Toreiz _Vogue_ - žurnāls, kas ASV dibināts 1892. gadā, - nebija glamūra ceļvedis, ar modes namu reklāmu pārblīvēts foliants, tam bija lielāks formāts, papīrs nebija glancēts.

Šķiet, 40. gadu vidū, kad sātans Pradas brunčos vārdā Anna Vintūra vēl pat nebija piedzimis, amerikāņu Vogue bija daudz stilīgāks, estētiskāks un saturiski inteliģentāks nekā jebkad vēlāk. Ērvinga Pena fotouzņēmumos nav manierīguma un samocītības sajūtas, kas bieži raksturīga žanram, ko mēdz uzskatīt par modes fotogrāfiju.

Tas, ka viņam maksāja Vogue, vēl nenozīmē, ka Pens bija modes fotogrāfs. Viņa bildes - ļoti dokumentālas, reālistiskas un tajā pašā laikā dievišķīgi skaistas un poētiskas. Var teikt, ka Ērvings Pens fotografēja sarežģītus personāžus vienkāršās pozās. «Sarežģīts» nozīmē gudrs, intelektuāls, dziļš, pievilcīgs, izaicinošs un talantīgs. Tieši tāds ir Pablo Pikaso 1957. gadā Kannās tapušajā portretā - viņš skatās uz tevi, viņš izgāžas ārā no bildes rāmja.

Londonas izstādē «ievākta» bohēmas esence. Te ir klasiskas skaistules Odrija Hepberna, Greisa Kellija un Nikola Kidmena. Sievietes mūzas Dora Māra un Vindzoras hercogiene. Blakus māksliniekiem (Frānsiss Bēkons, Henrijs Mūrs, Hoans Miro, Salvadors Dalī, Alberto Džakometi, Villems de Kūnings, Bārnets Ņūmens, Roberts Raušenbergs, Luīze Buržuā) - arhitekti (Le Korbizjē, Ludvigs Mīss van der Roe, Filips Džonsons, Arata Isodzaki, Zaha Hadida). Mūziķu pulciņā - Džons Keidžs, Ārons Koplends, Leonards Bernsteins, Djūks Elingtons, Džesija Normena, Jehudi Menuhins. Rakstnieki Anaisa Nina, Kolete, Simona de Bovuāra, T. S. Eliots, Trūmens Kapote, Josifs Brodskis, Arturs Millers, Džons Updaiks, Greiems Grīns, Tenesijs Viljamss, Žans Kokto, Harolds Pinters.

Horeogrāfi un dejotāji Marta Grehema, Džordžs Balančins, Merss Kaningems, Rūdolfs Nurejevs. Režisori un aktieri Alfreds Hičkoks, Roberto Rosellīni un Anna Manjāni, Ingmars Bergmans, Pīters Ustinovs, Edīte Piafa, Vudijs Allens, Als Pačīno, Gaels Garsija Bernāls. Modes mākslinieki Elsa Skjaparelli, Kristiāns Diors, Īvs Senlorāns, Isejs Mijake. Vārdu uzskaitījums ir nomācošs? Izstādē elpot ir viegli.

Ērvingam Penam nepatika greznas, teatralizētas fotosesijas, viņš klientus pārsvarā uzņēma tukšā studijā, kur uz grīdas mētājās izsmēķi, vadu gali un citi «radoši industriālie» atkritumi. Fotogrāfam patika iedzīt savus modeļus studijas stūrī - Vindzoras hercogiene, Igors Stravinskis un Marsels Dišāns nekad nav izskatījušies iespaidīgāk. Un neko tādu 2010. gadā žurnālā Vogue jūs neredzēsiet.

No Londonas Ērvinga Pena portreti ceļos uz Romu, kur no 1. jūlija līdz 19. septembrim būs skatāmi Palazzo delle Esposizioni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?