Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Par Biedriņu būtu jāmaksā piecdesmit tūkstoši eiro

Basketbola izlasēs būtiska atšķirība ir starp Eiropas un Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājiem. «FIBA (Starptautiskā Basketbola asociācija) ir līgums ar noteiktu apdrošināšanas kompāniju, caur kuru viss arī tiek kārtots. Uz federāciju pleciem ir tikai izmaksas par formalitāšu kārtošanu,» skaidro Latvijas izlašu direktors Māris Jučmanis.

Šeit gan jāņem vērā, ka apdrošināšana kompensāciju parasti izmaksā tikai tad, kad spēlētājs ir izveseļojies, tas nozīmē, ka nopietnas traumas gadījumā basketbolists uz ilgāku periodu var palikt bez iztikas līdzekļiem. «Šī problēma būtu jārisina, iespējams, pat valstiskā līmenī. Jāizveido fonds, kas šādos brīžos sportistam palīdzētu, bet pēc apdrošināšanas atlīdzības saņemšanas viņš naudu varētu atdot atpakaļ,» norāda basketbola aģents Raivis Ušackis.

Latvijas izlases sastāvā pēdējos gados savainojumos iedzīvojušies Ivars Timermanis 2010. gadā un Sandis Valters gadu pirms tam. «Vienmēr viss ir bijis izmaksāts, taču jāņem vērā, ka spēlētājs summu saņem tikai pēc izveseļošanās. Ja spēlētājam jau ir līgums, pastāv prakse, ka klubs basketbolistam aizdod naudu, bet pēc apdrošināšanas izmaksas tā tiek atdota atpakaļ,» stāsta Jučmanis.

Līdzīgu risinājumu spēlētājiem bez līguma saredz Ušackis, rosinot situāciju risināt valstiskā līmenī. «Sportistiem ilgstošu savainojumu ārstēšanas laikā situācija nebūt nav vienkārša. Īpaši, ja jāuztur ģimene, bērni un jāpilda kredītsaistības. Būtu jāizveido fonds vai dotācija, kas šādos brīžos sportistiem palīdzētu, izmaksājot kaut vai pusi no pagājušā gada līguma, kas tiek ņemts par pamatu apdrošināšanas atlīdzībai. Kad sportistam izmaksātu apdrošināšanu, viņš naudu atdotu. Tas neprasītu lielus līdzekļus, bet būtu kā buferis spēlētājiem un viņu ģimenēm,» Ušackis mudina risināt problēmu. To varētu uzņemties šogad dibinātā Latvijas Sporta spēļu asociācija.

Sarežģītāk ir ar aizokeāna zvaigznēm no NBA, kur šobrīd spēlē Andris Biedriņš. «Parasti NBA spēlētāju pārstāvētie klubi norāda, ar kuru no apdrošināšanas kompānijām slēgt līgumu, turklāt par polisi jāmaksā pašām federācijām,» sacīja Jučmanis. Pērn pirms Eiropas basketbola čempionāta situācija bija vēl komplicētāka, jo NBA bija lokauts, tāpēc šefību uzņēmās basketbolistu aģenti, kuri paģērēja apdrošināt līgumu pilnībā, nevis tikai par periodu, kura laikā spēlētājs ir valstsvienības rīcībā. Augsto apdrošināšanas izmaksu dēļ Polijas izlasei pērn Eiropas čempionāta finālturnīrā nācās iztikt bez līdera Marcina Gortata, kura spēlēšana šīs valsts basketbola federācijai izmaksātu 1,4 miljonus latu, savukārt vācu superzvaigzne Dirks Novickis par sevi apdrošinātājiem samaksājis pats.

Māris Jučmanis atklāja, ka Biedriņa līguma apdrošināšana izmaksātu aptuveni 50 000 eiro, taču basketbolists, aizbildinoties ar veselības problēmām, valstsvienību nepārstāvēja, tāpēc par līdzekļu atrašanu galvu nenācās lauzīt. «Apdrošināšanas summa ik gadu atšķiras, jo mainās basketbolista atlikusī līguma kopējā summa un tiek pārvērtēti riska faktori - tas, cik spēlētājs ir traumatisks,» stāstīja Latvijas izlases direktors Jučmanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?