Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Remontē labāk pats, jo tā iznāk lētāk

Reinis Pavārs pats veikt kapitālo remontu uzņēmies pirmo reizi. Līdz tam tikai palīdzējis brālim un vectēvam, kā pats saka, ar sīkumiem - nokrāsot ar rullīti sienu. «Atceros, biju izvēlējies pūkainu rullīti, un visas pūkas palika uz sienas,» par ne visai veiksmīgo pieredzi stāsta Reinis. Tagad nopirkts dzīvoklis ne tik jaunā mājā, un, kā izrādījās, dažreiz jaunu nopirkt vieglāk nekā salabot vecu.

«Ilgāku laiku remontam gatavojos teorētiski - no bibliotēkas ņēmu grāmatas par māju būvi un iekšdarbu veikšanu, lasīju žurnālu Dari pats, meklēju informāciju internetā. Daru pats, jo zināšu, ko esmu sataisījis, un tas būs arī lētāk,» atzīst remonta sācējs. Viņš pārliecinājies, ka tieši agrāk izdotajās grāmatās ir vispusīgāka informācija ar vairākiem piemēriem, plusiem un mīnusiem. Nav jūtama tendence reklamēt konkrētu preci.

Vecu pārtaisa par jaunu

Pavāru ģimene tomēr cerējusi, ka būs jāiegulda mazāk darba, bet pamazām atklājies, ka jāstrādā nopietni. Krāsns meistari novērtējuši, ka to nav vērts pārmūrēt, labāk nojaukt. Tās vietā top kamīns. Lai varētu izmantot esošos sarkanos ķieģeļus, nākas skriet pa veikaliem un meklēt līdzīgus un arī dzeltenus, lai kamīns iznāktu krāsās interesantāks. Meklējis internetā, bet samērā grūti atrast vecinātus ķieģeļus bez caurumiem, jo iecere ir kamīnam piešķirt senatnīgu izskatu.

Remontu Reinis Pavārs sācis ar tualeti un vannas istabu. Nolēmuši restaurēt seno čuguna vannu. Šim nolūkam ar draugiem meistaro eksperimentālu instrumentu, lai ar smilšu strūklu notīrītu vannu. Ja neizdosies, būs ilgāks un netīrāks darbs ar drāšu birsti. Pēc tam atliks krāsot. Dzirdējis par krāsošanu karstumā, vai arī meklēs izturīgu krāsu un krāsos pats ar kompresoru. Līdz šim ar to gan esot krāsojis tikai mašīnu, bet domā, ka atliek piešauties un varēs krāsot arī sienas.

Vannas istabā izlauzis sabrukušo grīdu, ielējis cementa maisījumu un pa virsu nolējis pašizlīdzinošo masu, tā visu izdara meistara vietā, un grīda kļūst gluda. Tualetē podu un santehniku nomainījis santehniķis. Flīzes un citus materiālus meklējot veikalā Depo vai K-Rauta. Depo esot tuvāk darbavietai, viss nepieciešamais pārsvarā uz vietas, cenas pieņemamas, bet pārdevēji konsultanti esot atsaucīgi visur.

Krāsas izvēlas gaišas

Uz jautājumu, vai seko jaunākajām dizaina tendencēm, Reinis atbild, ka iecere ir visu veidot un krāsot, kā pašam patīk. Vēloties košas, bet samērā mierīgas krāsas, piemēram, gaiši zaļos toņos, jo, kad vēl dzīvoja ar brāli, sienas un griestus nokrāsojuši melnus, bijuši vien sarkani gaismas akcenti. Tas periods esot beidzies.

Pašlaik modē ir nedaudz senatnīgs stils, dabiskie materiāli. Arī Reini un viņa ģimeni tas saista, tāpēc, zem izplēstajām skaidu plākšņu grīdām atklājot koka dēļus, bijuši ļoti priecīgi. Nolemts saglabāt 60. gadu dīvānu, tikai pārvilks atsperes un uzvilks jaunu audumu, to gan uzticēs darīt profesionāliem mēbeļu atjaunotājiem. Jaunu elpu nolemts piešķirt arī virtuves skapīšiem.

Mainīt nāksies visu elektroinstalāciju. Kam un kāda diametra vadi nepieciešami, konsultējuši zinošākie paziņas. Jaunie vara vadi būs izvilkti sienu virspusē, tas arī drošības apsvērumu dēļ, jo mājas sienas ir no koka. Reinis atzīst, ka viņam nepatīk, ja vadi tiek slēpti zem tapetēm, labāk tos glīti piestiprināt ar dažādiem āķīšiem.

Atjaunot durvis nav nieks

Pie koka durvju atjaunošanas ķērusies Reiņa sieva Sandra. Viņa stāsta, ka vispirms mēģinājusi vairākas reizes nosmērēt ar ķīmisku krāsas noņēmēju, pēc kura uzklāšanas vecā krāsa uzmet burbuļus un pēc tam to ar birstīti it kā viegli noņemt. Bet šīs mājas durvīm kultūrslānis izrādījies pārāk daudzkārtains, tāpēc dabūjusi ķerties pie fēna, slīpmašīnas un skrāpīšiem, lai noņemtu visas kārtas.

Reinis iestarpina, ka ar savu smilšu strūklas aparātu nolēmis izmēģināt notīrīt krāsu arī no vecajiem koka logiem, jo nelabprāt tos mainītu pret plastmasas. Tomēr visu noteiks finansiālie apsvērumi, jo jauni plastmasas logi ir divas reizes lētāki. Remontam ģimene kredītu nav ņēmusi, mēģina atlicināt no algas, tāpēc tas nedaudz ievelkas.

Grīdu restaurēt tomēr uzticēs speciālistam. Lai redzētu dabisko koka struktūru un rakstus, dēļus, visticamāk, lūgs nosmērēt tikai ar lineļļu.

Kur un kā meklē speciālistus? Pavāru ģimene stāsta, ka talkā nāk gan zinoši radi, gan sekojot atsauksmēm domubiedru grupās interneta portālā draugiem.lv. «Tur iesaka meistarus, ko un kā labāk darīt, uz kā neuzķerties. Internets ir laba lieta, bet cenšos izlasīt pēc iespējas vairāk viedokļu arī citos portālos, kas veltīti speciāli būvniecībai,» teic Reinis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Iesaka Reinis Pavārs Iesaka dizainere Kristīna J

Nepirkt tikai lētāko vai pašu dārgāko, bet izvēlēties kvalitatīvu preci un pēc tam skatīties cenu

Izvēloties meistarus, labāk uzklausīt vairākas atsauksmes par viņu darbu, nevis klausīt pirmajai atsauksmei

Pārdevēji iesaka jaunākos materiālus, bet meistari - pārbaudītus paņēmienus, lai remonts nebūtu drīz vien jāatkārto

Vannasistabā neiesaka izvēlēties plastmasas caurules, jo tās ietekmē siltums un aukstums. Varam divkāršojusies cena, bet tā vietā var izvēlēties alumīnija caurules ar plastmasas apdari

Jauniem cilvēkiem iesaku paeksperimentēt, mēģinot sakombinēt interesantus materiālus, krāsas un interjera priekšmetus. Piemēram, esošās mēbeles pārkrāsot, sienām izvēloties tapetes, kā akcentu izmantot spilgtāku vai rakstaināku apdruku vienai sienai vai ielaist to joslās uz vienas vai vairākām sienām

Ja uz grīdas klāj mīksto grīdas segumu, uz tiem kārto krāsainus vai rakstainus spilvenus. Labi izskatīsies zemais kafijas galdiņš, virs kura iekārts glīts gaismeklis

Lai atvieglotu darbu un sienas nebūtu jālīdzina, var izmantot rupju špaktelēšanas tehniku, pēc tam nokrāsojot

Veikalos bieži var iegādāties interesantas lietas par zemākām cenām preču izpārdošanā sortimenta maiņas vai atjaunošanas gadījumā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?