Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Senioru vecumā dzīvot ar prieku!

Ja cilvēka mūža loku salīdzina ar Saules loku - no lēkta līdz rietam -, tad novecošanās jākrāso saules dzeltenā krāsā, ar to saprotot, ka šī paaudze pelnījusi cieņu, godu un iecelšanu saulītē. Bet te nu neviens cits nevar iepriecināt, ja pats to nevēlas. Arīdzan vēlme tikt ieceltam saulītē atkarīga no cilvēka paša. Par godu Starptautiskajai veco ļaužu dienai aizvadītajās dienās visā Latvijā norisinājās daudz pasākumu. Iedvesmas avotu dzīvot ar prieku senioriem netrūka. Ja vien paši meklēja iespējas pavērt jaunus apvāršņus.

Mūsu sargeņģeļi

«Jūs esat mūsu sargeņģeļi, kas glabā pilsētu, bērnus, vēsturi, skaistāko, kas mums ir,» tik uzmundrinoši aptuveni 150 arī no Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Krievijas sabraukušo senioru pirmajā Baltijas valstu senioru forumā Dzīvo ar prieku uzrunāja Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa. Forumu organizēja Rīgas aktīvo senioru alianse (RASA). Pasākums apliecināja, ka šis gads, kas Eiropā pasludināts par aktīvas novecošanas un paaudžu solidaritātes gadu, nebūs vienreizēja kampaņa. Tā iekustinājusi sabiedrību citādi - pretimnākošāk - raudzīties uz gados vecajiem. Kā forumā uzsvēra labklājības ministre Ilze Viņķele, tie ir tikai stereotipi, ka līdz ar noteikta vecuma sasniegšanu cilvēks kļūst mazāk aktīvs, viņam mainās prioritātes. Gluži pretēji - daudzi pensijas vecumu sasniegušie pierādījuši, ka visa mūža garumā neatkarīgi no vecuma ir gatavi sadarbībai un spēj palīdzēt citiem, sniegt gudru padomu un ar savu piemēru iedvesmot sabiedrību. «Jūs apliecināt, ka būt aktīviem, priecīgiem, iesaistītiem patiesībā ir norma. Un spējat paveikt lietas, par kurām jaunie pat neiedomātos,» seniorus un foruma organizatorus slavēja ministre.

Ar mīlestību

Mēs nevaram paveikt lielas lietas šajā pasaulē, mēs varam izdarīt tikai mazas lietas ar lielu mīlestību - līdzdarboties sabiedriski ekonomiskajos procesos aicina RASA pārstāvji. Biedrības vadītāja Terēzija Mackare, taujāta par foruma rīkošanas ieceri, teic: gribējuši pierādīt, ka Rīgas seniori ir visaktīvākie. Dzinulis bijis arī pieredzes apmaiņa, ko seniori varētu izmantot, īstenojot dažādus sadarbības projektus tūrisma, mūžizglītības, veselības jomā. «Tā ir lieliska iespēja sadraudzēties, izkustēties no mājas, iegūt jaunus draugus,» uzsver Terēzija Mackare.

Forumā piedalījās arī aktieri Velta Straume, Anta Krūmiņa un Kaspars Pūce. «No pašiem daudz atkarīgs, kā RASA idejas realizēsies dzīvē,» uzskata Velta Straume. Viņa gan iebilst - nejūtoties kā seniore. «Es arī ne!» nosmej Kaspars Pūce, «jo vecumu var izjust tikai tie, kuriem nav ko darīt. Uz dīvāna, protams, paguļam, bet darba mums daudz. Un tad nav laika domāt par novecošanu.»

«Tikai man nepatīk, ka saka «sirmgalvis» un sabiedrību dala senioros un pārējos. Tikpat labi varētu norādīt uz plikgalvi vai sarkanmati,» protestē Velta Straume. «Vai uz resnīti,» piebilst Kaspars Pūce. «Ja kāds negrib nokļūt mūsu vecumā, tad stāvus jālec Daugavā, jo no cienījamiem gadiem neviens neizbēgs,» spriež aktieri.

Dzīve kā fabula

«Kā fabula dzīve tiek vērtēta - ne vien pēc garuma, bet arī pēc satura! Būsim jauni!» optimismu nezaudēt mudināja Rīgas Stradiņa universitātes profesors, gerontologs Jānis Zaļkalns. «Mēs varam novecot divās versijās - neveselīgajā un veselīgajā. Laba veselība vecumā ir garantija labam garastāvoklim. Tā atkarīga no līdzsvara, kāds veidojas starp resursiem - starp fiziskajiem resursiem, personību un ārējiem faktoriem.»

Profesors iesaka ikvienam senioram pārskatīt dzīvesstilu - ēšanas paradumus, kaitīgo ieradumu ietekmi, identificēt nelabvēlīgās lietas un trenēt individuālos resursus. «Pilnvērtīga dzīve ir atkarīga no katra paša. Senioriem vēlu meklēt, atrast un prasmīgi pielietot sevis harmonizēšanas avotus. Domājiet pozitīvi, jo pasaulē vienmēr būs slikti cilvēki un sliktas lietas. Lai gadiem ilgi nenāktos dzīvot disharmonijā, nepieciešams atskaldīt visu lieko,» mudina Jānis Zaļkalns. Vecam cilvēkam galvenais tomēr esot dzīvi pievienot gadiem, nevis otrādi, piebilst profesors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?