Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Skolotājiem jāmāca izmantot tehnoloģijas

No mācību gada pagarināšanas līdz portatīvā datora nodrošināšanai katram skolotājam un skolēnam. No «virtuālās skolas» veidošanas līdz skolu autonomijas palielināšanai. Tik plašā amplitūdā svārstās speciālistu ieteikumi, kas varētu dot pozitīvu devumu izglītības kvalitātes uzlabošanā. Kopumā 21 ieteikums, ko trešdien prezentēja Valsts prezidenta un Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) rīkotajā diskusijā, ir esence no vairākām izglītības nozares pārstāvju darba grupām, kas darbojās SAK un Microsoft Latvia projektā par izglītības inovācijām skolās.

Pērn Izglītības inovāciju forumā izglītības iestāžu pārstāvji arī uzsvēra skolu slikto aprīkojumu. SAK vadītājs Roberts Ķīlis stāsta, ka pirms iepazīšanās ar situāciju skolās viņam bijis sliktāks priekšstats par tehnoloģiju izmantojumu tajās. Tomēr kopumā Latvijā šajā ziņā esot pārlieku liela nevienlīdzība - ir gan skolas, kurās teju visās klasēs ir datori un pat vairākas interaktīvās tāfeles, gan tādas, kuru vadībai ir grūti uzrakstīt savu e-pasta adresi. R. Ķīlis to uzskata par bīstamu tendenci izglītības pārmantojamības ziņā. Programmas Iespējamā misija direktore Zane Oliņa norāda, ka pašlaik ir neauglīgi diskutēt, ir tehnoloģijas skolās vajadzīgas vai nav, svarīgākais jautājums ir - kā tās izmantot. Šeit ļoti liela ir skolas vadības un skolotāju loma, jo no tehnoloģijām nav jēgas, ja skolotājs nav apguvis metodes, kā tās izmantot, lai atvieglotu sava mācību priekšmeta apguvi. Esot daudz balto zvirbuļu - tādu skolotāju un direktoru, kuri prot izmantot tehnoloģijas un paši arī gatavo digitālos mācību materiālus, taču vajadzētu krietni vairāk šādu pedagogu, uzsver Z. Oliņa. Eksperti rosinājuši ne tikai izstrādāt skolotāju apmācības programmas, bet arī pašiem mācībspēkiem apmācīt citus pedagogus tehnoloģiju lietošanā.

Tomēr būtisks esot arī resursu jautājums, jo pašlaik skolām neesot naudas pat darba lapu izdrukāšanai. Z. Oliņa akcentē, ka nauda seko skolēnam, lai varētu samaksāt skolotāju algas, bet kādai naudas daļai vajadzētu būt paredzētai arī resursu iegādei. Lai neizveidotos situācija, kad skolās ir tehnoloģijas, bet trūkst piemērotu mācību materiālu, eksperti rosina veidot digitālo mācību resursu banku, kurā tiktu apkopoti un papildināti dažādi skolotāju veidotie mācību materiāli, ar kuriem gan pedagogi daloties nelabprāt. Trešdien diskusijā eksperti arī plašāk pievērsušies mācību satura jautājumam un vienojušies, ka nepieciešams noteikt «kodolu», kas skolā jāiemācās, jo pašlaik saturs esot pārāk izplūdis.

Izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) preses pārstāve Agnese Korbe nevar apstiprināt, ka tiks ieviesti pilnīgi visi ekspertu ieteikumi, taču kopumā tajos neesot nekā tāda, kas būtu pretrunā ar ministrijas uzsākto kursu. Pie daudziem ekspertu uzsvērtajiem jautājumiem, piemēram, skolotāju mācībām, jau tiekot strādāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Eksperti iesaka

Ieviest tehnoloģiju mācību jau no 1. klases.
Ieviest vaučeru sistēmu, katram skolēnam piešķirot noteiktas vērtības vaučerus, kurus var iztērēt praksē konkrētos uzņēmumos.
Novados vai reģionos vairākām skolām kopā veidot tehnoloģiju resursu banku, kuru var izmantot visas skolas.
Piesaistīt vecākus un citus interesentus kā brīvprātīgos, lai palīdzētu skolēniem apgūt mācību vielu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?