Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Skotiem jāizšķiras par izvēli

Nepilns mēnesis atlicis līdz 18. septembrim, kad Skotijas iedzīvotāji izdarīs vēsturisku izvēli, balsojot, vai teritorijai, kas jau kopš 1707. gada ir Lielbritānijas sastāvā, jākļūst par neatkarīgu valsti. Pēdējās aptaujas rāda, ka pret Skotijas neatkarību gatavojas balsot nedaudz vairāk par pusi izlēmušo vēlētāju, bet nozīmīga daļa skotu vēl nav izdarījuši izvēli. Tāpēc atlikušajās trīsarpus nedēļās līdz referendumam ieceres atbalstītāji un pretinieki vēl skaļāk izteiks savus argumentus par un pret Skotijas neatkarību.

Iespēja būt noteicējiem

Neatkarības kvēlākais aizstāvis ir Skotijas premjerministrs Alekss Salmonds, kurš ir pārliecināts, ka skotiem klāsies daudz labāk, ja tie izbeigs 307 gadus seno savienību ar Londonu. Viņš ir paziņojis, ka referendums ir «vērtīga iespēja Skotijas iedzīvotājiem pirmo reizi demokrātiski pārvaldīt savu likteni», vēsta raidsabiedrība BBC.

«Mēs esam viena no pasaules bagātākajām zemēm - mūsu iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju ir augstāks nekā Lielbritānijai, Francijai un Japānai. Ja Skotija teiks «jā», mēs būsim bagātākā valsts, kas jelkad ir pasludinājusi neatkarību,» A. Salmonds sacīja, pagājušajā nedēļā uzrunājot Skotijas parlamenta locekļus.

Viņaprāt, līdz šim ne visiem skotiem ir bijusi iespēja baudīt to, ka viņu zeme ir viena no bagātākajām pasaulē. «Pēdējos 33 gadus mēs ik gadu nodokļos uz vienu iedzīvotāju esam samaksājuši vairāk nekā pārējā Lielbritānija,» politiķi citē izdevums The Scotsman.

Viņš arī uzsver, ka, pasludinot neatkarību, Skotija pati būs noteicēja par naftas un gāzes ieguvi Ziemeļjūrā, un sola, ka pēc atdalīšanās no Lielbritānijas pēc Norvēģijas parauga tiks izveidots īpašs fonds, kurā noguldīs daļu no naudas, ko valsts iekasēs par naftas un gāzes ieguvi.

Tomēr pavisam saraut senās saites ar Apvienoto Karalisti skotu nacionālistu valdība nevēlas. Tā labprāt kā maksāšanas līdzekli paturētu britu mārciņu un pat ir piedāvājusi Londonai izveidot valūtas savienību. Lielbritānijas lielākās politiskās partijas - valdošie konservatīvie un to vadītās koalīcijas valdības partneri liberāldemokrāti, kā arī opozīcijā esošie leiboristi - ir noraidījušas šādu iespēju.

A. Salmonds piedraudējis, ka neatkarīgā Skotija atteiksies atmaksāt savu daļu no Lielbritānijas parāda, ja Londona nepiekritīs monetārās savienības izveidei. Kā alternatīva britu mārciņai ir minēta jauna Skotijas valūta, līdz kuras ieviešanai skoti turpinātu lietot mārciņu, vai pievienošanās eirozonai.

Pieprasa plānu B

Skotijas neatkarības pretinieki iespējamo liegumu turpināt lietot britu mārciņu izmanto kā vienu no galvenajiem argumentiem pret nacionālistu ieceri un uzstājīgi turpina pieprasīt no valdības «plānu B», ja skoti patiešām atdalīsies no Lielbritānijas un vairs nevarēs maksāt ar mārciņu.

«Skotijas iedzīvotājiem ir ļoti svarīgi, kādu naudu mēs lietosim. Tas ietekmēs mūsu hipotekāros kredītus, pensijas un ietaupījumus, mūsu algas un rēķinus,» kampaņas Kopā labāk (Better Together), kas iestājas par Skotijas palikšanu Lielbritānijas sastāvā, runasvīrs Īstkilbraidas pilsētā Greiems Simpsons sacīja tabloīdam Daily Record. «Katrs astoņgadnieks var nosaukt Skotijas karogu, galvaspilsētu un valūtu. Kāpēc Alekss Salmonds nevar pateikt, kas būs atsevišķās Skotijas nauda?»

Neatkarības pretinieki arī uzstāj, ka Skotijai ekonomiski izdevīgāk ir palikt Lielbritānijas sastāvā. Kā daļa no Apvienotās Karalistes Skotija varot ietekmēt globālos procesus; esot neatkarīgai, piecu miljonu iedzīvotāju lielajai zemei tas nebūtu iespējams. Viņi regulāri atgādina Eiropas Komisijas prezidenta Žozē Manuela Barrozu brīdinājumu, ka neatkarīgajai Skotijai būs jāiziet garais un sarežģītais process, lai iestātos Eiropas Savienībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?