Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Tuvie Austrumi Arēnā

Tuvo Austrumu skaņas un dzeja, mūziķi un mūzikas instrumenti, tēmas un noskaņas, improvizētas tradīcijas un vide. Tas viss mūs sagaidīs ikgadējā jaunās mūzikas festivālā Arēna, kas sāksies 9.oktobrī ar vērienīgu Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertu, kuru diriģēs Vācijā dzīvojošais ungārs Žolts Noģs un kura īpašās intrigas ir Mārtiņa Viļuma jaundarba pirmatskaņojums un mūsdienu itāļa Federiko Gardellas koncerts mandolīnai, kuru atskaņos mandolīnas virtuozs no Izraēlas Avi Avitals.

Festivāls turpināsies līdz 25.oktobrim, piedāvājot astoņus koncertus dažādās Rīgas koncertvietās, katrā koncertā solot pārsteigumus. Nesatraucieties, piemēram, ja atnākot ieraudzīsiet, ka koncertzāles telpa ir sadalīta ar tilla priekškaru un jau pie ieejas vīriešus nošķir no sievietēm. Par to visu kopā ar domubiedru grupu gādā jaunā Vācijā studējošā režisore Margita Zālīte.

Pirmoreiz festivāla fokusā ir nevis kāda ievērojama komponista/atskaņotājmākslinieka personība, bet gan koncepcija. Šī ir arī pirmā reize, kad festivāla koncepciju veido nevis domubiedru padome, bet gan mākslinieciskais vadītājs. Šis uzdevums uzticēts komponistei Gundegai Šmitei. Viņa sāk ar atzīšanos, ka uzdevums veidot līdzsvarotu, pārliecinošu programmas koncepciju ir bijis daudz grūtāks, nekā tas šķitis sākumā. «Arvien vairāk apjautu, cik daudzveidīga, bagāta, varena un noslēpumaina ir šī kultūra, kurā iemiesojas gan persiešu, gan arābu, gan izraēļu, arī kristiešu dzīvesziņa. Festivāla devīze Tuvie Austrumi - izgaismotie dialogi ietver sevī koncepcijas atslēgu.»

Dialogi - tas nozīmē, ka Tuvo Austrumu pasaulē sakņotas idejas iemiesojuši gan komponisti, kas nākuši no šī reģionā (vairākums no viņiem tagad dzīvo Eiropā), gan arī rietumu komponisti un izpildītājmūziķi, kuri šajā kultūrā atraduši bagātīgu iedvesmas lauku. Viņu vidū arī latviešu komponisti, piemēram, Lietuvā dzīvojošais Mārtiņš Viļums, kurš no persiešu teikas par putniem, kuri devās meklēt Karali - Dievu, uzbūris gleznaini krāšņu simfonisko opusu Simurg (Trīsdesmit putni). Mūzikas akadēmijas Kompozīcijas nodaļas studenti piedalījās īpašā konkursā, sacerot vokālās kamermūzikas darbus par dzeju arābiski, ivritā un turku valodā. Poētiskā stīga vijas cauri visai festivāla programmai, sākot ar atklāšanas svētkiem Lielajā ģildē, kur tā būs pamats Voldemāra Johansona skaņu instalācijai. Austrumi tagad ir modē. Kāpēc? «Austrumu kultūrā, filozofijā, dzīves izjūtā mēs meklējam to, kā mums pietrūkst. Mēs tajā meklējam atbildes uz jautājumiem, uz kuriem neatbild kristīgā pasaule,» prāto diriģents un obojists Normunds Šnē. Viņš ar orķestri Sinfonietta Rīga koncertā Arābu nakts (14.X Lielajā ģildē) atskaņos Jordānijā dzimušā, šobrīd Vācijā dzīvojošā komponista Saīda Hadada mūziku, arī koncertu arābu lautai ud un ansamblim.

Viens no festivāla uzdevumiem ir jaunu dialogu veidošana. Lai gan opera, kura bija impulss visai festivāla idejai un kuru igauņu komponistam Toivo Tulevam bija pasūtījis Latvijas Radio kora galvenais diriģents Sigvards Kļava, tā arī palika neuzrakstīta, festivāla programmu bagātina vairāki pirmatskaņojumi. Viens no tiem ir Līgas Celmas opuss Ceļā stīgu kvartetam, trim basiem un soprānam, kas pirmatskaņojumu piedzīvos koncertā kamermistērijā Širāza, kuras nosaukums patapināts no kanādiešu komponista un ceļotāja Kloda Vivjē klavieropusa. Šajā programmā (Lielās ģildes Minsteres zālē 14.X) pirmoreiz skanēs arī Santas Ratnieces Muqarnas klavierēm solo - austrumniecisks fraktāls skaņu ornaments, minaretu arhitektūra skaņās.

Arēna būs ne tikai klausāma, bet arī skatāma un izjūtama. Teju katrā koncertā skaņu iespaidus papildinās video, gaismu māksla, režija un scenogrāfija. Šajā ziņā kulminācija būs Fausto Romitelli videoopera An Index of Metal, kuru beļģu ansamblis Icta mums atvedīs festivāla noslēgumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?