Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Vai peļņa jāskaita valsts budžetā?

Pienācis laiks, kad valdībai jāizlemj, ko iesākt ar valsts uzņēmumu peļņu. Tapis noteikumu projekts, kas paredz lielāko daļu peļņas ieskaitīt valsts budžetā un šo formulu attiecināt uz visiem uzņēmumiem.

It kā jau ļoti vienkārši. Pret visiem valsts uzņēmumiem vienāda attieksme. Tomēr vai šī formula ir veiksmīgākā gan valsts, gan pašu uzņēmumu attīstībai? Manuprāt, ja nav iespējams izdomāt sarežģītāku un atbilstošāku modeli, valsts uzņēmumus vajadzētu dalīt vismaz divās daļās. Vieni ir tie, kuri konkurē tirgū un darbojas konkurences apstākļos, bet otri - tie, kuriem valsts uzticējusi kādu savu funkciju un kuri faktiski darbojas monopola apstākļos. Attiecībā uz pirmajiem attieksmei pret peļņas sadali arī attiecīgi būtu jābūt kā tirgus apstākļos. Būtu jārīkojas tieši tāpat, kā rīkotos privātais īpašnieks.

Pirmajos brīvā tirgus gados daudzi uzņēmumi visu peļņu izņēma dividendēs. Kur ir šie uzņēmumi šodien? Vai tie nav izrādījušies viendienīši? Peļņas izņemšanu dividendēs nevar uzskatīt par prasmīgu uzņēmuma vadību un attīstību. Ir privāti uzņēmumi, kas gadu desmitiem peļņu investē attīstībā, lai vairotu uzņēmuma ražīgumu un konkurētspēju. Īpašnieki saprot, ka peļņas izņemšana liktu uzņēmuma attīstībai apstāties un tas ar laiku sāktu veģetēt, līdz nonāktu līdz loģiskam uzņēmējdarbības noslēgumam.

Ekonomiskās krīzes laikā, kad bija jāsabalansē budžets un jāuzlabo tā stāvoklis, bija saprotams, kādēļ valsts uzņēmumu peļņu valsts vēlējās saņemt dividendēs. Taču krīze beigusies, un jāsāk domāt citās dimensijās - kā un vai šiem uzņēmumiem attīstīties un kādus labumus tie nākotnē nesīs Latvijai. No peļņas uzņēmums samaksā uzņēmuma ienākuma nodokli. Ja valdība izvēlētos visiem uzņēmumiem vienotu modeli, ka, piemēram, 15% peļņas ieskaita budžetā, tie arī būtu skaidri spēles noteikumi, turklāt motivētu uzņēmumus attīstīties. Atšķirīga situācija ir ar tiem uzņēmumiem, kuriem valsts deleģējusi kādu savu funkciju, piemēram, Ceļu satiksmes drošības direkcija. Iespējams, ka šis ir uzņēmums, no kura var prasīt peļņu atdot valstij. Taču ir specifiski infrastruktūras uzņēmumi, kuru pelnītspēja ir tieši atkarīga no spējas investēt attīstībā.

Ekonomikas ministrijas piedāvātais koncepts valsts uzņēmumu pārvaldībai daudz sekmīgāk risinātu šo problēmu, taču arī tā nav zelta atslēdziņa. Ir zināmi gadījumi, ka uzņēmumi, kuriem rodas problēmas, dodas uz valdību un lūdz peļņu atstāt savā rīcībā. Taču tam, ko iesākt ar uzņēmuma peļņu, nevajadzētu būt politiskam, bet saimnieciskam lēmumam. Iespējams, par katru uzņēmumu jāveic analīze, izpēte un aprēķini, kā ar tā peļņu rīkoties. Bet tam būtu nepieciešams liels ekspertu skaits, tādēļ vienkāršākais - izdomāt tādu universālu metodi, kas nošķirtu tirgū un monopolapstākļos strādājošos uzņēmumus un katriem piemērotu savu peļņas sadales mehānismu. Va/s Latvijas dzelzceļš (LDz) gadījumā, kur lielāko daļu pērnā gada peļņas valdība paredzējusi ieskaitīt valsts budžetā, uzņēmums faktiski ir infrastruktūra, ar kuru jāpelna, bet infrastruktūras uzturēšanai un attīstīšanai nepieciešami līdzekļi. Atšķirībā no citām valstīm Latvijā valsts nepiedalās dzelzceļa infrastruktūras uzturēšanas finansēšanā, tālab uzņēmuma peļņas nesadalīšana un atstāšana LDz modernizēšanas un jauno attīstības projektu realizēšanas vajadzībām būtu valsts ieguldījums sava lielākā uzņēmuma attīstībā.

*Ekonomists

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?