Ziņa, ka Latvijas stends būs starptautiskā izstādē jeb Berlīnes Zaļajā nedēļā, pati par sevi nav unikāla - mūsu uzņēmēji šādās izstādēs piedalās jau daudzus gadus. Tomēr interesanti, ka šogad izstādē rāda nevis to, ko paši uzņēmēji grib, bet to, kas atlasīts Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta veiktajā iedzīvotāju aptaujā.
Nacionālo produktu izlasē jeb grozā iekļautas a/s Brīvais vilnis ražotās Rīgas šprotes, a/s Rīgas piensaimnieks biezpiena sieriņš Kārums un kausētais siers Dzintars, SIA Lāči ceptā Īstā rupjmaize, SIA Staburadzes konditoreja torte Cielaviņa un vaniļas zefīrs, SIA Very Berry lielogu dzērveņu sukādes, bet no dzērieniem uz Berlīni vedīs Rīgas melno balzamu, Užavas gaišo alu un Iļģuciema kvasu.
Manis sastaptie cilvēki nosauc dažādus produktus. Broņislava dzīvo no nelielas pensijas un nevar atļauties to, kas ir veikalā. Tāpēc viņa atturas komentēt, kādus pārtikas produktus varētu vest citiem. «Agrākajos laikos bija piena un gaļas produkti, bet tagad es nezinu,» viņa prāto. Kāda kundze, kura negrib filmēties un nosaukt savu vārdu, salīdzina pagājušos laikus ar tagadni - agrāk bijuši ļoti labi piena produkti un siers, bet tagad esot kļuvuši sliktāki. Toties Ievai saraksts uzreiz ir gatavs - tie būtu kartupeļi, piparkūkas, Rīgas balzams, zāļu tējas, medus, rieksti, piena produkti, īpaši sieriņš Kārums un Rūjienas saldējums, Laimas konfektes, īpaši Serenāde, kā arī dārzeņi: «Esmu bijusi ārzemēs, un ārzemju draugi ir braukuši pie manis. Viņiem patīk Latvijas ēdieni, un viņus pārsteidz, cik tie ir tīri, bez konservantiem.» Sieriņu Kārums un Jāņu sieru kā pirmos savā sarakstā iekļautu Vjačeslavs, kurš vēl nosauc rupjmaizi, īpaši Lāču maizi. Viņš uzskata, ka mūsu pārtika ir bioloģiski tīra, ko Eiropa novērtē. Veikalā viņš meklē Latvijā ražotu pārtiku, lai arī tā reizēm ir dārgāka. Inta sākumā šaubās, tad nosauc Rīgas piena kombināta produkciju un Laimas šokolādes. Viņai ir žēl, ka Latvijas pārtika bieži vien ir dārgāka, tomēr uzskata, ka tā ir konkurētspējīga Eiropā. Vera slavē biezpienu, bet Latvijā ražotos sierus ne, jo viņai šķiet, ka tie ir nepietiekami nogatavināti. «Es pienu nedzeru, tikai kefīru un biezpienu, tie man patīk,» viņa spriež.
Interesanti, ka neviens no manis sastaptajiem Imantas iedzīvotājiem nenosauca alkoholiskos dzērienus, kas arī būs uz Berlīni vedamajā grozā. Izstāžu stendos bieži vien tieši alkohols ir tas, kas izraisa lielu burzmu. Katrā ziņā Latvijas grozs mums sarkt neliks, un gribas cerēt, ka tas izraisīs arī tā saucamo gastronomisko tūristu interesi. Lai brauc pie mums un nobauda arī tos pārtikas produktus, kuri šoreiz palikuši ārpus groza.