Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Īpašums

Latvijas "Cemex" neapstiprina informāciju par iespējamo maksātnespēju(1)

Pretēji plašsaziņas līdzekļos trešdien izskanējušai informācijai par iespējamo uzņēmuma Cemex maksātnespēju, kompānija to neapstiprina. Cemex sniegusi informāciju par plānoto obligāciju emisiju ar mērķi refinansēt parādu, obligāciju atrunā paredzot arī sliktāko iespējamo scenāriju un riskus. Taču šī informācija tikusi publiskota ārpus kopējā konteksta, ceturtdien paziņojumā norāda Cemex Latvija valdes priekšsēdētājs Hosē Luiss Seiho Gonzaless.

"Balsts": februārī sērijveida dzīvokļu cena sarukusi vēl par 7,6%(8)

Sērijveida dzīvokļu cenas turpina samazināties līdzšinējā tempā, un februāra kritums sasniedza 7,6%, liecina kompānijas Balsts aprēķini. Pēc šī uzņēmuma datiem, vidējā sērijveida dzīvokļu cena patlaban ir 814 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2). Gada laikā cenas kritušās par 41,6%. Arī pārējos segmentos cenas turpina samazināties.

Igaunijā attīstītāji mēdz piedāvāt biroju telpas par brīvu(2)

Igaunijā daži attīstītāji mēdz piedāvāt biroju telpas par brīvu, liekot nomniekam segt tikai komunālos maksājumus, un tāda iespēja varētu būt arī Latvijā, aģentūrai BNS pastāstīja nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" padomes loceklis un "Arco Vara" servisa daļas vadītājs Aigars Šmits.Viņš paskaidroja, ka attīstītāji piedāvā biroju telpas bez maksas, lai samazinātu savas kārtējās izmaksas, jo arī komunālie maksājumi tikai pieaug.

"Ober-Haus": Lietuvas nekustamā īpašuma attīstītājiem gaidāms "raupjš ielāps"

Lietuvas IKP pieaugums 2008.gadā bija 3.2%, kad pēdējos septiņus gadus pieaugums bija vairāk kā 7% apmērā. Lietuva nav izņēmums vispasaules krīzei, un 2009.gadā IKP samazināsies līdz pat -4.8%. 2008.gadā inflācija sasniedza 11% pēc augstākā punkta sasniegšanas 12.5% apmērā gada trešajā ceturksnī. Tā kā kredītu apjoms ir samazinājies, pieprasījums krīt, nodokļi pieaug, patēriņš samazinās, ekonomisti sagaida, ka Lietuvas patēriņa cenu indekss 2009.gadā būs robežās no 5-7%.

precizēta - Vietējās produkcijas izvēle principa pēc var kaitēt pašiem(31)

Premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) pārmetums Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniekiem par armatūras iegādi ārvalstīs, nevis no Liepājas metalurga (LM), izrādījies pārsteidzīgs — līdz šim jaunbūves armatūra pirkta no vietējā ražotāja. Eksperti teic, ka aicinājums bez cenu un kvalitātes vērtējuma pirkt vietējo ražotāju preces var trāpīt Latvijai kā bumerangs, ja līdzīgi rīkosies kaimiņvalstis, ignorējot mūs.

Arhitekti mudina veikt izmaiņas PVN iekasēšanā(2)

Vairāki arhitektu biroju pārstāvji vērsušies atbildīgajās valsts iestādēs, lūdzot izskaidrot un izvērtē iespējamās izmaiņas likumdošanā par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) uzskaiti un samaksu.

Upmalas biroju māja dveš vācisku pedantismu. Diena vērtē jaunos projektus(17)

Pašsaprotama kvalitāte pārdomātā, katra nomnieka vajadzībām ērti aizpildāmā plānojumā, vāciski racionāla pieeja bez arhitektoniskas izrādīšanās — tā Dienas eksperti raksturo vācu būvkompānijas Bauplan Nord pirmo pilna apjoma investīciju projektu Baltijā — Upmalas birojus Mūkusalas un Bauskas ielas stūrī Rīgā.

Tiesisko aizsardzību iecienījuši ar nekustamā īpašuma nozari saistītie uzņēmumi(3)

Grūtībās nokļuvušiem uzņēmumiem, kuru bizness ar laiku atgūs dzīvotspēju, kopš pērnā gada var palīdzēt tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) ierosināšana, tomēr šī iespēja nav plaši izmantota. Tieslietu ministrija (TM) pēc TAP neilgās darbības pieredzes iesniegusi grozījumus likumos, lai to atvieglotu, kā arī plāno vairāk izskaidrot sabiedrībai TAP mērķus un būtību, kliedējot maldīgo priekšstatu, ka tas ir ceļš, kā izvairīties no parādu atmaksas.

"NIRA Fonds": apsaimniekošanas maksas celšanai nav pamata(3)

Pērnā gada beigās un šī gada sākumā praktiski visi pašvaldības apsaimniekošanas uzņēmumi (SIA) nāca klajā ar paziņojumiem par apsaimniekošanas maksas celšanu. "NIRA Fonds", analizējot mājokļu apsaimniekošanas izmaksu pozīcijas un pašreizējo darba tirgus attīstību, neredz pamatu cenu kāpumam. Drīzāk otrādi - ir pamats apsaimniekošanas cenu samazinājumam.

Pērn ievērojami sarucis izsniegto būvatļauju skaits

2008.gadā, salīdzinot ar 2007.gadu, ievērojami samazinājies izsniegto būvatļauju skaits dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecības uzsākšanai, kā arī šo objektu kapitālajam remontam, rekonstrukcijai un restaurācijai, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.2008.gadā būvvaldes izsniegušas 3550 būvatļaujas viena dzīvokļa māju būvniecības uzsākšanai, kas ir par 34% mazāk nekā iepriekšējā gadā.

Atbalsts daudzdzīvokļu māju siltināšanai būs pieejams aprīlī © DIENA(7)

Otrdien Ministru kabinets apstiprinājis Ministru kabineta noteikumu projektu par aktivitāti "Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi", kuras mērķis ir paaugstināt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitāti, lai nodrošinātu dzīvojamā fonda ilgtspēju un energoresursu efektīvu izmantošanu, informē Ekonomikas ministrija.