Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Dzīve pie ekrāniem

Pieci zīmīgi ar TV transformāciju saistīti procesi, kas nāks līdzi nākamajā gadāMūsu ekrāni.

Lai gan dažiem patīk uzsvērt alternatīvu stilu, stāstot, ka nav televizora, un ar to domājot spēju turēties pretī masu ekrānu banalitātēm, tā ir maza daļa no stāsta par televīziju. Tās saturs ir mūsu datoros, viedtālruņos un "planšetēs". Televīzija piepilda publisko vidi, kurā ekrānu kļūst arvien vairāk. Tradicionālās TV skatītāju piecas ikdienas stundas pie televizora ir nieks, salīdzinot ar laiku, ko skatīšanās aizņem tiem, kas nepārtraukti bauda kustīgos attēlus ziņu portālos un sociālajos tīklos. Nav jāskatās dzīvokļa "muļķu lākturis", pietiek iemest aci twitter.com un ir skaidrs, ko rāda un ko skatās televīzijā.

Neskaitāmi autori rada savu videosaturu, iekārtojot kanālus YouTube. Augstskolu studiju kursi, latviešu gramatikas stundas, ēst gatavošanas un visas iespējamās prasmes trenējošas pamācības – viss ir daļa no mūsdienu televīzijas. Jā, protams, arī degradējušos vecāku video ar saviem bērniem, kas dzer alu, un iereibušu studentu nofilmētais strīdiņš par piešmulētu bļodu iebrāžas informācijas plūsmā. Šie skatāmgabaliņi, tāpat kā lēkmjveida globālā apsēstība, teiksim, ar korejiešu repera Saja klipu Gangnam Style, kas kļuvis par visvairāk skatīto mūzikas videi YouTube vēsturē, pierāda, ka satura lietojuma fakts ieguvis maģiskas vērtības statusu.

Ieguvumi. Iespēja izmantot labāko no viegli pieejama informācijas okeāna; nekad nav vientuļi, garlaicīgi, skumji, jo katrai emocijai un vajadzībai radīts viegli pieejams saturs videoformātā.

Zaudējumi. Visi ekrāni cīnās par mūsu laiku un uzmanību.

Durstīgais apskāviens.

Gada vidū Latvijas Konkurences padome atļāva apvienoties TV3 un LNT, tā reaģējot uz Zviedrijas mediju uzņēmuma Modern Times Group piedāvājumu iegādāties vienu no nacionālajiem komerckanāliem. Tās neapšaubāmi bija aprēķina precības, jo neviens no kanāliem nevarēja turpināt stabili pastāvēt un vēl nikni konkurēt ekonomiskās recesijas nestā reklāmas bēguma laikā.

Ieguvumi. Mums ir savi komerciālie televīzijas kanāli, kas cenšas un kam pēc apvienošanās ir pienākums veidot Latvijā ražotu saturu latviešu valodā.

Zaudējumi. Latvijas lielās komerctelevīzijas pilnībā pieder ārvalstu investoram. LTV7 zaudēja tiesības translēt hokeja komandas Dinamo spēles, tās skatāmas Viasat Sport Baltic, bet sabiedriskās TV kanālam jāmeklē cita identitāte un skatītāji.

PBK uzvaras.

Gada sākumā Pirmais Baltijas kanāls, kura saturs pārsvarā veidots Krievijā, droši un uz palikšanu iekārtojās spriedzes pārņemtās vietējo kanālu reitingu tabulas trešajā vietā, pārspējot sabiedrisko televīziju LTV1. Ziņas, pa īstam smieklīgas humora programmas, lielas personības, aizraujoši un dārgi šovi – to visu ar prieku skatās Latvijas iedzīvotāji.

Ieguvumi. Iemīļots un atpūtai noderīgs PBK hits ir Ekstrasensu cīņas; tās ir veikli sagatavotas un atšķiras no baisas kvalitātes pesteļu stāstiņiem citos medijos.

Zaudējumi. Latvijas kanāli pamazām kļūst maznozīmīgi.

Seriālu kults.

Kamēr daļa skatītāju šogad pamazām iepazina stilīgo BBC seriālu Šerloks, sekoja Midsomeras slepkavībām (arī BBC), gaidīja Doktora Hausa vai Intrigantes jaunās sezonas, citi jau sen caurām naktīm citu pēc citas ar acīm aprijuši visas šo un vēl citu slavenu seriālu sezonas. Iespaidi un ieteikumi, kuru seriālu skatīties sociālajos tīklos, klejo tāpat kā prieks par labām grāmatām, jo ir vientuļi, ja citi nepazīst tavu mīļāko seriālu. Tā mēs datora vai citos ekrānos skatāmies un citiem iesakām Mad Man, Homeland, Game of Thrones, vēl vairākus citus, ieskaitot Grejas anatomiju, kam nepietika skatītāju uzmanības LTV1 programmā. Latvijā nepārspēts arī šogad bija un palika TV3 ražotais seriāls Ugunsgrēks, lai gan tā slavu vairo arī pastāvīgais izbrīns par šī produkta popularitātes cēloņiem.

Ieguvumi. Ugunsgrēka panākumi ir pierādījums, ka cilvēki vēlas redzēt Latvijā tapušus seriālus, aktieriem ir darbs un tautas mīlestība, vienlaikus savu produktu varam salīdzināt ar citiem un vēlēties ko vairāk.

Zaudējumi. Ugunsgrēkā tomēr iekļauti tik jocīgi notikumi un personāži, ka nākamajā sezonā varētu sākt domāt, kad tas viss beigsies, un gaidīt jaunu seriālu.

Lielākā problēma – saturs.

2012. gads satura ziņā bija viens no plakanākajiem. Skatītāji mīl televīziju, bet tās veidotāji priekšā cēla galvenokārt pārbaudītas vērtības. Paskatīsimies uzmanīgi! Turpinājām sekot ziņām, pa īstam mīlot laika ziņas. Kāri atmaskot un izsekot piepildīja Nekā personīga un De facto. Lielāko prieku guvām ar lokalizētiem formātiem. Gandrīz ideālas vakariņas atspoguļoja publiski pieņemamas ikdienas ilgas pēc jaukiem cilvēkiem un mājās gatavota ēdiena. Bet Paņem 100 000 eiro... intelektu minimizēja līdz jautājumiem no slavenību preses izdevumiem. Jaunas ekrāna zvaigznes nesagaidījām, tās aizstāja pāris ar lauku dzīvi  saistītu personāžu, kas vēlējās apprecēties (Saimnieks meklē sievu TV3) vai cīnījās par traktoru, nemitīgi kašķējoties (Lauku sēta 2 LTV1).

Spilgtākais notikums ir reģionālo televīziju kanāla Re: TV izveidošana un attīstība.

Ieguvumi. Lai gan svešu formātu robežās, tomēr dažiem vietējiem producentiem bija stabils darbs un iespējas izkopt savu profesionālismu. Ekrānā pazibēja dažas pašu veidotas veiksmes, piemēram, Sekotāji LTV1. Reģionālo TV saturs kļuva pieejams internetā.

Zaudējumi. Neviens no kanāliem nespēj kļūt par laba satura veidošanas līderi. Nepiepildījās sapņi, ka šogad tiks radīts savs spēcīgs formāts, kas varētu pastāvēt ilgāk nekā tikai dažus mēnešus, proti, kamēr beidzas projekta naudiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja