Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jānis Lejnieks. Marta Staņa. Vienkārši, ar vērienu

Atzīmējot izcilās modernisma arhitektes un Dailes teātra projekta autores simtgadi, ar Rīgas pilsētas arhitekta biroja gādību grāmatas formātā ir izdots arhitektūras doktora Jāņa Lejnieka manuskripts Marta Staņa. Vienkārši, ar vērienu, informēja Rīgas pilsētas arhitekta biroja pārstāvis Ilvars Metnieks.

Pildot vienu no savām būtiskākajām funkcijām – sabiedrības un jaunatnes izglītošanu –, grāmatu izdevis Rīgas pilsētas arhitekta birojs, un daļa tirāžas jau decembrī tika nodota Latvijas Nacionālajai bibliotēkai un bibliotēkām Latvijā, Rīgas pilsētas bibliotēkai un tās filiālbibliotēkām, kā arī Rīgas skolām.

Grāmata ir autobiogrāfisks ieskats M.Staņas dzīvē un profesionālajā karjerā, īpašu uzmanību pievēršot viņas radītajiem projektiem. Par arhitektes darba metodēm un idejām galvenokārt liecina laikabiedru atmiņas, jo teorētiskās atziņas un rakstiskais mantojums nav saglabājies.

Martas Staņas slavenākais darbs ir Dailes teātra projekts, kura projektēšana un būvniecība ilga gandrīz 20 gadus, un tā pabeigšanu un atklāšanu arhitekte diemžēl nepieredzēja. Kā ievērojamākie darbi atzīmējami arī Lauku celtniecības ministrijas ēka 11. novembra krastmalā 31, arteļa Zvejnieks klubs, vidusskola un daudzstāvu dzīvojamās ēkas Zvejniekciemā, vidusskola Engurē, daudzstāvu dzīvojamā ēka Rīgā, Brīvības ielā 313, stadions Jūrmalā, Lielupē (nojaukts 90. gados), kā arī pretrunīgi vērtētais kinoteātra Spartaks projekts Eliazabetes ielā 61 (apjoms pretim kino Splendid Palace). M. Staņa ir projektējusi arī savrupmājas, vasarnīcas, izstrādājusi dizainu mēbelēm un veidojusi dzīvokļu interjerus.

M.Staņa (dzim. 1913. gada 4. martā Strenčos) ir viena no izcilākajām un vienlaikus arī pretrunīgāk vērtētajām padomju ēras arhitektēm Latvijā. Studējusi un arhitektes diplomu ieguvusi Latvijas Valsts universitātes Arhitektūras fakultātē. Bijusi LU profesora Ernesta Štālberga asistente. Strādājusi mēbeļu artelī Asociācija; kā arhitekte Vissavienības institūta Giprosovhozstroj Latvijas nodaļā; būvdarbu vadītāja artelī Zvejnieks Zvekniekciemā, pedagoģe Rīgas lietišķās mākslas vidusskolā un Valsts Mākslas akadēmijā; arhitekte institūtos Latgiprosgorstroj un Latkomunprojekt. Mirusi 1972. gada 17. janvārī Rīgā.

Grāmata elektroniskā formātā pieejama šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja