Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Intervija ar Alisi Tīfentāli. Ainavas konteksts

Cik mākslai svarīgs ir konteksts un zināšanas – saruna ar Alisi Tīfentāli, vienu no Latvijas ekspozīcijas šā gada Venēcijas mākslas biennālē kuratorēm

Šajās dienās Venēcijā tiek atklāta 55. Starptautiskā mākslas biennāle, kurā Latvija piedalās ar ekspozīciju North by Northeast (Ziemeļi– Ziemeļaustrumi). To veidojuši mākslinieki Kaspars Podnieks un Krišs Salmanis. Ekspozīcijai ir trīs kuratores – amerikānietes Ena Bārlova, Kortnija Fina un latviete Alise Tīfentāle. Mākslas zinātnieces Alises Tīfentāles vārds Latvijā ir labi zināms – viņa ir darbojusies žurnālā Studija, piecus gadus vadījusi žurnālu Fotokvartāls, kas veltīts fotomākslai, kūrējusi izstādes un rakstījusi par fotogrāfiju, kas arī ir pamata intereses objekts. Jau otro gadu Alise Tīfentāle dzīvo Ņujorkā, mācās doktorantūrā Ņujorkas pilsētas universitātē (CUNY – The City University of New York), pirmo gadu šajā universitātē pasniedz arī vairākus lekciju kursus. Uz Ņujorku Alise aizbrauca ar Fulbraita stipendiju, cieši nolēmusi ne tikai paviesoties kādā Amerikas universitātē, bet doktora grādu iegūt tur. Saruna ar Alisi tapa maija sākumā Ņujorkā.

Tā ir pirmā reize, kad Latvijas ekspozīciju Venēcijas mākslas biennālē kūrē starptautiska komanda...

Jā, esam trīs – divas amerikāņu kuratores no Art in General un es kā Latvijas kuratore. Trīs kuratori, divi mākslinieki, viena ekspozīcija... (Smejas.) Bet šajā gadījumā mēs visas trīs cenšamies neiejaukties mākslinieku radošajā darbā. Ir dažādi veidi, kā var darboties kurators, – panākt to, ka mākslinieks izpilda viņa gribu, viņa ieceres, vai arī darboties vairāk kā starpnieks starp mākslas darbiem un publiku. Šis ir gadījums, kad mēs cenšamies mākslas darbus komunicēt skatītājam.

Šā gada pavasarī Podnieka un Salmaņa darbi tika izstādīti Ņujorkā Art in General izstāžu telpās. Gatavojoties Latvijas ekspozīcijai Venēcijas biennālē, esi lasījusi arī lekciju par latviešu mākslu Ņujorkā. Ko par Venēcijas projektu stāstīji amerikāņiem?

Ņujorkas izstādē viņi rādīja savus iepriekšējos darbus, bet Venēcijā būs jauni darbi – stilistiski gan līdzīgi. Kaspars Podnieks turpina iesākto – viņš piedāvā fotogrāfijas ar "gaisā paceltajiem" cilvēkiem, virs viņu ierastās, ikdienišķās ainavas. Tās būs jaunas fotogrāfijas, arī jauni videodarbi. Krišs Salmanis strādā pie darba, kas sauksies tāpat kā viss Latvijas paviljons Venēcijā – Ziemeļi–Ziemeļaustrumi, un tā būs instalācija telpā – koks, kas nocirsts Latvijā un aizvests uz Venēciju, un tur šūposies virs skatītāju galvām.

Ditas Rietumas interviju ar Alisi Tīfentāli lasi 30. maija KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja