Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Latvijā filmē populārās dāņu filmas Hvidstengruppen otro daļu

Jūnija sākumā, sadarbojoties dāņu kompānijai Regner Grasten Film un Latvijas Film Angels Studio, Latvijā uzfilmētas epizodes dāņu spēlfilmai Hvidstengruppen II/Vīlstenas grupa 2. Filma ir turpinājums 2012. gadā iznākušajai filmai Hvidstengruppen/Vīlstenas grupa, kas ieguva milzu popularitāti Dānijā, pulcinot 780 000 kinoskatītāju un 2,4 miljonus TV skatītāju, informēja Film Angels Studio pārstāvji.

Dānijas vēsturē labi pazīstams ir stāsts par nelielu ciematu Vīlstenu un tās pretošanās grupu Vācijas nacistu iebrucējiem Otrā pasaules kara laikā. Jaunā filma ir šī stāsta turpinājums – par sievietēm, kas palika vienas, kad Vīlstēnes grupas dalībnieki 1944. gada pavasarī tika apcietināti. Filma Vīlstenas grupa 2 seko Tullei Fīlai un viņas māsai Gerdai, abām piespriests ieslodzījums Vācijas cietumos. Viņu tēvs, brālis un Tulles vīrs ir notiesāti uz nāvi, un Tullei, ejot cietumā, jāatstāj divus gadus vecā meitiņa Gulle pie savas mātes Gudrunas. Mājās Vīlstenā Gudruna dara visu, lai izpestītu savas meitas no cietuma, pirms nacisti atriebībā par kara zaudējumu izpildīs nāvessodu visiem gūstekņiem. Tulli Fīlu pašā pēdējā brīdī izglābj Balto autobusu glābšanas operācija, bet viņas sirds un gars ir iezīmēti un satriekti uz mūžu.

Latvijā filmētas epizodes Brasas cietumā, kur atainota apcietināto sieviešu dzīve četros dažādos Vācijas cietumos, un kinopilsētiņā Cinevilla, kur uzņemtas karā sabombardētās Ķīles ainas. Kā stāsta filmas producents Rainers Grastens, uzņemšanas grupa izskatījusi vairākus variantus, kā varētu izveidot studijas dekorācijas II pasaules kara postījumiem pilsētā, un izlēmusi par labu filmēšanai kompleksā Cinevilla, kur ēku dekorācijas tiks kombinētas ar speciālajiem efektiem un CGI (datorgrafikas) papildinājumiem Dānijā. Dāņu komandas lēmumu īpaši ietekmējusi Latvijas izcilo mākslinieku un amatnieku profesionalitāte; viņus šajā projektā vada pieredzējušais kinomākslinieks Juris Žukovskis.

Projekta filmēšanu Latvijā atbalsta Nacionālais Kino centrs. Lielākā daļa filmas jau ir uzņemta Dānijā, pēc atgriešanās no Latvijas dāņu komandai atliks tikai nelieli piefilmējumi, un filmas pirmizrāde paredzēta 2021. gada 25. decembrī.

Filmas režisore ir Anne Grēte Bjarupa-Rīsa (Anne-Grethe Bjarup Riis), galvenie aktieri filmā ir dāņi, bet epizodiskām lomām pieaicināti aktieri no Latvijas, Vācijas un Polijas. Projekta Latvijas puses producents Jānis Kalējs stāsta par filmā iesaistītajiem Latvijas resursiem: "Otrā plāna lomas filmā spēlē Latvijas aktieri Marija Bērziņa, Ieva Puķe, Inga Tropa-Fišere, Anete Saulīte un Armands Berģis, bet kopējais Latvijas filmēšanas komandas, aktieru un masu skatu dalībnieku skaits ir tuvu diviem simtiem. Filmas veidošanā piedalās gan uzņēmumi, kas tieši saistīti ar kino pakalpojumiem, gan Latvijas viesnīcas, ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji un tūrisma industrijas uzņēmumi."

Producenti izsaka pateicību par sadarbību un pretimnākšanu viesnīcām Neiburgs un Lielupe by Semarah Hotels, Ieslodzījumu vietu pārvaldei, restorānam Ostas skati, Jaunpils Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai, uzņēmumam Ars NMP, Centra laboratorijai, Gulbja laboratorijai, EZRent autonomai, uzņēmumam Ramirent, tūrisma aģentūrai Kolumbs, lidsabiedrībai airBaltic.

Studijas Film Angels komanda filmu nozarē darbojas kopš 2002. gada, producējot gan savas filmas (Homo novus (2018), Vogelfrei (2007), Degošais (2016)), gan kopražojumus (Ārpus/Out (2017), Ātrie igauņu puiši (2017), Karaļu maiņa (2016)), gan servisa projektus Eiropas un Āzijas kolēģiem.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja