Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Mūžībā devies animāciju filmu režisors, operators un scenārists Ansis Bērziņš

Mūžībā devies kino režisors, operators, scenārists un producents Ansis Bērziņš (16.02.1940.-14.09.2021.), informēja Latvijas Kinematogrāfistu savienības pārstāvji.

"...Tā bija spēcīgu, talantīgu un godīgu cilvēku kopa – ceļa sācēji, ar apņēmību, pārliecību, savas misijas apziņu. Viņi gāja un darīja, par spīti apkārtējai skepsei, neticībai, smīniem, par spīti varai. Savās sirdīs un darbos viņi nesa latviskuma karogu, ko neizlaida no rokām pat grūtajos brīžos. Tie bija stipri ļaudis. Bez viņiem mūsu kultūra, mūsu garīgā pasaule neizdzīvotu garajos okupācijas gados, nosmaktu Jaunlatvijas politiskajā liekulībā. Tie ir stūrakmeņi. Bez tiem nācija nevar pastāvēt," Latvijas Kinematogrāfistu savienības vārdā raksta Kinozinātnieks Agris Redovičs.

"Un tad viņi aiziet. Viens pēc otra. Vispirms no aktīvā darba. Tad arī no dzīves. Un kas paliek? Atmiņas? Jā gan, bet tā ir tik gaistoša matērija. Par mūžu liecina darbi. Paliekoši, negaistoši, gadu tālumā starojoši. 
No stipro ļaužu pulka nu ir aizgājis arī Ansis Bērziņš – režisors, operators, scenārists, producents. 
Būdams jau atzīts dokumentālists Telefilmā-Rīga, viņš 1969. gadā atsaucās Rozes Stiebras aicinājumam un no trauksmainās, vējpilnās filmētāja ikdienas pārgāja uz pacietību un precizitāti prasošo darbu animācijā, kur darbs top pēc vairāku mēnešu filmēšanas kadru pa kadriņam. 
Kādam bija jāsāk! 

Telefilmā-Rīga Ansis Bērziņš animācijas filmas visai drīz arī pats sāka režisēt. Vissavienības TV filmu festivālā par labāko animācijas filmu atzina Skudriņa Tipa (1976). Minimālisma estētikā izcils darbs ir Abi gali balti, viducis zaļš(1977). Vairākas puiku paaudzes izaugušas ar Anša Bērziņa Fantadroma sērijām (1984-1995, Lielais Kristaps 1985. g.). Tad kopā ar Rozi Stiebru pirmā pilnmetrāžas filma latviešu animācijas mākslas vēsturē – Ness un Nesija (1993,Lielais Kristaps). 

Bērziņa-Stiebras radošajam tandēmam bija lemts ilgs un auglīga darba piepildīts mūžs. Ar viņu abu rūpēm Latvijas animācija izauga līdz nozīmīgai nacionālās kultūras nozarei. Tāpēc likumsakarīgi, ka 1995. gadā piešķirta Latvijas Kultūras fonda Spīdolas balva "Par profesionālā animācijas kino izveidi Latvijā, cilvēcisko vērtību, labestības un iejūtības veidošanu bērnu apziņā", savukārt 2010. gadā Triju Zvaigžņu ordenis.
Pirms daudziem gadiem tika iestādīta pirmā Latvijas animācijas ābele. Tā izauga, salapoja un deva augļus. Tagad vientuļās ābeles vietā ir kupls ābeļdārzs, ko pamana un atzīst tālu pasaulē.
Bet kādam bija jāsāk!"

Atvadīšanās no Anša Bērziņa 20. septembrī plkst. 16 Doma baznīcā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja