Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Berlīnes festivālā pirmizrādītas Skorsēzes un Polaņska filmas

Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls - jubilejas Berlināle -, kas svin savu 60.dzimšanas dienu, aizsākusies ar pārliecinošu programmu. Pēc klasiskās Frica Langa filmas Metropolis restaurētās versijas izrādīšanas dzīvā orķestra apskaņojumā un tās projekciju uz Brandenburgas vārtiem, sācies intensīvs konkursa un paralēlo sekciju filmu piedāvājums.

Pirmās festivāla nedēļas nogales kulminācijas brīži bija divu "dzīvo klasiķu" – Mārtina Skorsēzes un Romāna Polaņska jaunāko darbu Eiropas pirmizrādes. Amerikāņu režisora Mārtina Skorsēzes Slēgtā sala/The Shutter Island, tāpat kā mājas arestā Šveicē esošā Francijas pavalstnieka Romāna Polaņska filmas Rēgurakstnieks/The Ghost Writer pirmizrādes liecināja, ka abi režisori ir izcilā radošā formā. Skorsēzes filmas Slēgtā sala darbība norisinās XX gs. 50.gadu sākumā, tās galvenais varonis ir kara pieredzes un paša personisko psiholoģisko traumu vajāts jauns vīrietis – ASV augsta amatpersona, kurš sava kolēģa pavadībā ierodas "slēgtajā salā" – īpašas slepenības psihiatriskajā klīnikā, lai izmeklētu kādas pacientes mīklaino pazušanu. Skorsēze šajā filmā jau ceturto reizi strādā kopā ar Leonardo di Kaprio – viņu abu kontā ir gan Ņujorkas bandas, gan Aviators, gan oskarotā filma Atkritēji. Slēgtā sala sevī glabā pārsteidzošus, negaidītus sižeta pavērsienus un presē jau izpelnījusies salīdzinājumu ar izcilākajiem Alfreda Hičkoka trilleriem, kuru cienītājs ir gan Skorsēze, gan di Kaprio.

Hičkoka gars ir jūtams un dzīvs arī Polaņska filmā Rēgu rakstnieks – elegantā, nedaudz ironiskā un tajā pat laikā politiskos strāvojumus (ASV militāro misiju sekas Irākā) jūtošā filmā. Tā patiesi ir aizraujoša skatāmviela ar pēc ilgiem laikiem izcilu Jūenu Makgregoru galvenajā – brita, rēgu rakstnieka lomā, kurš iepinies sarežģītā darba uzdevumā – pabeigt bijušā britu premjera Adama Langa memuārus, ko nav paspējis izdarīt viņa pēkšņā nāvē bojā gājušais priekšgājējs. Langa lomā – eks-Bonds – Pīrss Brosnans. Jāpiebilst, ka jūsmīgie fani un arī žurnālisti uzgavilēja abām šīm filmām, godinot gan klāt esošos Skorsēzi un di Kaprio, gan klāt neesošo – Romānu Polaņski. Polaņska filma iekļauta arī konkursa programmā, savukārt – Mārtina Skorsēzes darbs tiek izrādīt ārpuskonkursā. Abas filmas drīzumā būs skatāmas arī Rīgā.

Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls noslēgsies 21.februārī.

Vairāk – lasiet rītdienas laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja