Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Bērnu un jauniešu lasīšanas programma būs arī šogad

Lasīšanas veicināšanas programma Bērnu un jauniešu žūrija turpināsies arī šogad - lasīšanas programmai Kultūras ministrija piešķīrusi 13 800 latu grāmatu iegādei bibliotēkām, vēsta Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības pārstāve Sanita Kitajeva.Ir izvēlētas grāmatas, kuras iekļautas Bērnu un jauniešu žūrijas 2012.

gada kolekcijā un tiek nodotas lasīšanai un vērtēšanai skolēniem. Kā katru gadu, tās ir jaunākās un labākās Latvijā izdotās grāmatas, kuras izraudzījusies īpaša komisija. Pagājušajā gadā Bērnu žūrijai pievienojās Jauniešu žūrija, iesaistot vidusskolu skolēnus. Arī šajā reizē ir kāds jauninājums - Vecāku žūrija. Tas mudinās arī pieaugušos lasīt un vērtēt grāmatas.Lai Bērnu un jauniešu žūrijā varētu piedalīties visas bibliotēkas, kuras to vēlas, arī šogad tiek īstenots Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības labdarības projekts Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa. Ikviens aicināts palīdzēt bērnu grāmatām nonākt bibliotēkās un ziedot portālā www.ziedot.lv. Pērn gadā ar ziedotāju atbalstu iegādātas 2098 bērnu grāmatas 200 bibliotēkām.Kā vēstījām iepriekš, gada sākumā lasīšanas veicināšanas programma Bērnu un jauniešu žūrija bija apdraudēta – tai netika piešķirts nekāds valsts finansējums. Aicinot veicināt bērnu lasītprasmi un lasītprieku un rast līdzekļus Bērnu un jauniešu žūrijas īstenošanai, tika nosūtīta atklāta vēstule 11 valsts iestādēm.

Šobrīd saņemtas atbildes no desmit institūcijām, tomēr, kā norāda Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja un Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Silvija Tretjakova, neviens no rakstītājiem piedāvājis konkrētu ilgtermiņa risinājumu.

Kultūras ministrija iepazinusies ar vēstuli un reaģējusi ātri – pārplānojot ministrijas pārziņā esošos līdzekļus, ministrija radusi iespēju 13 800 latus piešķirt Bērnu un jauniešu žūrijas turpināšanai. Savukārt no Labklājības ministrijas Bērnu un jauniešu žūrija saņēmusi ieteikumu bērniem dot grāmatas, ko cilvēki vēlas izmest.

Nepatīkams pārsteigums Bērnu un jauniešu žūrijai bijis Izglītības un zinātnes ministrijas atbilde. Ierēdņi apgalvo, ka Izglītības un zinātnes ministrijai nav nekāda sakara ar lasīšanu - tā esot kultūras programma, kas jāfinansē no Kultūras ministrijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda līdzekļiem.

Savukārt Valsts Kultūrkapitāla fonds savā atbildē vēlreiz citē vēstuli par pirmā konkursa rezultātiem. Silvija Tretjakova norāda: "Mēs zinām, kā top šīs vēstules "copy paste", bet vai nevajadzētu atbildēt pēc būtības? "Trūkst naudas, bet jūsu projektu mīlam!""

Pērn Bērnu un jauniešu žūrijas atbalstam pašvaldības atvēlējušas 112 595 latu. "Redzam labas iespējas sadarbībai ar Latvijas Pašvaldību savienību, konkrēti šīs programmas kāda elementa finansēšanā, piemēram, reģionālo lasīšanas svētku organizēšanā vai speciālas pašvaldību balvas nodibināšanā - Bērnu grāmatām draudzīga pašvaldība," stāsta Silvija Tretjakova.

Finanšu ministrija Bērnu un jauniešu žūrijai ierosinājusi izmantot Eiropas Sociālā fonda līdzekļus programmā Atbalsts sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošanas kvalitātes uzlabošanai un īstenošanai, tomēr Bērnu un jauniešu žūrijas pārstāvji to sauc par ir bezcerīgu. "Nosaukums vien liecina par mūsu projekta neiespējamo deformāciju, lai cerētu uz finansējuma izredzēm mūsu pašu literatūras izplatībai, mūsu pašu bērniem," skaidro Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

Tikmēr Tiesībsargs ir ierosinājis "pārbaudes lietu par bērna tiesību uz pieeju piemērotai literatūrai iespējamu pārkāpumu". Atbilde sekos trīs mēnešu laikā. Silvija Tretjakova uzsver: "Mēs esam pārliecināti par to, ka notikušais ir pārkāpums, un pēc atzinuma saņemšanas rīkosimies tālāk - rosināsim sūdzību Eiropas cilvēktiesību institūcijās."

Prezidenta kanceleja Bērnu un jauniešu žūrijai atsūtījusi ļoti atbalstošu vēstuli, rosinājusi ziņot, ja jautājums negūst risinājumu, citējusi Valsts prezidentu Andri Bērziņu: "Izglītība ir visa pamats. Bez izglītības mums nebūs nākotnes. Tādēļ jādara viss, lai mūsu jaunā paaudze varētu iegūt vislabāko izglītību un strādātu Latvijas valsts labā." Tajā pašā laikā no Izglītības un zinātnes ministrijas vēstules noprotams, ka tā lasīšanu nekādā veidā nesaista ar izglītības kvalitāti.

Lai paustu sašutumu un satraukumu par to, ka vienīgajai valsts mēroga lasīšanas veicināšanas programmai Bērnu un jauniešu žūrija šogad Valsts Kultūrkapitāla fonds nav piešķīris finansējumu, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs un Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība 28. martā izsūtīja atklātu vēstuli Latvijas Valsts prezidentam, Ministru prezidentam, Kultūras ministrijai, Finanšu ministrijai, Izglītības un zinātnes ministrijai, Labklājības ministrijai, Tiesībsargam, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, Valsts Kultūrkapitāla fondam, Latvijas Pašvaldību savienībai un Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, no kuras atbilde vēl neesot saņemta.

Bērnu un jauniešu žūrija ir valsts mēroga lasīšanas veicināšanas programma, kas pastāv jau 11 gadus un bērnu vidū kļuvusi ļoti populāra. Tajā ik gadus iesaistījās un aktīvi lasīja no 13 līdz 17 tūkstošiem bērnu. Bērnu un jauniešu žūrija nodrošināja, ka neatkarīgi no pašvaldību rocības, katru gadu jaunajiem lasītajiem savās bibliotēkās bija pieejamas jaunākās un labākās bērnu grāmatas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja