Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Literatūras daudzbalsīgums tiešsaistē. Izsludināta festivāla Prozas lasījumi 2021 programma

Pēc nedēļas sāksies ikgadējais literatūras festivāls Prozas lasījumi, kas šogad norisināsies tiešsaistē. Aizraujošiem stāstiem katru vakaru no 2. līdz 12. decembrim varēs sekot līdzi festivāla mājaslapā www.prozaslasijumi.lv un feisbuka lapā

Prozas lasījumu šīgada tēma ir literatūras daudzbalsīgums jeb literatūras valodas. Gaidāmi vairāk nekā desmit tiešsaistes pasākumi, kuros piedalīsies ap piecdesmit Latvijas un ārvalstu autori.

Festivāls tiks atklāts 2. decembrī plkst. 19 ar Ilmāra Šlāpina eseju Literatūras valodas. Ar savu jaunāko darbu lasījumiem piedalīsies Inga Ābele, Inese Zandere, Jānis Joņevs un Osvalds Zebris – rakstnieki, kuru literārie darbi ir pārauguši sava žanra robežas, kļūstot par pamatu filmas scenārijam, teātra iestudējumam, animācijas filmai vai dziesmai, tādējādi sākot dzīvot savu, no autora neatkarīgu, dzīvi.

3. decembrī plkst. 19 norisināsies Baltijas autoru un tulkotāju diskusija Baltijas literatūra pasaulē. Tulkošanas izaicinājumi un iespējas. Diskusijā Baltijas literatūras tulkojumu rezonansi ārvalstīs vērtēs Baltijas asamblejas balvu literatūrā ieguvušās rakstnieces – Lēlo Tungala (Igaunija) un Nora Ikstena (Latvija), kā arī Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze, literārais aģents un tulkotājs Džeids Vils, tulkotāji Rims Užgiris un Adams Viktors Kullens. Diskusiju angļu valodā vadīs rakstnieks, tulkotājs un literārais aģents Vilis Kasims.

Jauno autoru semināru Aicinājums un Literārā akadēmija lasījumi notiks 4. decembrī plkst. 17 un plkst. 19.

5. decembrī plkst. 12 notiks tradicionālie svētdienas rīta lasījumi Prozas brokastis. Piedalās Kristīne Želve, Silvija Brice, Laura Vinogradova un Māris Bērziņš – autori, kas literatūrā ienākuši no citiem mākslas žanriem vai pavisam ar mākslu nesaistītām jomām.

5. decembrī plkst. 17 skanēs muzeju atmosfēras iedvesmota proza lasījumos Muzejnieku stāsti, kuros piedalīsies autori, kas ikdienā strādā dažādos muzejos – Aivars Eipurs, Lolita Tomsone, Ilze Andresone, Mārtiņš Pommers.

Savukārt no 6. līdz 10. decembrim ik dienu plkst. 11.05 varēs klausīties viena rakstnieka jaunākā darba lasījumu LR1 programmā Kultūras rondo, savukārt plkst. 18 festivāla mājaslapā www.prozaslasijumi.lv un feisbuka kontā būs atklātā stāstu konkursa Pandēmijas laika stāsti laureātu lasījumi.

11. decembrī plkst. 18 Sestdienas stāstu vakarā uzstāsies Ilze Jansone, Guna Roze, Sergejs Moreino, Pēteris Pūrītis un Jānis Zelčāns.

Festivāls noslēgsies ar Prozas lasījumu balvas pasniegšanu 12. decembrī plkst. 18.

Festivāla Prozas lasījumi 2021 manifests vēsta: “Literatūrai ir daudzas valodas – tiešā un pārnestā nozīmē. Teksts var tikt pārtulkots citā valodā, pārtapt kinoscenārijā, zīmējumā. Tas var tikt citēts reklāmas rullītī vai politiķa uzrunā. Taču arī pats teksts mēdz “izdīgt” no cita žanra – fotogrāfijas, teātra izrādes vai skaņdarba. Šādā izpratnē literatūras process ir daudzvalodīgs, tas ir koks ar dziļu un plašu sakņu sistēmu, kas ietekmējas no klasiķiem, citiem žanriem, un tik pat plašu vainagu, kurā “ligzdo” citi žanri.”

Festivāls Prozas lasījumi notiek kopš 1995. gada un ir kļuvis par noturīgu un gaidītu pasākumu Latvijas literatūras ainavā, un tā ietvaros ir iespēja redzēt un dzirdēt pašu svaigāko, aktuālāko, kas šobrīd top un nesen ir tapis Latvijas literatūrā. Kopš 2016. gada festivālu rīko Latvijas Rakstnieku savienība. 

Festivāla programma: www.prozaslasijumi.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja