Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Piecas filmas, kuras (ne)būs

Nacionālā kino centra organizētais spēlfilmu projektu konkurss ievelk latviešu kinematogrāfa nākotnes aprises

Kuri, un cik daudz? Ceturtdien, 28. martā, tiks sadalīti Nacionālā kino centra 400 610 latu, uz kuriem pretendē pieci jauni spēlfilmu projekti. Potenciālo finansējuma saņēmēju vidū ir gan divi pieredzējuši spēlfilmu režisori – Aigars Grauba ar Manu mīļo Minhauzenu un Māris Martinsons ar Oki – okeāna vidū –, gan "pārbēdzējs" no dokumentālā kino – režisors Dāvis Sīmanis ar Pelnu sanatoriju, gan debitants pilnajā metrā – Renārs Vimba ar Es esmu šeit – un sešu režisoru blice ar kopdarbu Rīga – sešas versijas.

Rīga, tā mana Rīga

Varbūt tas būs Demjens Lūiss no seriāla Homeland, varbūt kāds cits – filmas Mans mīļais Minhauzens radošā dueta, režisora Aigara Graubas un producenta Andreja Ēķa, izteiktā vēlme savā darbā iesaistīt amerikāņu seriāla zvaigzni, ar kuras palīdzību izlauzties ārpus Latvijas robežām, ļauj brīvu vaļu minējumiem, kamēr šī persona paliek paslēpta aiz noslēpuma plīvura. Mans mīļais Minhauzens būšot vērienīga, krāšņa filma, kura piemērota ģimenes auditorijai un kuras darbība risinās Rīgā. Tās pamatā ir jautrs, optimistisks stāsts par bezbailīgu un godīgu cilvēku, kurš ar asprātību un uzdrošināšanos domāt un darīt citādi tiek galā ar dažādiem sarežģījumiem, maina sabiedrību un pats piedzīvo vislielāko brīnumu – mīlestību. Vai Minhauzens iekaros skaistās Jakobīnes sirdi? Filmas budžets ir gandrīz miljons latu. Triju gadu laikā no Nacionālā kino centra tās veidotāji vēlas piesaistīt ap 40% finansējuma, pārējais būs viņu pašu ieguldījums un sponsoru ziedojumi.

"Jaunais bērnudārzs, izrādās, nav vienkārši bērnudārzs, bet gan "radošo industriju" slepenais projekts, izveidots, lai risinātu iztēles un oriģinālo ideju deficīta problēmu, diendusas laikā bērniem nozogot sapņus," šādu šokējošu noslēpumu atklās kāds septiņus gadus vecs razbainieks topošajā filmā Rīga – sešas versijas. Seši režisori no dažādām valstīm piedāvās katrs savu zinātniskās fantastikas stāstu par nākotnes Rīgu – tajos varoņi ceļos laikā, lai atgūtu jaunības mīlestību, kompānijas piedāvās saviem klientiem satikt mirušu cilvēku modulācijas, tiks radītas zāles, kuras simulēs perfekto realitāti, pagrīdes aktīvisti cīnīsies pret dominējošo spangļu valodu un ieradīsies citplanētieši. Tie būs veidoti stereoskopiskajā 3D formātā, kas tika izvēlēts, lai piešķirtu nākotnes pilsētai "taustāmību". Avatars rāda šī formāta iespējas Holivudā, Rīga – sešas versijas mēģinās pierādīt, ka to var izmantot arī Latvijas apstākļos. Filmas veidotāji pagaidām vēl neatklāj projekta kopējo budžetu, taču no Nacionālā kino centra viņi labprāt iegūtu 36 000 latu.

Lipīgā paranoja

"Naktī viņi aprok vecmāmiņu ābeļdārzā," vienu no filmas Es esmu šeit pagrieziena punktiem atklāj studijas Tasse Film producente Aija Bērziņa. Tas ir stāsts par 17 gadu veco Raju un par viņu piecus gadus jaunāko brāli Robi – pēc aizbildnes Olgas nāves viņi paliek vieni nelielajā saimniecībā. "Tas ir stāsts par pieaugšanu un atbildības iepazīšanu pret sevi, saviem sapņiem, ģimeni un savu valsti," saka filmas režisors un scenārija autors Renārs Vimba, kuram šī ir debija pilnmetrāžas žanrā un kura darbs Lelle Tētis saņēmusi Lielā Kristapa nomināciju kā labākā studentu filma. Vai atceraties vilciena riteņu klaboņu, kas vijas cauri Bjorkas kompozīcijai I've Seen It All Larsa fon Trīra filmā Dejotāja tumsā? Prominentais īslandiešu mūziķis un producents Valgīrs Sigurdsons, kurš piedalījies šīs un daudzu citu Bjorkas dziesmu ierakstā, ir piekritis radīt filmas Es esmu šeit oriģinālmūziku. Viņa studijā Greenhouse Īslandē savu debijas albumu ir ierakstījusi grupa Instrumenti. Filma tiek veidota sadarbībā ar Īslandi, un tās kopējais budžets ir 373 000 latu, kurā Latvijas ieguldījums būs 40%.

"Paranoja var būt lipīga!" brīdina filmas Oki – okeāna vidū veidotāji. Tas ir stāsts par trim cilvēkiem, kurus liktenis savieno "dramatiskā cīņā ar sevi un savu piederības sajūtu", atklāj režisors Māris Martinsons. Oki ir sieviete no Japānas, kura, bēgot no savas pagātnes, ir pametusi dzimteni un dzīvo Losandželosā. Pilsēta kļūst par filmas ceturto varoni, un tajā Oki ceļi krustojas ar bijušo nekustamo īpašumu brokeri Robu un viņa uzticības personu Vailiju. "Gan filmu Amaya, gan Oki – okeāna vidū iedvesmotāja ir populārā Japānas aktrise Kaori Momoi," par galvenās lomas atveidotāju saka režisors. Ir uzfilmēti jau 60% no nepieciešamā materiāla. Filmas budžets ir 146 560 latu, no kuriem 36 000 tiek prasīti Nacionālajam kino centram.

Cilvēcības atgūšana

"Ulrihs ir mans dubultnieks," par topošās filmas Pelnu sanatorija galveno varoni saka režisors Dāvis Sīmanis, kurš savā stāstā atgriežas gandrīz simt gadu senā pagātnē. Šī noslēpumainā drāma vēsta par racionāla ārsta sastapšanos ar sev svešu, iracionālu pasauli no kara noslēptā sanatorijā un viņa cilvēcības atgūšanu, glābjot mežonīgu un visu pamestu zēnu. "Stāstā, kurā pasaule ir sevi sagrāvusi progresa, tehnoloģiju un jauno ideju vārdā, viens cilvēks – kara ķirurgs – piedzīvo iekšēju sadursmi starp dominējošo prātu un aizmirstām emocijām. Tikai piedzīvojot garu transformācijas ceļu no "miesas ārsta" līdz "dvēseles dziedniekam", viņš spēj atgriezties pie sen pazaudētām vērtībām, kas slēpjas humānismā, nevis izkalkulētā sistēmā," atklāj režisors. Dāvis Sīmanis velk paralēles starp to, kas notiek filmā, un to, kas notiek šodien, kad mūsdienu tehnokrātiskā situācija mūs spiež būt par apzinīgajiem Ulrihiem, neļaujot saskatīt to, kas valda apkārtējo dvēselēs. "Cīņa pret šī automātisma aklumu ir arī šīs filmas cīņa," akcentē Dāvis Sīmanis. Filma plānota kā Latvijas un Lietuvas kopražojums. Tās budžets ir 292 000 latu, no Nacionālā kino centra prasītā summa ir 140 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja