Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Piešķirts līdzfinansējums pieciem filmu nozares projektiem

Noslēdzies pēdējais šī gada Nacionālā Kino centra (NKC) izsludinātais filmu projektu konkurss ar finansējumu 40 000 latu, kas piešķirts pieciem filmu nozares projektiem, informēja Kino centra pārstāve Astra Spalvēna.

Konkursa mērķis ir veicināt Latvijas filmu projektu konkurētspēju starptautiskā mērogā, atbalstot spēlfilmu, animācijas un dokumentālo filmu projektus, kuru īstenošanai Latvijas producējošās kompānijas ir saņēmušas Eiropas Komisijas audiovizuālās programmas Media finansējumu.

Režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilmas Pelnu sanatorija radošā personāla izmaksu segšanai filmēšanas periodā piešķirti 8 000 latu (līdzfinansējums Media programmas piešķīrumam 18 900 latu apmērā). Filma top studijā Lokomotīve, sadarbojoties ar Lietuvas Studio Uljana Kim. Topošā filma ir noslēpumaina drāma par racionāla ārsta sastapšanos ar sev svešu, iracionālu pasauli no kara noslēptā sanatorijā, un viņa cilvēcības atgūšanu, glābjot mežonīgu un visu pamestu zēnu.

Režisores Unas Celmas dokumentālās filmas Viesnīca Pie mammas projekta attīstīšanas pabeigšanai piešķirti 5 500 latu (līdzfinansējums Media programmas piešķīrumam 14 000 latu apmērā). Filma top, sadarbojoties studijām Greenwalk un Fenixfilm. Filma ir par zudušo paaudzi – jauniešiem bezdarbniekiem. To veido vairāki stāsti par jauniešu dažādajiem likteņiem, kurus vieno ilgstoša atrašanās bez darba, dzīvošana pie mammas un nosacīts eskeipisma veids – uzturēšanās virtuālajā pasaulē.          

Režisora Edmunda Jansona animācijas filmas Bize un Neguļa projekta attīstīšanas pabeigšanai piešķirti 11 000 latu (līdzfinansējums Media programmas piešķīrumam 12 650 latu apmērā). Filma top studijā Atom Art. Tā ir gandrīz pusstundu gara animācijas filma, kas atspoguļo bērna iekšējo pasauli pārmaiņu brīdī – kad ģimenē ienāk mazais brālītis. Aizņemto vecāku ignorēta, sešgadīgā meitene Bize kopā ar skapī dzīvojošo mošķi Neguļu izdomā "lielisku" plānu, kā tikt vaļā no raudulīgā brālīša Leo, lai izbraukātos ar karuseļiem uz nebēdu.

Dokumentālās filmas Force majeure. Rīga projekta attīstīšanas pabeigšanai piešķirti 10 000 latu (līdzfinansējums Media programmas piešķīrumam 28 112 latu apmērā). Filma top studijā Mistrus Media sadarbojoties ar Igaunijas studiju Kuukulgur Film un Vācijas studiju Rainer Komers Film. Force majeure. Rīga ir pilnmetrāžas filma, kurā apkopoti septiņu Eiropas mūsdienu dokumentālā kino veidotāju kinostāsti par septiņām Rīgas apkaimēm un to iedzīvotājiem. Filmas ietvaros savu stāstu veidos arī Latvijas dokumentālā kino klasiķis, režisors Ivars Seleckis. Filma iecerēta kā daudzdimensionāls darbs, kurš vienlaikus apkopos individuālu un radošu skatījumu uz kultūras pilsētas Rīgas nomaļu sociālo un antropoloģisko griezumu un veidos plašu Eiropas kinematogrāfistu ideju un radošās tehnikas apmaiņu.

Režisora Romana Bondarčuka dokumentālās filmas Dixieland projekta attīstīšanas pabeigšanai piešķirti 5 500 latu (līdzfinansējums Media programmas piešķīrumam 13 090 latu apmērā). Filma top studijā Avantis Promo sadarbojoties ar Vācijas studiju Saxonia Entertainment Gmbh. Dokumentālā filma stāsta par bērnu orķestrīti mazā lauku ciematiņā. Stāsta centrā būs ilggadēja un daudzus talantīgus mūziķus radījuša bērnu džeza orķestra nākotne, jo tas atrodas uz iznīkšanas robežas, tā kā kolektīva vadītājs jau ir 80 gadus vecs un nespēj atrast sekotāju. Stāsts atklāj attiecības starp orķestra diriģentu un viņa audzēkņiem.

Konkursā iesniegtos projektus vērtēja NKC spēlfilmu eksperts Juris Pakalniņš, NKC animācijas filmu eksperte Zane Balčus un NKC pārstāvis Uldis Dimiševskis.

Media programma darbojas Latvijā kopš 2003. gada un ar tās atbalstu šajā laika periodā filmu nozares projektiem piešķirti trīs ar pusi miljoni latu Eiropas finansējuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja