Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Recenzija: Norātie lai stāv kaktā

Dzintara Soduma aforistiskās Virtuves piezīmes publicētas reizē ar Noras Ikstenas jaunāko īsromānu Vīrs zilajā lietusmētelītī, kurā viņš pats (dēvēts gan par Tebi) nu kļuvis par literāro tēlu. Romānā Ikstena centusies Soduma asumus nogludināt, bet Piezīmēs viņa nešpetnums laužas ārā uz nebēdu. Var jau būt, ka vecuma nīgrums liek tik asi vērsties pret latviešu kalpapziņu un «brēķīgiem bērniem» rakstniecībā, taču jāņem vērā gan Soduma spītīgais raksturs, gan veselības, vietas (Spensera Amerikā un Ikšķile Latvijā) un laika (1990-2007) apstākļi, kādos šie teksti rakstīti.

Trimdinieku čupošanās viņu neinteresēja, daudzus kaitināja viņa kategorisms. Tas, ko viņš nevēlējās dzirdēt, palika ārpus dzirdes aparāta uztveršanas zonas, taču tas nav attiecināms uz prāta asumu. Ja «vecuma pēc miesa vairs lāga nedarbojas», katra nodzīvotā diena ir jāizmanto lietderīgi.

Ljā lec un reaģē, kā nevajag

Sodums nekautrējas no sentimenta, kas viņu pārņem, klausoties Ances Krauzes izpildīto dziesmu Šūpoles vai Aldas Briedes radio balsī. Dzīvē nav patīkamāku brīžu kā «minēt krustenes» un apzināties, ka esi dzīvs, un vari darīt to, ko dari. Lai cik apgrūtinoša būtu fiziskā eksistence, Sodumam «iedoma rakstīt grāmatu» ir mokošāka. Arī tulkošana ir īsts tehniķa pienākums, kalpojot valodai.

Ikstenas atlasītos tekstus Gundega Blumberga sakārtojusi 13 tematiskās nodaļās. Tā kā lasītājam nav zināms ne kopējais tekstu apjoms, ne atlases principi, būtu pareizi šo grāmatu uzskatīt par Piezīmju sastādītāju versiju. Nopietni Sodumu interesē divas lietas - latvieši un literatūra -, un tās viņš arī naski kritizē. Vietumis gan domas atkārtojas, un paša Soduma balss kļūst viszinīga, kritikai robežojoties ar lamāšanos, taču, labi apzinādamies savu vārdu asumu, viņš neaizmirst pasmaidīt arī par sevi. «Latvieši raustās kā puņķi uz drāts. Lec un reaģē, kā nevajag. Nedara, kas jādara. Vai izliekas, ka dara.» Pa biezākam vārdam veltīts gan latviešu iztapībai, kas mantota jau no muižkungu laika, gan trimdas latviešu pūšļiem. Vilšanās sajūtas Sodumam netrūkst, aprakstot arī izglītības sistēmu, ticības lietas un politiku. «Ne šust, bet politiskā valodā risināt, kas noticis un notiek Ljā.»

Skarbāk par politiķiem Sodums lamājis vien latviešu rakstniekus un valodniekus. Ikstena ir «piepūtusies provinces dižliterāte», Kārlis Vērdiņš - «gailēns, kam patīk sava dziesma», Gundega Repše «pusaudze: izkliedz un bēg», Inga Ābele - «katliņš, kas vienmēr iet pāri», Juris Kronbergs - vienkārši «izlutināts un diezgan izlaidies». Kā izrādās, «brēķīgo bērnu» latviešu literatūrā netrūkst, un Sodumam nešķiet pieņemami, ka jaunajiem literātiem pietiek ar to, ka «grib, lai ievēro, tāpēc izsakās». Domāju, ka šī nodaļa ir būtiska tiem, kas tajā pieminēti, un tādu netrūkst, taču muļķīgi būtu apvainoties par Soduma niķiem. Ir redzams, ka vairāk kritizēti tie autori, kurus viņš pēdējos gados lasījis vai ar kuriem ticies klātienē.

Svītrojumus spītīgi atlabo atpakaļ

Kā rakstnieku un tulkotāju Sodumu kaitinājušas arī neskaitāmās latviešu valodas normas, jo īpaši sintakse: «Pieturas zīmes vajadzētu ne pēc reglamenta, bet tur, kur vajag valodai.» Tāpēc nepārsteidz, ka vairāk atbalstīta zviedru un amerikāņu tiekšanās pēc valodas vienkāršības un skaidrības. Soduma iestāšanos par dažādiem valodas slāņiem var skaidrot ar Džoisa prozas vērienīgo ietekmi. Nav noslēpums, ka Latviešu literārās valodas vārdnīcā eliminēts tas, kas nav parocīgs, un tādi vārdi kā ««pist» [..] padomju laikā bija izsūtīti».

Soduma/Džoisa tekstu korelācija ir tik cieša, ka nav grūti pamanīt, cik Ulisa tulkojums ir sodumisks, bet Soduma proza - džoisiska. Ulisa tulkojuma pilnveidošana bija Soduma paša izvēlēta meistarības mēraukla. Izdevniecības Liesma Ulisa eksemplārā viņš spītīgi atlaboja visus redaktores Lūcijas Rambekas svītrojumus atpakaļ. Ideālais Ulisa tulkojums latviešu valodā tapa tik ilgi, cik Soduma rokā turējās zīmulis.

Lai gan Piezīmēs asprātība mijas ar prātvēderībām, lasīšanas prieku tas nemazina. Jāatzīst, Soduma raksturs iezīmējas pietiekami skaidri, lai sastādītāju pūliņus novērtētu atzinīgi. Un pareizi vien ir, ka dzīve būtu patīkamāka, ja to neapgrūtinātu domāšana un rakstīšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Klajā nācis Chris Noah jaunākais singls un albums

Klajā nācis dziedātāja Chris Noah jaunais albums Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies, kas radīts 80. gadu popmūzikas stilā. Sony Music Entertainment paspārnē izdotajā albumā apkopotas 10 ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja