Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Seriāli Pasaule bez gala un Parādes beigas. Traģēdijas augstumos

Man jums ir divas ziņas. Ar kuru sākt? Ar to labo vai… vēl labāko?

Latvijas Televīzija nu jau regulāri cenšas iepriecināt arī gudro skatītāju izklaides jomā, piedāvājot tam kvalitatīvus TV seriālus (protams, ne jau pašmāju). OK – par aktuālajiem Šerlokiem, Erkiliem P., Midsomeru un Agati šoreiz nerunāsim – tur pamatā tomēr populāri krimiķi un to varoņi, kas visā pasaulē ir trends numur viens. Taču par t. s. nopietno drāmu gan. It īpaši britu drāmu, kas krietni atšķiras no žanra brāļiem/māsām citur, kaut vai seriālu dižvalstī ASV. Un te jums pie deguna ir svaigs (gandrīz – abas filmas ir 2012. gada raža) piedāvājums! Acīmredzami attaisnojas sistēma, kad par filmu un seriālu iepirkumiem LTV ir atbildīgs cilvēks, kuram ir profesionāla izglītība kinovēsturē, – Anna Rozenvalde.

Jūlija beigās LTV programmā atkal skatāmi divi kvalitatīvi vēsturiskā žanra miniseriāli; vienam ir piecas, otram četras daļas.

Pasaka par viduslaikiem

Vēsturiskā kostīmdrāma Pasaule bez gala/World Without End ir samērā krāšņa (budžets bija pieticīgs – pat Lielbritānijā) pasaka par tumšajiem viduslaikiem, kas nemaz tik tumši nebija. XIV gadsimta Anglija, neilgi pirms Simtgadu kara ar Franciju, kad Eiropā plosās mēris (melnā nāve), bet izdomātās Kingsbridžas iedzīvotāji dzīvo mierīgu dzīvi, it kā pasaules notikumi uz viņiem neattiektos. Te ir intridziņas, tenkas par šausmām, kas notiek "tur, ārā", un, protams, romantiska mīlestība. Vai mīlestība spēj radīt brīnumus? Tāds ir jautājums, kas izšķirs mazā pilsētmiesta iemītnieku likteni un kašķus starp parastiem mirstīgiem un viņu apspiedējiem – valsti un baznīcu.

Šī filma patiks visiem tiem, kas ievērtējuši tādus žanra augļus kā Zemes pīlāri/The Pillars of the Earth (2010; rādīts arī LTV), Kamelota, Tjūdori un aktuālā Baltā princese. Lomās labi aktieri – Bens Čaplins, Miranda Ričardsone, Šarlote Railija, Indira Varma, un seriāls saņēmis pulka starptautisku TV balvu, ieskaitot visprestižāko – Emmy – par Maikla Danna oriģinālmūziku. Filmēts Ungārijā, Slovākijā un bišķiņ Austrijā. Interesanti, ka bestsellers – šis Kena Foleta (pseido)vēsturiskais romāns – "pagrūda" tā autoru uzņemties arī filmas režisora pienākumus. Latvijā ir izdoti Kena Foleta romāni Adatas acs un Zemes pīlāri.

Postošs mīlas trijstūris

Otrs piedāvājums ir pavisam laba manta – Parādes beigas/Parade’s End ir liela mēroga vēsturiskā drāma, kurā uzsvars "drāma" attiecināms uz tās varoņu psiholoģisko stāvokli. Seriāla kājas aug no izcila darba – Forda Medoksa Forda 1924.–1928. gadā sacerētās episkās četru romānu sāgas, ko daudzi literatūrzinātnieki dēvē par labāko XX gadsimta pirmās puses vēsturisko dižromānu angļu valodā. To var just – ne tikai tāpēc, ka filmai scenāriju rakstījis Toms Stopards. Filmas varoņu attiecību un sižeta mezgli ir savīti ciešā, traģēdijas augstumus teju sasniedzošā neatšķetināmā kamolā, kuru ierāmē XX gadsimta angļu buržuāzijas dzīvesstila elegance, izlaidība un bagātība, taču izposta Pirmais pasaules karš ar savu traumatisko, baigo pieredzi, kas skar galveno – jūtu pasauli –, un cilvēks vairs nesaprot, kur viņš ir apgarots radības kronis, kur – asinskārs egoistisks zvērs. Protams, netrūkst romantisko līniju, kuras šoreiz visprecīzāk raksturo vārdi – ne katram ir laime atrast un, kas britu sabiedrībā nozīmīgi, arī apprecēt savu īsto otro pusīti. Parādes beigas ir stāsts par postošu mīlas trijstūri, par viltību, meliem, nodevību, svešu bērnu pieņemšanu, neuzticību un visbeidzot karu, kura fināls ir…

Bez populāriem britu aktieriem (Rūperts Everets, Rūfuss Sjūels, Miranda Ričardsone, Stīvens Greiems, Rodžers Alams u. c.) filmas lielāko pārsteigumu sagādās galveno varoņu pāris – augstākās sabiedrības lauveni viltīgo Silviju atveido Rebeka Hola, taisnprātīgo, pašcieņas pilno maķenīt zemāka sociālā slāņa pārstāvi Kristoferu – Benedikts Kamberbečs. Viņš vispār spridzina – tieši šī psiholoģiski tik smagā loma pavēra jaunajam aktierim durvis uz Šerloka epopeju un starptautisko slavu.

Šis piecu sēriju miniseriāls patiešām ir spēcīga televīzijas filma, kura varētu tik rādīta arī uz kinoteātra lielā ekrāna. Patiks visiem tiem, kas fano par Dauntonas abatiju. Tikai Parādes beigas ir ciniskāks, nežēlīgāks, skarbāks skats uz britu sabiedrības krējumu.

Pasaule bez gala ***
Vēsturiska drāma. 2012. Anglijas, Kanādas un Vācijas kopražojums
Pirmā sērija LTV1 27.VII plkst. 21.15

Parādes beigas ****
BBC daudzsēriju mākslas filma. 2012. Anglijas, Beļģijas un ASV kopražojums
Pirmā sērija LTV1 31.VII plkst. 21.15

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja