Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Cimdu adīšana ir labākās nervu zāles. Dziesmu svētku gars – arī tautas lietišķās mākslas izstādēs

Līdz ar Dziesmu un deju svētku iesākumu 1. jūlijā Rīgā, Sporta ielā 2 (ar ieeju no Hanzas ielas), durvis apmeklētājiem vērs vērienīga tautas lietišķās mākslas izstāde Mēs

Šāda ekspozīcija, kas ļauj apjaust tautas mākslas bagātību un daudzpusību, tiek veidota katru Dziesmu svētku ietvaros, un šoreiz tās mākslinieciskās koncepcijas autors ir tekstilmākslinieks, interjera dizainers Mārtiņš Heimrāts. Viņš kopā ar izstādes darba grupas kolēģiem Baibu Vaivari, Juri Leitānu un Daci Pudāni audēju, rokdarbnieku, pinēju, rotkaļu, kokgriezēju un keramiķu darbus izkārtojuši 900 m² lielā angārā. Ekspozīcija iedalīta četrās daļās: Avots, Skola, Darītāji, bet ceturtā daļa būs veltīta īpašiem žanriem katrā amatniecības jomā – šatiera, rozīšu, jostiņu segām aušanā, Latgales svečturiem keramikā utt., sarunā ar Latvijas radio 3 Klasika pirms kāda laika atklāja M. Heimrāts. Izstādē piedalās ap 1300 autoru (gan lietišķās mākslas kolektīvos, gan individuāli strādājoši amatnieki un rokdarbnieki) ar 3500 darbiem. Izstāde ne tikai uzrunās skatītājus ar priekšmetu daudzveidību un augsto izpildījuma līmeni, bet to papildinās izzinoša un praktiska informācija, kā arī videomateriāli, kas stāstīs par amata prasmēm, meistariem un sniegs dažas praktiskas pamācības. Izstāde skatāma līdz 30. jūlijam, un pēc Dziesmu svētku nedēļas interesenti tajā piektdienās, sestdienās un svētdienās varēs apmeklēt arī dažādas meistarklases. Dziesmu svētku laikā svētku dalībniekiem ieeja izstādē ir bez maksas.

Ievērības vērta ir arī vēl kāda tautas mākslas ekspozīcija, kas jau šobrīd līdz pat 27. augustam aplūkojama Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centrā. Pirmā starptautiskā izstāde Latviešu rakstainie cimdi veltīta gan centra divu gadu jubilejai, gan Dziesmu svētku tradīcijas 150. gadskārtai.

Izstāde sapulcinājusi vairāk nekā 260 adītāju no visiem Latvijas novadiem. Savus darinājumus pieteikušas arī dalībnieces (latvietes un cittautietes) no ASV, Beļģijas, Islandes, Japānas, Lietuvas, Luksemburgas, Nīderlandes, Vācijas. Cimdu adītājas uzsvērušas, ka šī nodarbe viņām ir: a) "labākās nervu zāles"; b) savu dzimtas sakņu apzināšana; c) veids, kā radīt pozitīvas domas un izjūtas; d) krāsu un ornamentu savienošanas gaumes izkopšana. Paraugi cimdiem ņemti ne tikai no muzeju krājumu materiāliem un grāmatām, bet arī pārmantoti un pat nosapņoti.

Cimdu izstādi rīko Tautas tērpu centrs Senā klēts, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma informācijas centrs un Talsu novada pašvaldība. Gandrīz visus pieteiktos cimdus pēc izstādes varēs skatīt vietnē Latvijascimdukarte.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja