Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mākslinieki un zinātnieki atjaunojamās enerģijas meklējumos

Šovasar no 26. līdz 28. jūlijam Pedvālē norisināsies starptautiskais simpozijs Renewable Lab, kura laikā mākslinieki kopā ar zinātniekiem diskutēs par nākotni, dabas un tehnoloģijas attiecībām, alternatīviem enerģijas resursiem un citām ilgtspējības idejām, pastāstīja simpozija producente Agnese Baranova.

Pedvāle uz simpozija laiku kļūs par studiju-laboratoriju un kopīgu eksperimentu telpu, kurā radošais darbs mākslinieku studijā tiek apvienots ar pētniecību zinātniskajās laboratorijās. Pedvāles brīvdabas "laboratorijā" norisināsies radoši un zinātniski eksperimenti ar atjaunojamās enerģijas tehnoloģijām – saules, ūdens, kā arī ūdeņraža, bioloģiskajām un citām jaunās paaudzes enerģijas tehnoloģijām. Beļģu mākslinieks Bartaku iepazīstinās ar saviem pētījumiem aroniju laukos Latvijā un agaves plantācijās Meksikā, un to, kā šie augi ir izmantojami kā alternatīvās enerģijas avots, piemēram, solārajās tehnoloģijās.

Zinātnieki Jānis Kleperis un Vladimirs Ņemcevs stāstīs par ūdens spēku un ūdeņraža izmantošanu transportā. Turklāt ne tikai stāstīs, bet arī demonstrēs pašu izgatavoto ūdeņraža auto.

Bioloģe Ilze Dimanta un somu māksliniece Mia Makela katra no savas perspektīvas aplūkos Baltijas jūras aļģes kā enerģijas resursu.

Jaunie biologi Zane Rutkovska un Artūrs Gruduls kopā ar Jauno mediju kultūras centra Rixc māksliniekiem Raiti Šmitu un Rasu Šmiti vadīs baktēriju baterijas darbnīcas, kurās tiks eksperimentēts ar elektrības iegūšanu Pedvāles laukos un Saliņu mājas dīķī. Mākslinieks Voldemārs Johansons eksperimentēs ar sonifikācijas iespējām – kā padarīt dzirdamu baktēriju elektrību.

Savukārt beļģu mākslinieki no Hortus projekta iepazīstinās ar savu izveidoto sensoru tīklu, kas mēra vēja un gaismas dinamiku, tādā veidā parādot procesu, kā augi "savāc" enerģiju no dabas resursiem. Somu dalībnieks Miko Lājola vadīs Vides novērošanas un ilgtspējības tehnoloģijas radošās darbnīcas, būvējot hidrofoniskās urbānās dārzniecības sistēmas.

Simpozijā piedalīsies arī jaunie mākslinieki no Somijas, Lietuvas, Serbijas, kā arī topošie jauno mediju mākslinieki no Liepājas universitātes.

Simpozija rezultātā Rixc plāno izstrādāt arī kopīgas idejas inovatīvu mākslas-zinātnes projektu īstenošanai nākotnē.

Simpoziju rīko Jauno mediju kultūras centrs Rixc sadarbībā ar Liepājas universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju un Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta Ūdeņraža enerģētikas materiālu laboratoriju, un Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes zinātniekiem.

Mākslas un zinātnes simpozijs Renewable Lab par atjaunojamās enerģijas tehnoloģijām un Biotricity radošās darbnīcas par to, kā izgatavot elektrību no baktērijām un ūdens, norisināsies no 26. līdz 28. jūlijam Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā (www.pedvale.lv) un lauku mājās Saliņas. Plašāka informācija: http://renewable.rixc.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja