Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

18. novembrī Rīgas kanālā pie Bastejkalna iedegsies uguns skulptūra Rīgas dziesma

Latvijas valsts svētkos, 18. novembrī visiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja pirmo reizi vērot uguns skulptūru Rīgas pilsētas kanālā iepretim Bastejkalnam. Projekts taps gaismas festivālā Staro Rīga, sadarbojoties Latvijas mākslinieku savienībai, Latvijas mākslas akadēmijai un producentu grupai Rain Project.

Uguns skulptūra Rīgas dziesma Rīgas pilsētas kanālā pie Bastejkalna tiks iedegta 18. novembrī plkst. 18, informē Rain Project producents Reinis Druvietis.Uguns skulptūru veidos profesionāli tēlnieki Kārlis Īle, Agnese Rudzīte un Latvijas Mākslas akadēmijas studenti Maija Puncule, Agita Šteinberga, Jānis Noviks, Rihards Ābeltiņš, Lauris Vītoliņš, Edgars Kvjatkovskis un citi.„Latvijas kultūrtelpā 21. gadsimta māksla iezīmējas ar stilistikas veidu dažādošanos un materiālo vērtību izpratnes maiņu. Paliekošie tēlniecības materiāli tiek atvietoti ar īstermiņā realizējamām un gaistošām struktūrām - ledu, uguni, smiltīm. Uguns skulptūras ir tēlnieku mēģinājums pildīt garīgo vakuumu, ko vieš materiāli pragmatiskā estētika,” stāsta Latvijas Mākslinieku savienības prezidents Igors Dobičins.Uguns skulptūra atradīsies uz pontoniem kanāla vidū un to veidos trīs daļas. Pirmajā ikviens skatītājs varēs atpazīt auseklīti, jumi un citus latvisku simbolus un šī skulptūras daļa simbolizēs tautas dziesmu. Otrajā skulptūras daļā dažādu augstumu caurules simbolizēs ērģeles un digitālā ekvalaizera elementus jeb mūsdienu mūziku. Savukārt skulptūras centrālā daļa savienos mūsdienu un senatnes dziesmas, veidojot unikālo Rīgas dziesmu.

Projekta mākslinieciskais vadītājs, tēlnieks Kārlis Īle par skulptūras koncepciju stāsta: „Ideja par šādu uguns skulptūru mums dzima, jo latvieši visiem asociējas kā dziedoša tauta. Taču vienlaikus, ja visi zina Liepājas himnu Pilsēta, kurā piedzimst vējš, tad Rīgai šādas dziesmas, kura būtu atpazīstama un tautā iesakņojusies, trūkst. Tādēļ mums kā māksliniekiem arī gribējās veidot asociāciju par Rīgas dziesmu. Tās sākums viennozīmīgi būtu meklējams tautas dziesmā, bet tai tāpat kā Rīgai noteikti jābūt arī modernai. Tādēļ arī mūsu Rīgas dziesma veidojas, savienojoties pagātnei un nākotnei, un tālāk jau caur uguni tumsā izplatoties arvien tālāk un tālāk.”

Par muzikālo noformējumu rūpēsies projekta Mallemuck mūziķi.

Rīgas dziesmā savienosies senatne un mūsdienas, uguns un ūdens, tumsa un gaisma. Novembris ir ļoti tumšs, taču arī ļoti simbolisks mēnesis Latvijai, jo tieši vistumšākajā laikā dzimst vislielākās alkas pēc gaismas. Tādēļ mēs gribam dāvināt šo uguns skulptūru visiem rīdziniekiem, lai mēs pieredzētu kā no mazas liesmas var dzimt ļoti zūdoša māksla - uguns skulptūra,” saka Rain Project producents R. Druvietis.

Rīgas dziesma ir pirmais pilotprojekts Pasaules uguns skulptūru festivālam Make Fire Art Riga 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Uguns skulptūru Rīgas dziesma atbalsta Rīgas pilsētas dome un Latvijas Hipotēku un zemes banka, pasaules mūzikas krogs Bubamara. Informatīvie atbalstītāji - Diena, Izglītība un Kultūra, Ir, Subbota, Čas, Draugiem.lv, Inbox.lv, Tvnet.lv, Radio Naba, Latvijas ziņu kanāls, Easyget.lv, Hc.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja