Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Liepājā un Tukumā izskanēs Liepājas Simfoniskā orķestra programma ar Vestardu Šimku

1. oktobrī plkst. 19 Liepājas koncertzālē Lielais dzintars un 2. oktobrī pulksten 17 Tukuma pilsētas Kultūras namā dziļdomīgā koncertprogrammā diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā Liepājas Simfoniskais orķestris tiksies ar spožo klaviervirtuozu un šoreiz arī komponistu Vestardu Šimku.

Šī orķestrim būs īpaša sadarbība ar Vestardu Šimku, jo šoreiz klausītāji viņu varēs atklāt divās lomās – gan kā izcilu pianistu, gan arī komponistu.

Koncertprogrammā skanēs divi opusi no Šimkus radītās mūzikas. Skaņdarbs klavierēm un orķestrim Likteņa vārti, kas vēsta par dvēseles ienākšanu šai saulē, savulaik veltīts Likteņdārza desmit gadu jubilejai un pirmatskaņots tā amfiteātrī 2018. gada vasarā paša autora sniegumā.

Darbs rakstīts klavierēm un orķestrim un balstīts uz vienkāršas, trauslas, tautiskās intonācijās balstītas tēmas, kas kļūst par episku un vērienīgu simfonisku epizodi. Autors opusa saturu skaidro kā savu pārdomu atainojumu par to, "kā dvēsele no Viņsaules plašumiem ieiet pa Likteņa vārtiem, lai sāktu dzīvot savu šīs saules dzīvi. Ieejot pa šiem vārtiem, gan ikviena cilvēka, gan arī visas tautas dvēseles liktenis kļūst neapturams un neatgriezenisks. Un kopā saistīts".

Tāpat koncerta programmā iekļauts 2008. gadā tapušais Vestarda Šimkus Pirmais koncerts klavierēm un stīgu orķestrim ar norādi “Veltīts neērtajam cilvēkam". Šo darbu autors aicina attiecināt uz sevi ikvienam, kas kaut reizi sajuties "neērts" attiecībā pret apkārtējās pasaules plūsmu.

Komponists skaņdarba tapšanu raksturo šādi: "Pirmās idejas par šo skaņdarbu man radās, ejot pastaigās pa Kurzemes mežiem manas mājas tuvumā un vērojot, kā gadu no gada tajos izplešas kailcirtes un pilsētu robežas. Klavierkoncerta pamatā ir skaņu savienojumi, kas rodas manā galvā tad, kad ieklausos dabas skaņās."

Liktens tēmu Liepājas Simfoniskais orķestris turpinās arī otrā koncerta daļā ar vienu no visu laiku slavenākajām simfonijām – Ludviga van Bēthovena Piekto jeb Liktens simfoniju, kas radīta 19. gadsimta sākumā un atspoguļo cilvēka cīņu ar nenovēršamo.

Francijā to mēdz dēvēt arī par Uzvaras himnu un Triumfa maršu, kas izsaka spriegā darba dramaturģijas virzienu.

"Es gribu satvert likteni aiz rīkles – tas nedrīkst mani pazudināt," – tā savulaik rakstījis pats Bēthovens laikā, kad progresējošais kurlums lika apjaust, ka viņa pianista karjerai nav nākotnes, bet līdz ar to ir vēl lielāka vēlme ierakstīt savu vārdu mūzikas vēsturē tieši kā komponistam.

Pie diriģenta pults stāsies Atvars Lakstīgala, kam, esot Liepājas Simfoniskā orķestra galvenā diriģenta amatā, ļoti spēcīgi izdevās atklāt Vīnes klasiķa darbus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja