Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

LNO pirmizrādi piedzīvos iestudējums Trīs tikšanās

26. aprīlī Latvijas Nacionālajā operā (LNO) Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas ietvaros notiks trīs baleta viencēlienu Trīs tikšanās pirmizrāde, informēja LNO pārstāve Aiga Sprindža.

Trīs izcilu latviešu komponistu Georga Pelēča, Pētera Vaska un Riharda Dubras mūziku dejas valodā iestudējuši trīs starptautiska līmeņa horeogrāfi - Bridžeta Breinere, Demiss Volpi un Mario Radačovskis. Trīs jaunu baletu pasaules pirmizrādes dejo Latvijas Nacionālais balets. Pie diriģenta pults Atvars Lakstīgala, atskaņo Latvijas Nacionālās operas orķestris un solisti.

Komponista Georga Pelēča skaņu pasauli dejas valodā ietērps izcilā primabalerīna Bridžeta Breinere no ASV, kura nesen sevi pieteikusi arī kā horeogrāfe. Viņas iestudējumam dots nosaukums Godinot. Georgs Pelēcis opusu Godinot Henriju Perselu uzrakstīja, kad tika atzīmēta angļu komponista 350 gadu jubileja. Sākotnēji skaņdarbs tika rakstīts trīs kontrtenoriem un baroka laikmeta instrumentiem.

"Uzzinot par iestudēšanas plāniem, es sagatavoju jaunu partitūras variantu, jo ne visi pirmā varianta instrumenti ir pieejami Rīgā, kā arī kontrtenora partijas dziedās trīs brīnišķīgi mecosoprāni," stāsta komponists. Horeogrāfe atzīst: "Mani iedvesmoja pati mūzika – šī Georga Pelēča kompozīcija likās ļoti interesanta, jo tajā ir daudz dažādu krāsu. Līdztekus tam es vēlējos pārņemt pagātnes godināšanas koncepciju, kam Georgs Pelēcis veltījis savu kompozīciju. Savus elkus un skolotājus mēs padarām par dieviem, taču patiesībā viņi visi bija tikai cilvēki. Ļoti abstraktā ziņā šis balets ir tieši par to – par prieku piederēt tai neparasto cilvēku ciltij, kas pasaulē ienes skaistumu."

Baleta Godinot solisti: Viktorija Jansone, Baiba Kokina, Raimonds Martinovs, Ringolds Žigis, Andris Pudāns, Arturs Skuteļskis. Vokālo partiju izpildīs mecosoprāni Baiba Berķe, Laura Grecka un Irma Pavāre.

Otrais iestudējums nosaukts Elēģija. Komponista Pētera Vaska ziemeļnieciski lakoniskajai mūzikai savu versiju piedāvās jaunā horeogrāfijas zvaigzne no Argentīnas – Demiss Volpi, Štutgartes baleta horeogrāfs. Šī ir abu mākslinieku otrā tikšanās, jo pirmo reizi Vaska mūziku horeogrāfs izmantoja savā uzvedumā Krabats, pagājušajā gadā Štutgartē. Šis iestudējums Vācijā guva ļoti augstu novērtējumu.

Komponists Pēteris Vasks stāsta: "Mani ļoti iespaidoja iepriekšējais Demisa Volpi uzvedums Krabats Štutgartē un priecājos, ka mans otrais stīgu kvartets Vasaras dziedājumi ir iedvesmojis horeogrāfu, kurš ar uzvedumu radīs savu vizuālu stāstu. Šķiet, ka skatītājiem tiks piedāvāts kaut kas pavisam sevišķs un mēs piedzīvosim mākslas brīnumu." Horeogrāfs Demiss Volpi ir iecerējis to kā elēģiju brīvībai: "Esmu radījis darbu par brīvību un cerību – diviem spēkiem, kuri cilvēkiem vienmēr nepieciešami. Vaska mūzikā mani visvairāk iedvesmo tās dabiskais plūdums. Nekas tajā neliekas mākslīgs. Man ir svarīgi saprast Pētera Vaska muzikālo stāstu intelektuālā un emocionālā nozīmē un censties atainot pašu šo neticami poētisko skaņu būtību dejas valodā."

Baleta Elēģija solisti: Sabīne Guravska, Alise Prudāne, Viktorija Jansone, Jūlija Brauere, Ieva Rācene, Nataļja Samborska, Raimonds Martinovs, Viktors Seiko, Aleksandrs Osadčijs, Aleksandrs Kaļivods. Vasaras dziedājumus  spēlē stīgu kvartets – Svetlana Okuņa, Aija Frišenfelde, Silvija Krauze un Inga Sunepa.

Komponista Riharda Dubras mūzika, kas suģestē ar intensīvu garīgo pārdzīvojumu, iedvesmojusi Brno baleta māksliniecisko vadītāju, slovāku Mario Radačovski, iestudējot baletu Trešais klavierkoncerts: "Ar mūziku un deju es vēlos pastāstīt kādu stāstu par divu cilvēku attiecībām - par mīļotā zaudējumu, par satikšanos un jauna ceļa meklējumiem vienam pie otra. Man patīk laimīgas beigas, jo dzīvē ir tik daudz lietu, par ko skumt, un kad tu dodies uz teātri, vai atkal gribi justies bēdīgs? Es daru visu, ko vien spēju, lai atklātu savu sirdi, bet vienlaikus es atstāju brīvu vietu skatītāja interpretācijai." Savukārt, komponists Rihards Dubra par šo tikšanos stāsta: "Pirmizrādi gaidu ar lielu nepacietību, jo esmu iepazinies ar baletmeistaru Mario Radačovski, kura idejas mani patiešām fascinē – tās tik precīzi ataino manas emocijas, it kā viņš būtu bijis klāt skaņdarba rakstīšanas procesā!"

Baleta Trešais klavierkoncerts solisti: Sabīne Guravska, Iļana Puhova, Alise Prudāne, Sergejs Neikšins, Arturs Sokolovs, Zigmārs Kirilko. Pianists – Endijs Renemanis.

Izrādes tērpu mākslinieki Tomass Lempercs un Ludmila Varosova, scenogrāfi - Bridžeta Breinere, Demiss Volpi un Mareks Hollijs.

Izrādi atbalsta nodibinājums Rīga 2014.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja