Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

LNSO jaunajā sezonā uz laiku atvadīsies no Lielās ģildes

Lielajā ģildē 8. oktobrī plkst. 19 notiks Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas atklāšanas koncerts, kurā varēs piedzīvot atkalsatikšanos ar iemīļoto franču maestro – diriģentu vecmeistaru Žanu Klodu Kazadesī. Viņa vadībā orķestris atskaņos Bēthovena Pirmo un Devīto simfoniju. LNSO šoruden nosvinējis 95. dzimšanas dienu, un jaunās sezonas pirmais pusgads ir īpašs – tas ir pēdējais, kuru orķestris pavadīs savās mājās, Lielajā ģildē, pirms nama renovācijas sākuma.

"Šī sezona ir īpaša. Pirmkārt, atsāksim tikšanos ar saviem klausītājiem klātienē, un ļoti ceram, ka tas tā arī paliks! Pirms jaunās sezonas oficiālās atklāšanas tiks nospēlēts koncerts, kuru gaidījām jau pirms gada – Ritma dzīres ar Edgara Saksona un Riharda Zaļupes solo iznācienu. Šajā sezonā ar koncertiem Rīgā, Tallinā un Cēsīs priecājamies sveikt mūsu jauno galveno viesdiriģenti Kristīnu Posku, kā arī sezonas rezidējošo komponistu – Andri Dzenīti. Sezonas pirmajā pusē gaidāma tikšanās ar publikai jau zināmiem un iemīļotiem diriģentiem Žanu Klodu Kazadesī, Gintaru Rinkēviču, Māri Sirmo, Andri Pogu, Žiljēnu Masmondē, Gunti Kuzmu, kā arī pavisam jauniem talantiem – Somijas slavenās diriģēšanas tradīcijas turpinātājiem Tāvi Oramo un Tarmo Peltokoski. 2022. gada sākumā Lielajā ģildē sāksies ilgi gaidītie remontdarbi un orķestra koncertdzīve pārcelsies galvenokārt uz reģionālajām koncertzālēm," saka LNSO direktore Indra Lūkina.

LNSO 96. sezonas atklāšana notiks 8. oktobrī plkst. 19 Lielajā ģildē ar koncertu LNSO, Bēthovens un Kazadesī. Tajā varēs dzirdēt ģēnija pirmo un pēdējo simfoniju — divus dažādus Bēthovenus. Pirmajā simfonijā kā jaunu, labi skolotu un vēl tikai topošu revolucionāru, vienlaikus atvadoties no konservatīvajiem kanoniem. Devītajā simfonijā – sapņojot apvienot cilvēku miljonus un radot himnu kopībai un brīvībai. Tikpat dedzīgi kā Bēthovens, mūzikai nododas arī šī koncerta diriģents, franču maestro Žans Klods Kazadesī, kas atgriezīsies LNSO priekšā un apliecinās savu dzīves moto — "Kalpot, uzdrīkstēties, dot un gūt". Mūzika, viņaprāt, ir tīrākais ceļš uz augstāko garīgumu. Koncertā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris Latvija un solisti – soprāns Perīna Madefa, mecosoprāns Laura Grecka, tenors Mihails Čuļpajevs un bass Edgars Ošleja.

Kā ierasts, rudenī klausītājus priecēs par tradīciju kļuvušais Baltijas simfoniskais festivāls. Pirmais festivāla notikums būs koncerts LNSO, Poska un Čaikovskis, kas izskanēs 29. oktobrī. Tas būs diriģentes Kristīnas Poskas pirmais koncerts LNSO galvenās viesdiriģentes statusā. Koncertā skanēs Arama Hačaturjana Vijolkoncerts, un klausītājam būs iespēja baudīt savulaik slavas zenītā esošā komponista atsauces uz viņa armēņu saknēm. Savukārt Čaikovska Sestā jeb Patētiskā simfonija komentārus neprasa — pirmatskaņota vien deviņas dienas pirms komponista došanās mūžībā, tā sevī ietver visu dzīves spektru, apvienojot prieku un traģismu, laimi un izmisumu, sajūsmu un klusas atvadas. Vijoļkoncerts šoreiz iegulsies virtuozā un temperamentīgā LNSO koncertmeistara Georga Sarkisjana rokās. Ar šo pašu programmu LNSO viesosies arī Tallinā. 

4. novembrī Lielajā ģildē notiks festivāla otrs koncerts LNSO, Vāgners un Brukners. Dižais vācu operu reformators, ideālu cīnītājs, mūzikas un drāmas apvienotājs Vāgners savās mīlestības pilnajās Vēzendonkas dziesmās emocionālā sprieguma ziņā tuvojas operas Tristans un Izolde intensitātei. Cikls izskanēs lietuviešu mecosoprāna, vairāku konkursu laureātes Ievas Prudņikovaites balsī. Savukārt Brukners, lai arī pilnīgs pretstats Vāgneram, savu Trešo simfoniju veltījis tieši viņam, tajā sniedzot simfonisku plašumu un vērienu. Koncerta diriģents – sens LNSO draugs, lietuviešu diriģents Gintars Rinkēvičs. Ar šo programmu orķestris viesosies Kauņas koncertzālē.

Baltijas simfoniskajā festivālā plānota arī kamermūzikas programma.

1. decembrī Lielajā ģildē ciklā LNSO kamermūzika būs tikšanās ar publikas iemīļoto apvienību LNSO čellu Dream Team, kas savam uzticamajam un ieinteresētajam klausītājam šoreiz piedāvās franciskas noskaņas ar romantisku rītausmu Fransē mūzikā 12 (!) čelliem un senlaiku dejas grāciju Forē Pavanā. Savukārt koncerta otrajā daļā čelli žilbinās ar Džeimsa Baraleta virtuozi un temperamentīgi aranžētām mūzikas lappusēm no leģendārām filmām Mehāniskais apelsīns, Karību jūras pirāti, Pa asmeni skrejošais (Blade Runner), Terminators, Rekviēms sapnim, Lubene (Pulp Fiction) un Zvaigžņu kari.

29. un 30. decembrī Lielajā ģildē izskanēs publikas iemīļotais Vecgada koncerts. Uz skatuves satiksies LNSO, Latvijā pazīstamais franču maestro, diriģents Žiljens Masmondē, virtuozais konkursu laureāts, pianists Daumants Liepiņš un ar džeza brīvību apveltītais Edgara Cīruļa trio. Kopā viņi atklās tik dažādo franču mūziku visā tās smalkumā, jo Edgars Cīrulis un Jānis Rubiks veido jaunas džeziskas aranžijas Bizē slavenās operas Karmena melodijām, Sensānsa skaistajai Dalilas ārijai, populārajai Satī Ģimnopēdijai un Debisī sapņainajai prelūdijai Meitene ar linu krāsas matiem. Eleganta gada izskaņa, kas dzirkstī kā šampanieša burbuļi.

Pēdējais LNSO koncerts Lielajā ģildē pirms renovācijas izskanēs 14. janvārī, un tā būs programma Sibēliusa Pirmā un Rahmaņinova Otrais. Pirmoreiz Rīgā varēs satikt somu diriģentu Tarmo Peltokoski. Viņš raisa plašus sajūsmas viļņus Somijā un nupat jau arī citās zemēs gan kā meistarīgs pianists, kas uzstājies teju ar visiem vadošajiem Somijas orķestriem, gan kā daudzsološa diriģēšanas zvaigzne un starptautisku konkursu laureāts. Savā pirmajā tikšanās reizē ar LNSO Tarmo sniegs Vāgnera operas Tannheizers majestātisko uvertīru un sava tautieša Sibēliusa aizraujošo Pirmo simfoniju. Programmas trešais valis — Rahmaņinova Otrais klavierkoncerts, kurā solists būs Latvijas klausītāju iemīļotais, supervirtuozais un oriģinālais Londonas pianists Antons Ļahovskis.

Biļetes uz LNSO jaunās sezonas koncertiem iespējams iegādāties Lielās ģildes kasē, Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās, kā arī https://www.bilesuparadize.lv/lv/.

Kā ierasts – LNSO par īpašām cenām piedāvā abonementu. Šoreiz uz koncertiem LNSO, Bēthovens un Kazadesī, LNSO, Poska un Čaikovskis, LNSO, Vāgners un Brukners, kā arī Sibēliusa Pirmā un Rahmaņinova Otrais. 

LNSO 96. sezonas koncertus būs iespēja apmeklēt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, kas var uzrādīt sadarbspējīgu sertifikātu.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja