Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pēteri Vasku sveic jubilejā ar jaunu vijoļkoncerta "Tālā gaisma" lasījumu

Kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” piektdienas, 8.aprīļa koncerta īpašais notikums būs Pētera Vaska vijoļkoncerta “Tālā gaisma” atskaņojums vijolnieces Alinas Pogostkinas interpretācijā. Ar to orķestris sveiks komponistu nesenajā 65 gadu jubilejā, informēja orķestra sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Semjonova.

Minētajā koncertā, kas notiks Lielajā ģildē 8. aprīlī plkst. 19:30, vēl skanēs Vīnes klasiķa Ludviga van Bēthovena Trešā jeb “Heroiskā” simfonija un P.Vaska domubiedra, ievērojamā igauņu komponista Arvo Perta opuss “Orient & Occident”.Vijoļkoncertu "Tālā gaisma"1997. gadā P.Vaskam pasūtīja Zalcburgas festivāls. Komponists skaņdarbu veltīja vijolniekam, Gidonam Krēmeram, kurš to tā paša gada augustā pirmatskaņoja Zalcburgas festivālā ar orķestri “Kremerata Baltica” un diriģentu Sauļu Sondecki.  "Tālā gaisma" ir viens no visvairāk spēlētajiem P. Vaska darbiem, jo atskaņots vairāk kā 50 interpretācijās un ar tā mūziku iestudētas astoņas baleta izrādes. Jau izdoti arī seši mūzikas ieraksti dažādu vijolnieku izpildījumā un skaņdarbs iekļauts arī izglītojošajā izdevumā “1001 skaņdarbs, kurus jānoklausās pirms nomirsti”, ko kopā ar domubiedriem veidojis asprātīgais un erudītais angļu čellists Stīvens Iserliss.“Šveices festivālā, dzirdot Alinu Pogostkinu, mani saviļņoja dabīgā, organiskā un neiedomājami daiļā vijoles spēle, kādā viņa atskaņoja šo grūto skaņdarbu. Pēc šāda snieguma vēlējos, lai viņa uzstātos arī Latvijā. “Sinfonietta Rīga” ar Alinu Pogostkinu un diriģentu Juhu Kangasu šovasar arī ierakstīts vijoļkoncertu,” atklāja P.Vasks.Alinas Pogostkinas vārds kļuva pazīstams pēc viņas uzvaras 2005. gada Sibēliusa konkursā. Kopš tā laika viņa muzicējusi ar ievērojamiem diriģentiem: Andreju Boreiko, Marku Elderu, Pāvo Jervi, Andri Nelsonu, Rodžeru Noringtonu, Mihailu Pļetņovu, Genādiju Roždestvenski. Pērnā gada jūlijā Alina kopā ar izcilajām vijolniecēm Baibu Skridi un Lisu Batiašvili uzstājās Bādenbādenes Svētku zālē festivālā “Geigen-Gipfel”. Kamermūziku Pogostkina spēlējusi kopā ar Juriju Bašmetu, Džošuu Belu, Kristofu Ešenbahu, Gidonu Krēmeru, Peku Kūsisto, Maksimu Risanovu. Alina Pogostkina spēlē 1709. gadā Kremonā būvētu Stradivāri vijoli. Biļetes uz koncertu var iegādāties “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās par 5 līdz 15 latiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Klajā nācis Chris Noah jaunākais singls un albums

Klajā nācis dziedātāja Chris Noah jaunais albums Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies, kas radīts 80. gadu popmūzikas stilā. Sony Music Entertainment paspārnē izdotajā albumā apkopotas 10 ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja