Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vāgnera namā izskanēs Gidona Krēmera un Kremerata Lettonica tiešraides koncerts

Sestdien, 22. maijā, izskanēs Gidona Krēmera un Kremerata Lettonica tiešraides koncerts, veltīts Riharda Vāgnera 208. dzimšanas dienai un Latvijas un Vācijas diplomātiso attiecību simtgadei, informēja Rīgas Riharda Vāgnera biedrības pārstāvji.

Rīgas Riharda Vāgnera biedrība tradicionāli 22. maijā svin Riharda Vāgnera dzimšanas dienu. Sākotnēji tās bija vērienīgas un sabiedrības uzmanību piesaistošas zibakcijas, kas tika veidotas ar mērķi pievērst gan valdības, gan sabiedrības uzmanību valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa Vāgnera nama glābšanai.

"Šogad daudzi plāni tika izjaukti un arī mums bija jāpiemērojas situācijai, izmainot jubilejas svinību formātu ar tiešraides koncertu. Esam gandarīti, ka mums ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar pasaulslaveno vijolnieku Gidonu Krēmeru un viņa vadītajiem Kremerata Baltica un Kremerata Lettonica orķestriem. Kremerata Baltica Vāgnera nams bija mājvieta pirms to slēdza, un mēs būsim pagodināti sagaidīt viņus atpakaļ atjaunotajā ēkā," pauž Rīgas Riharda Vāgnera biedrības valdes priekšsēdētājs Māris Gailis.

"Es ceru, ka Vāgnera nams kādreiz atkal būs mājas Kremeratai Batica un Kremerata Lettonica, ka mēs šeit varēsim atgriezties bieži, sniegt koncertus, mēģināt un sajust, ka mūs projekts pieder Latvijai un mūzikai caur Vāgneru un vēsturi. Mēs mēģināsim atstāt savas skaņas brīnišķīgajā Vāgnera zālē," saka Gidons Krēmers.

Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts: "Koncerts tiek veltīts ne tikai Riharda Vāgnera piemiņai, jo šogad mēs atzīmējam arī vēl divas nozīmīgas jubilejas -  Vācijas un Latvijas diplomātisko attiecību nodibināšanas simtgadi un 30 gadus kopš to atjaunošanas 1991. gadā.  Ar šo koncertu sākas arī Vāgnera nama muzikālo tradīciju atjaunošana, kas atspoguļo mūsu savstarpējo attiecību un saikņu seno vēsturi."

2020. gads lika pasaulei apstāties. Pasaules koncertzāles tika apklusinātas. Mūziķi bija spiesti nokāpt no skatuvēm. Bet tieši šis bija tas mirklis, kad dzima jauna ideja un ar Gidona Krēmera iniciatīvu jaunā ansamblī apvienojās Latvijā esošie kamerorķestra Kremerata Baltica mūziķi.  Kopš 2020. gada vasaras un pirmajiem neoficiālajiem koncertiem ansamblis nosauca sevi par Kremerata Lettonica un tā arī oficiāli pieteikuši sevi mūzikas pasaulē.

Mūziķu degsme, enerģija un zinātkāre par visapkārt notiekošo ir tās kvalitātes, kuras jau 24 gadu garumā Latvijas ansamblis ir smēlies no izcilā mūziķa un vijolnieka Gidona Krēmera. Esot plecu pie pleca un spēlējot ar pasaules ģēniju, Kremerata Lettonica dalībnieki ir uzlādēti ar zināšanām un gatavi dalīties ar publiku.

Koncerts 22. maijā plkst. 18 no Rīgas Riharda Vāgnera nama tiks translēts tiešraidē: https://ej.uz/Vagnera-tiesraidi, kā arī Vācijas vēstniecības Latvijā, Rīgas Riharda Vāgnera biedrības un GesamtkunstWerk21 Facebook lapās. Blakus Riharda Vāgnera, Oli Mustonena,  Georga Pelēča un Jozefa Lannera darbiem plānoti arī divi pirmatskaņojumi: Pītera Morisona Beigu gaišā elpa, jel kavējies mūžam un Kristapa Pētersona Mūzika lielam ansamblim.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja