Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Pīters Pens aicina ienirt fantāzijā

Uz Dailes teātri ir atlidojis draiskulīgais puika Pīters Pens, kurš vēl aizvien nevēlas izaugt liels

Basām kājām un izspūrušiem matiem no izrādes Pīters Pens plakāta pretī traucas Dainis Grūbe – savu 95. sezonu Dailes teātris ir gatavs sākt ar skotu rakstnieka Džeimsa Metjū Berija slavenā darba iestudējumu par draiskulīgo zēnu, kurš negribēja izaugt liels un mācēja lidot. Pirmizrāde – 31. augustā. "Man vairāk patika krimiķi, ar kuriem tētim bija pilni plaukti," godīgi atzīst aktieris. Bērnībā starp viņa visvairāk iecienītajiem autoriem bijis Deivids Morels (pēc viņa darba Pirmās asinis ir attīstījusies filmu franšīze Rembo ar Silvestru Stalloni galvenajā lomā). "Tādas veču grāmatas," viņš raksturo. Taču Dainis Grūbe nav smādējis arī Maksu un Moricu vai Pīteru un Vendiju – pēdējiem diviem draud nopietnas briesmas, un Holivudas bojeviku labākajās tradīcijās viņiem ir jāizcīna īstas kaujas ar briesmīgajiem pirātiem un viņu šausminošo vadoni kapteini Āķi (Gints Grāvelis). Aktieris atceras, ka savulaik viņam ir ļoti paticis spēlēt kazakus razbojņikus un tamlīdzīgas spēles. "Gandrīz tādas pašas tiek spēlētas arī tagad – tikai uz skatuves, vēl krāšņāk, dinamiskāk un interesantāk," viņš velk paralēles ar kādreizējām izklaidēm.

Dauzonīgi un rotaļīgi

Pītera Pena un viņa draugu piedzīvojumus brīnumainajā Nekurnekadzemē uz Dailes teātra skatuves ir iestudējusi Laura Groza-Ķibere, kura sarunā ar Latvijas Kultūras akadēmijas profesoru teātra vēstures pētnieku Jāni Siliņu par šo paralēlo realitāti saka: "Bērni ir tie, kuri, ja vien lielais cilvēks to spēj pamanīt, pierāda, ka tā ir pavisam cita – aizmirsta un vērtīga – pasaule. Atver to pieaugušajiem! Tā ir bagātība, kas ļoti nepieciešama visiem." Dainis Grūbe akcentē, ka aktierim pašam ir jābūt kā bērnam – dauzonīgam un rotaļīgam. "Ja tu to sevī pazaudē, tad ir čābīgi," viņš uzskata. Vai to ir izdevies saglabāt arī dzīvē? "Kur tad tas var pazust?! Man ir divas mazas meitiņas – man ir jābūt zirdziņam, jāmet kūleņi, jālēkā pa gultu un batutu, jāšļūc pa slīdkalniņu un jāšūpojas!" viņš stāsta par savu ikdienu, taču piebilst, ka ar bērnu ienākšanu ģimenē ir kļuvis nopietnāks un atbildīgāks.

Ar režisori Dainis Grūbe ir sadarbojies vairākkārt – par lomu izrādēs M. Butterfly un Izraidītie viņš ticis nominēts Spēlmaņu nakts 2014 balvai kategorijā Gada aktieris. "Laura ir mana režisore, kura zina, kā ar mani ir jāstrādā, pats galvenais – es viņai uzticos," uzsver Dainis Grūbe un piemetina, ka viņa ir ļoti prasīga režisore. Viens no viņu kopdarbiem ir arī Vārnu ielas republika, kura savulaik tika atzīta par Gada izrādi bērniem vai jauniešiem un kurā aktieris atveidoja Kārlēnu. "Ja mēs salīdzinām šos abus iestudējumus, Vārnu ielas republika bija daudz vienkāršāka," norāda aktieris. Viņš ir secinājis, ka Džeimsa Metjū Berija sarakstītais darbs ir grūts materiāls teātrim un ļoti piemērots kino, par to pārliecinājies, noskatoties režisora Pola Džona Hogana Pītera Pena 2003. gada kinoversiju. "Taču es domāju, ka mums viss sanāks lieliski un rezultāts – ptfu, ptfu, ptfu – būs grandiozs," teic Dainis Grūbe un trīsreiz spļauj pār plecu.

Niršana rotaļu kaudzē

Izrādes titulvaroņa draudzeni Vendiju spēlēs Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Skārdulīti – Kristīne Nevarauska. Šajā iestudējumā Dailes teātra skatītāji varēs iepazīties arī ar abiem jauniesauktajiem – Kasparu Zāli un Ediju Zalaku –, turklāt izrādē ir iesaistīti četri Latvijas Kultūras akadēmijas otrā kursa studenti. "Viņi rāda brīnumus!" atklāj Dainis Grūbe. Starp topošajiem aktieriem ir ekstrēmo sporta veidu entuziasts Pauls Iklāvs (no frīstaila slēpotāju apvienības Skilluminati), kurš atveidos Vendijas brāli Maiklu. Viņš ir piedalījies režisores Lailas Pakalniņas spēlfilmā Picas. "Ir jāsaņemas, lai turētu līdzi," savu kolēģi uzslavē aktieris, kura varonis kopā ar Dār lingu ģimenes bērniem un pazaudētajiem puikām ir gatavs jaunākajiem skatītājiem piedāvāt elpu aizraujošus trikus un ienirt milzīgā rotaļlietu kaudzē, ko sanesuši paši bērni.

Pirms kāda laika Dailes teātris un izrādes veidotāji aicināja viņiem ziedot mīkstās rotaļlietas un piedzīvoja pārsteidzošu aktivitāti: "Diemžēl teātra telpu ietilpība ir ierobežota, tāpēc šobrīd akciju esam noslēguši." Ikviens interesents var ielūkoties iestudējuma tapšanas procesā, kurš iemūžināts trīs minūtes garā video, un uzzināt, kādu noderīgu priekšmetu kaujai var izveidot no divām metāla bļodām. "Man šķiet, ka šī izrāde bērnos raisīs fantāziju,"saka Dainis Grūbe. Viņš cer, ka viņi ieraudzīs – pasaulē ir daudz aizraujošākas lietas nekā sēdēt četrās sienās pie datora un spaidīt peli. Nekurnekadzemi uz Dailes skatuves palīdzējuši uzburt scenogrāfs Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, horeogrāfe Liene Grava un komponists Kārlis Auzāns.

Nākamās nedēļas sākumā, 1. un 2. septembrī, plkst. 16 Dailes teātris aicina uz pasākumu Nosvini skolas sākumu Dailes teātrī kopā ar Pīteru Penu, Vendiju, kapteini Āķi un citiem Nekurnekadzemes varoņiem!. Ar tā programmu var iepazīties interneta vietnē www.dailesteatris.lv.

Izrāde Pīters Pens
Dailes teātra Lielā zāle
Nākamās izrādes – 1., 2., 24., 25. septembrī 

Top komentāri

Lidija
L
Pīters Pens latviski ir jātulko - Pēteris Penis
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja