Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas cirks jauno sezonu sāks ar apvienības Cie Bêstîa izrādi Somos

Rīgas cirks jau šonedēļ sezonu atklās pasaules cirka festivālos atzītās apvienības Cie Bêstîa (Francija) izrādi Somos, kas 9. un 10. septembrī plkst. 19 būs skatāma VEF Kultūras pilī.

Apvienības Cie Bêstîa (Francija) izrāde Somos ir patiesos notikumos balstīts cirka stāsts par draudzību un sapņu piepildīšanu. Cie Bêstîa dalībnieki savos pusaudžu gados auguši vienā un tajā pašā Kolumbijas galvaspilsētas Bogotas apkaimē un kopā piedzīvojuši skarbo ielu dzīvi, kas iemācījusi turēties kopā un citam citu atbalstīt.

Šobrīd visi mākslinieki mīt Francijā un pārstāv Francijā bāzētu apvienību Cie Bêstîa. Apvienības dibinātājs Vilmērs Markess (Wilmer Marquez) stāsta, ka izrādē bez akrobātiskiem trikiem un emocionāla stāsta nozīmīga loma ir žestu valodai: "Viens no maniem bērnības draugiem ir nedzirdīgs. Līdz ar to gluži dabiski mēs, visi pārējie, arī nedaudz esam apguvuši žestu valodu, ko izmantojam arī izrādē. Jā, tā patiešām ir intuitīva, un kaut kādā līmenī to saprot visi. Taču vienmēr rodas jautājumi: "Ko viņš teica? Vai es sapratu pareizi?" Tieši tā tas arī ir domāts, jo tas parāda, kā sabiedrībā jūtas nedzirdīgie, kas mēģina lasīt no lūpām."

Līdz Jaunajam gadam Rīgas cirks plāno vēl vairākas viesizrādes: par godu Eiropas cirka naktij 12. un 13. novembrī Dzelzceļa muzejā iecerēta apvienības Familiar Faces izrāde Surface – iestudējums, kas notiek uz slapjas grīdas un apspēlē fizikas likumus. Decembrī plānota apvienības EaEo izrāde Kā sagaidīt citplanētiešus – jautrs un absurds iestudējums ar žonglēšanas un  klaunādes elementiem. Pavasarī cirka programmā plānota arī jaunās maģijas izrāde A vue cirka kompānijas 32 Novembre izpildījumā, kā arī jau iepriekš Rīgā pabijušo multidisciplīnu cirka mākslinieku Machine de cirque atgriešanās Latvijā ar viņu jaunāko izrādi Ghost Light. 

Lai cirks būtu pieejams arī ārtelpās un iespējamo ierobežojumu laikā, Rīgas cirks šoruden izziņos arī pilsētvidē pieejamu digitālo izrādi Cirks pilsētā. Sākot ar septembra otro pusi, būs iespēja Rīgas vēsturiskajā centrā meklēt kontrolpunktus un doties pa pēdām pilsētā izklīdušajiem cirka māksliniekiem.

Rīgas cirka skola šoruden uzsākusi savu 5. sezonu. Pieejamas nodarbības pieaugušajiem un dažādu vecumu bērniem – gaisa akrobātika, roku stāja, žonglēšana, kontaktstafs jeb ugunsnūjas un citas disciplīnas. Sezonas jaunums – cirka skola šogad plāno attīstīt pusaudžu skatuves grupu, tajā aicinot jauniešus, kuri savas prasmes un talantus ir attīstījuši pietiekamā līmenī, lai izmēģinātu uzstāšanos publikas priekšā. Skatuves grupā tiks apgūtas dažādas cirka disciplīnas, kā arī dramaturģijas, aktiermākslas u.c. skatuves mākslu pamati. Rīgas cirka skolas nodarbības norisinās Āgenskalnā, Zeļļu ielā 25 (bijušajā Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātē, kā arī tuvējā parkā).

Jaunajā sezonā Rīgas cirks arī turpinās rezidenču programmu sadarbībā ar Circusnext platformu, kas atbalsta Eiropas mākslinieku jaunradi.

Izrāde Somos paredzēta no skolas vecuma un būs interesanta gan ģimenēm, gan pieaugušo publikai. Norises vietā tiks organizētas divas skatītāju plūsmas – uz "zaļo" zonu (ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātiem) parterā un "dzelteno" zonu (ar tiem pašiem zaļās zonas sertifikātiem, kā arī ar testēšanas sertifikātiem; bērniem līdz 12 gadiem (neieskaitot) – bez sertifikātiem)) balkonā. Lūgums, iegādājoties biļeti, izvēlēties savam vakcinācijas statusam piemērotu zonu!

Biļešu iegāde: www.bezrindas.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja