Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Mūkusalas Mākslas salonā notiks gleznotājam Johanam Heinriham Baumanim veltīta lekcija

18. septembrī plkst. 18 notiks gleznotājam, medniekam, rakstniekam un muižniekam Johanam Heinriham Baumanim (1753-1832) veltīta mākslas zinātnieces Edvardas Šmites lekcija. Lekcija organizēta Mūkusalas Mākslas salona četru jauno izstāžu projektu ietvaros un papildina J.H.Baumaņa gleznu ekspozīciju Medījumi.

"Aizrit 260. gads kopš Johana Heinriha Baumaņa piedzimšanas. Viņa vārds ir saglabājies mūsu atmiņā, kaut arī konkrētu liecību par viņu nav daudz. Viņš bija gleznotājs, kā pats teicis – "medījuma mālderis", bet no viņa radītajām 1713 gleznām mums ir zināmas ap piecdesmit, tātad apmēram 5 procenti, kas neļauj izdarīt pilnīgi drošus secinājumus. Viņš bija arī literāts, mednieks, lauksaimnieks, un arī par šo Baumani ziņu nav daudz. Mērķis ir, galvenokārt izmantojot pieejamo vizuālo materiālu, atjaunot priekšstatu par šo daudzpusīgo un spilgto personību, no viņa daudzajām dotībām sevišķi akcentējot vienu: viņš mīlēja dzīvi tās daudzveidīgajās, nereti pretrunīgajās izpausmēs," komentē Edvarda Šmite.

Mākslas zinātniece Edvarda Šmite (1937) ir Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja speciāliste. Viņas interešu lokā ilgstoši bijusi vācbaltiešu kultūra, kura, studēta daudzveidīgos arhīvu un bibliotēku materiālos, nekad nav pasniegta kā sausa faktu konstatācija. E. Šmites priekšlasījumi izceļas gan ar bagātīgu faktoloģisko materiālu, gan asprātīgu, interesantu un reizēm detektīvcienīgu stāstījumu.

3. oktobrī plkst. 18 notiks Latvijas Mākslas akadēmijas asociētās profesores Kristīne Ogles lekcija Starpkaru laika latviešu ainavu glezniecība mākslas kritikas skatījumā. Lekcija papildinās Konrāda Ubāna izstādi Ainava, sniedzot ieskatu starpkaru periodikā fiksētajos latviskās ainavas meklējumos.

Līdz 5. oktobrim Mūkusalas Mākslas salonā skatāmi četri izstāžu projekti - ar glezniecības klasiķiem no salona kolekcijas saspēlējas laikmetīgās mākslas pārstāvji, kuru darbi tapuši kā saturiskas paralēles vai tiešas atsauces par iepriekšējo gadsimtu mākslu. Lielajā zālē redzamās Konrāda Ubāna (1893-1981) izstādes Ainava gleznas uz salona fasādes videodarbā Laika plūsma interpretē Ineta Sipunova (1970), apcerot laika plūdumu, pārmaiņas pilsētā, tās iedzīvotājos, un veidojot tiltu starp 20. un 21. gs. Rīgu. Mazajā zālē skatāmi mūsdienu mākslinieka Kristiana Brektes (1981) jaunākie darbi Animālijas, kurus papildina līdzīgas tematikas Johana Heinriha Baumaņa (1753-1832) trīs darbu ekspozīcija Medījumi salona Balkonā.

Ieeja izstādēs un pasākumos bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja