Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Arābu rudens

"Gaisotne ir mainījusies uz labo pusi. Cilvēki daudz biežāk smaida un labprāt runā ar ārzemniekiem. Amerikāņi, franči un briti izbauda negaidītu popularitāti. Cerams, ka tā būs arī turpmāk," pirms pāris mēnešiem e–pasta vēstulē draugiem rakstīja amerikāņu diplomāts Kristofers Stīvenss, kurš bija iecelts par ASV vēstnieku Lībijā.

Diemžēl izrādījās, ka lībiešu draudzīgums pret amerikāņiem izrādījies mānīgs. 11.septembrī naidīgi noskaņots pūlis uzbruka amerikāņu konsulātam Bengāzī pilsētā. Uzbrukumā gāja bojā Stīvenss un vēl trīs amerikāņi.
ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone pauda neizpratni par lībiešu "nepateicību". "Kā gan kaut kas tāds varēja notikt valstī, ko mēs palīdzējām atbrīvot, un pilsētā, ko mēs palīdzējām glābt no izpostīšanas?" Taču nesenā vēsture liecina, ka tautas, kas ar amerikāņu gādību atbrīvojušās no asiņaino diktatoru jūga, nebūt nesteidzas izrādīt pateicību un nereti pavērš ieročus pret pašiem amerikāņiem. Demokrātijas izplatīšana ar zobenu rokā, ar ko bija aizrāvies iepriekšējais ASV prezidents Džordžs V.Bušs, nav nesusi gaidītos augļus, jo musulmaņu valstis neuzskata par nepieciešamu pieskaņot savu valsts pārvaldes sistēmu Rietumu demokrātijas tikumiem.
Gadu desmitiem ASV pārāk nekautrējās atbalstīt tādus diktatorus kā ilggadējais Ēģiptes vadonis Hosnī Mubaraks, bet pagājušogad, kad šo reģionu pāršalca "arābu pavasara" vēsmas, ASV un citas rietumvalstis uzmundrināja valdošo režīmu pretiniekus, cerot uz demokrātijas uzvaru. Drīz vien cits pēc cita tika gāzti vairāki arābu valstu vadoņi: Mubaraks, Lībijas vadonis Muammars Kadāfi, arī Tunisijas un Jemenas līderi. Taču veco dinozauru atstumšana no varas vēl nenozīmēja, ka viņu vietā stāsies godīgi, neuzpērkami un demokrātiski noskaņoti līderi. Varas vakuumu savā labā centušās izmantot dažādas islāma ekstrēmistu grupas, kas diktatoru valdīšanas laikā tika nesaudzīgi apspiestas. Tagad islāmisti ir pacēluši galvu un saskata iespēju pārņemt varu savās rokās.

Pēdējā laikā musulmaņu valstīs vērojamais protestu vilnis sākās pēc tam, kad YouTube portālā parādījās fragmenti no filmas Musulmaņu nevainība. Šajā filmā pravietis Muhameds attēlots kā izvirtulis, kurš atbalsta pedofiliju un homoseksuālismu, bet viņa sekotāji parādīti kā nežēlīgi slepkavas, kas gatavi nogalināt arī sievietes un bērnus. Nemākulīgi veidotā filma bija nepārprotama provokācija, bet pēdējo gadu notikumi liecina, ka musulmaņi ir ļoti viegli aizvainojami, turklāt uz provokācijām gatavi atbildēt ar nāves draudiem. Par islāma radikāļiem netīkamas filmas uzņemšanu ar savu dzīvību samaksāja Nīderlandes režisors Teo van Gogs; nāves draudus saņēmuši arī Eiropas presē publicēto karikatūru autori.

Ar nāves draudiem jau vairāk nekā 20 gadu spiests rēķināties arī rakstnieks Salmans Rušdi, kuram Irānā valdošais režīms aizmuguriski piespriedis nāvessodu par islāma zaimošanu. Rušdi izsaka nožēlu, ka arī XXI gadsimtā joprojām ir cilvēki, kas gatavi kādu nogalināt tikai par, viņuprāt, aizvainojošiem vārdiem. Rušdi secina, ka pēdējā pusgadsimta laikā daudzas musulmaņu valstis ieslīdējušas atpakaļ viduslaikos, pieņēmušas daudz radikālāku islāma interpretāciju. "To raksturo "plāna āda", paranoja, gatavība iesaistīties vardarbībā un uzskats, ka ir normāli nogalināt cilvēkus, ja esi par kaut ko aizvainots. Tā ir fanātiķu, tirānu domāšana. Un ļoti žēl, ka tā tik plaši izplatījusies islāma pasaulē."

Vairāk par nemieriem arābu valstīs lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata