Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Dragreiss, leikocīti un uzvarētāji

Virsmāsa Anna Mihno uz Bērnu slimnīcas 20. nodaļu, kur ārstējas bērni ar onkoloģiskām ligām, pārnāca stādāt gada sākumā. Pirms tam viņa šai atstatus esošajai ēkai gāja garām: "Es redzēju šos bērnus logos... Onkoloģija: nujā... matiņu nav, bērni izmocīti... Bet, kad šo nodaļu iepazinu, esmu pārsteigta. To dzīvību, dzīvīgumu, kādu redzam šeit, mēs varbūt neieraugām citās slimnīcas nodaļās un vispār dzīvē."

Šobrīd, pēcpusdienā, te ir kluss, bet vakar un aizvakar mazie pacienti ar krāsainajām mašīnām pa garo koridoru dragreisus rīkojuši. Florbols arī notiek! Un, jo vairāk bērnu, jo vairāk te iet ņigu ņegu. "Pa visu nodaļu, un mēs arī viņiem ļaujam!" saka Anna. "Mums šeit ārstējās puisis, un pat viņš: pats sēdratos, noliek sistēmas statīvu priekšā vai blakus un ar visu brauc. To vajag vienkārši redzēt! Bērni paliek bērni."

Virsmāsas Annas kabinets atrodas iepretim procedūru istabai un dažreiz aiz durvīm dzird bērnu sarunas, kad viņi gaida potes, asinsanalīzes vai biopsijas. "Reizēm man sanāk smiekli, kādreiz birst asaras. Bērni pārrunā dzīvības un nāves jautājumus. Filozofē kā par kaut ko interesantu, aizraujošu. Bērni pārrunā savu analīžu rezultātus. Viņi ļoti labi orientējas ciparos, leikocītos un trombocītos, internetā atrod skaidrojumus. Ārsti arī izstāsta shēmu, kā notiks ārstēšanās. Bērni aptuveni zina savas prognozes, jo ārstēšanās plāns tiek sastādīts uz ilgstošu laiku. Un ir arī plāns šim brīdim, šodienai. Bet 20. nodaļas akūtākā vajadzība tagad ir – jaunas telpas, kas būtu pielāgotas mūsu pacientiem un atvieglotu viņu ārstēšanos."

Vislielākā raizes sagādā telpas. Ziemā no mitruma un no kondensāta, jo pilnvērtīgi nestrādā ventilācijas sistēmas, pakešu logi apledo, bet palātu stūri kļūst melni – pelējums. Sanitāres cenšas vismaz vizuāli to likvidēt, bet – problēma jau ir cita: sienu apmetuma sastāvs sēnēm ļoti patīk, un tās vairojas. Kad apmetuma virskārta nokrīt pavisam, zem tās paveras smuks micēlija tīklojums. Bet bērnam, kuram dēļ pamatsaslimšanas un pēc ķīmijterapijas kursa ir pilnīgi novājināta imūnsistēma, jebkurš mikroorganisms var kļūt bīstams. Un vēl tas, ka bērni uz korpusu, kur notiek izmeklējumi un operācijas, tiek vesti pa āru, vienalga: lietus, vējš vai sniegs!

Slimnīcas vadība 20. Hematoonkoloģijas nodaļai ierādījusi telpas citā ēkā, kas savienota ar jauno daudzfunkcionālo korpusu, turpat blakus ir operāciju bloks, diagnostikas iespējas. Ideja laba, bet projekta īstenošanai nepieciešami 700 tūkstoši latu. Summa tik liela, jo medicīniskām telpām ir specifikas prasības – tas nav vienkāršs kosmētiskais remonts.

Tāpēc Bērnu slimnīcas fonds un laikraksts Diena kopīgiem spēkiem atkal rīko Saulaino dienu akciju, šoreiz – lai savāktu ziedotāju līdzekļus 20. nodaļas renovācijai.

Ziedojuma tālrunis – 90006681 (maksa par zvanu 1 Ls)

Ziedojuma bankas konti (norāde – «Saulainas dienas»):

A/S SEB banka – bankas kods: UNLALV2X, konta nr. LV84UNLA0050012160326

A/S Swedbanka – bankas kods: HABA LV22, konta nr. LV02HABA0551000377020

Plašāka informācija: www.diena.lv/saulainasdienas  un www.bsf.lv

Bet vairāk par 20. nodaļas ikdienu lasiet 30. novembra Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata