Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Latviešu vakarēdiens

Populārākais pašmāju TV seriāls UgunsGrēks daudzās ģimenēs kļuvis par neatņemamu ikvakara rituāla sastāvdaļu. Seriāla veidošana ir komandas darbs, bet skatītāju iemīļoto varoņu liktenis visvairāk ir atkarīgs no divām sievietēm — UgunsGrēka scenārija autorēm Guntas Kalniņas un Intas Bernavas.

Seriāla mājvieta noteikti varētu pretendēt uz Latvijas ekscentriskākās viesnīcas titulu. Gandrīz visi ēkas iemītnieki ir vai nu radinieki, vai arī bijušo vai esošo mīlas trijstūru dalībnieki. Laiku pa laikam viņiem uzrodas dvīņubrāļi, kas tikpat veikli pazūd; tikpat viegli iespējams zaudēt un atkal atgūt redzi. Uzturēšanās šajā viesnīcā nav ieteicama tiem, kas vēlas dzīvot ilgi un laimīgi, jo viesnīcas iemītnieku rindas regulāri tiek paretinātas ar pašnāvībām, slepkavībām un citiem noziegumiem, kuru dēļ daļa seriāla varoņu nonākuši cietumā. Atšķirībā no Latīņamerikas seriāliem UgunsGrēka galvenais varonis ir vīrietis — Ģirta Ķestera atveidotais Leons. Ilggadējie seriāla vērotāji būs pamanījuši, ka Leonam diez ko neveicas mīlas lietās, jo visas viņa izredzētās piemeklē kāda liksta. Pirmā sieva gāja bojā autoavārijā, otrā sajuka prātā, trešā viņu pameta, bet līgava Marta tika uzspridzināta kāzu dienā. Pagājušajā sezonā pašnāvību izdarīja Leona bildinātā Rasa, bet nākamā izredzētā Elizabete kļuva par nozieguma upuri. Jaunā sezona sākusies ar to, ka pēc pieciem gadiem Elizabete ir atgriezusies, tikai viņai pie sāniem ir jau cits vīrietis, kamēr Leons salaidis ar viesnīcas izpilddirektori Ramonu. Scenārija autores noliedz, ka apzināti būtu centušās piešķirt Leonam tikpat biedējošu reputāciju kā Zilbārdim (franču pasakas varonis, kurš nogalināja savas sievas), bet sižeta pavērsieniem vienmēr bijis kāds iemesls.

"Jo vairāk sēriju, jo grūtāk noturēt skatītāju interesi, tādēļ biežāk nākas likt lietā asākus sižeta pavērsienus," atzīst viena no UgunsGrēka scenārija autorēm Inta Bernova. Protams, nevar arī atļauties katrā sērijā novākt kādu seriāla varoni, jo tas izraisītu pārsātinājumu. "Negribas jau pārspīlēt ar slepkavībām un negācijām. Labāk, lai šis stāsts paliek mīļas pasakas ietvaros," spriež Inta. Vai aktieri nebaidās, ka ar vienu scenārista spalvas vilcienu viņu tēls varētu tikt izmests no seriāla, lai atbrīvotu vietu "svaigām asinīm"? Ģirts Ķesteris smejas, ka pat gadījumā, ja scenārija autores izdomātu atbrīvoties no Leona, viņš varētu turpināt filmēties kā Leona dvīņubrālis Fēlikss. Ar likteni gatava samierināties arī Ilze Vazdika (Milda): "Katru gadu domāju, ka drīz vien mani no turienes izmetīs. Cik tad ilgi privātā viesnīcā paturēs darbā pensionāri?" Skatītāju iemīļotajai Mildiņai diez vai draud šāds liktenis, kas biežāk piemeklē sliktos tēlus, jo skatītāji pieprasa, lai ļaundari saņemtu pelnīto sodu. UgunsGrēka tēlu rindas tiek paretinātas arī pragmatisku apsvērumu dēļ: vienam aktierim apnīk filmēties seriālā, cits prasa pārāk lielu honorāru vai aktrisei gaidāms ģimenes pieaugums. "Krīzes situācijās visus sūtām uz Angliju," smejas Bernova. Ilggadējie UgunsGrēka aktieri sola saglabāt uzticību seriālam. "Ja skatītājs apmierināts, tad arī aktierim ir prieks," uz jautājumu, vai viņam nav apnicis spēlēt Vadimu, atbild Jakovs Rafalsons. Arī pavāre Mildiņa vēl negrasās kārt pavārnīcu uz nagliņas, jo Ilze Vazdika uzsver: "Mums pašiem ir interesanti, kas notiks tālāk."

Žurnāls Sestdiena ļauj ielūkoties seriāla UgunsGrēks virtuvē, scenārija rakstīšanas smalkumos un iemeslos, kuri ietekmē varoņu dzīvi patiesībā. Lasiet jaunākajā numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata