Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Man būs bērns. Vai būs?

Ik dienu mazajā Latvijā ar tikai diviem miljoniem iedzīvotāju apmēram trīsdesmit bērni, kas piesakās savām mammām punčos, tomēr nepiedzimst, jo viņas izvēlas atbrīvoties no neplānotās, nevēlamās grūtniecības. Piekrītu, varbūt arī ir ciniski par to runāt tieši šobrīd, pirms Mātes dienas, taču selavi – "ç'est la vie, tāda ir dzīve,” kā saka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ginekoloģijas klīnikas vadītāja daktere Nellija Lietuviete.

Jāieskatās īstenībai tieši acīs, lai mēģinātu saprastu, kāpēc tā notiek un, iespējams, ko lietas labā varētu darīt mēs katrs. Sarunu ar dakteri lasiet Sestdienā! Intervijas fragmentsKāpēc tu vienu sievieti atrunā no aborta, otru ne? Tu redzi acīs, ka viņa vēl šaubās? Un kas tie ir par vārdiem, ko saki?Katrai savi. Citai es prasu: „Kāpēc tu bojā manu darbu? Es tevi esmu izoperējusi sakarā ar neauglību, tu esi palikusi stāvoklī un tagad atnāc pie manis pēc nosūtījuma uz abortu? Nu kā es varu justies?! Kādēļ es vispār esmu ielikusi darbu? Kādēļ valsts ir devusi naudu šai operācijai?” Bet citai es nesaku neko. Neko. Situācijas ir ļoti dažādas. Ja atnāks, piemēram, skolotāja četrdesmit sešos gados, kurai četri bērni ir un viņa tikko palikusi stāvoklī. Sākt viņai morāli lasī, cik slikts ir aborts? Turklāt es kā ārste arī apzinos, ka viņas veselības stāvoklis visticamāk nav tik košs, lai grūtniecību iznēsātu pilnīgi bez problēmām.

Ja man godīgi jāatbild, kad abortu pēdējoreiz veicu, man šķiet, ka pusgada laikā vienu. Varbūt mūsu klīnikai ir arī cita specifika, mēs operējam sarežģītākās situācijās, kad bērniņš mammas vēderā gājis bojā un jāsniedz medicīniskā palīdzība. Tas ir cita līmeņa darbs nekā parasts aborts. Bet es varu pateikt vienu - nevienam ginekologam šī manipulācija nepatīk, neviens uz to neraujas.

Kāds sacīja, ka ginekologiem aborti ir bizness... Nē, mīļie! Ginekologam tas bija bizness tad, kad aborti bija aizliegti un kad viņš par šo nelegālo nodarbi sēdēja cietumā. Bet ne tagad, kad ārstam maksā sīkus procentus par veikto operāciju. Starp citu, pirmās, kas šajā valstī tika sodītas ar maksas medicīnu, bija sievietes. Lai valdība atklāti paskatās sev acīs: par ko mēs sākām maksāt vispirms? Par abortiem. Ja dzērājs paskrēja zem mašīnas, viņš gulēja reanimācijā, slimnīcā n-tos mēnešus, viņam nekas par ārstēšanos nebija jāmaksā. Pirmās tika sodītas sievietes. Vai tā ir normāla attieksme?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata