Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Stihija, vārdā ķīniešu Jaunais gads

Šā gada 8. februārī daudzviet pasaulē ar vērienu tiek atzīmēta jaunā, Ugunīgā Pērtiķa, gada iestāšanās pēc ķīniešu kalendāra. Šīs svinības izceļas ne tikai ar interesantām tradīcijām, bet arī to, ka spēj radīt problēmas gan biznesā, gan transporta sistēmā.Jaunais ir 4653. vai 4714. gads? Pat ja ķīniešu laika skaitīšanas sistēmu pārnes Rietumu pasaulei saprotamās mērvienībās, to noteikt nav nemaz tik viegli, jo par laika skaitīšanas sākuma punktu versijas ir vairākas.

Arī šogad – tāpat kā jebkurā citā gadā – ķīniešu Jaunais gads tiek svinēts tā dēvētā lunisolārā kalendāra pirmajā ziemas jaunajā mēnesī, kad ir beidzies pilns mēness cikls. Šis datums mainās katru gadu, svārstoties periodā no 21. janvāra līdz 20. februārim. Jāpiebilst, ka ķīniešu laika skaitīšanas sistēmā kopumā nav nekā īpaši sarežģīta, un tā grūti saprotama šķiet tikai tādēļ, ka Rietumos vienkārši nav pierasts pie Mēness (lunārā) vai, vēl vairāk, – pie lunisolārā kalendāra. Atbilstoši kalendāram katrs gads Ķīnā ir saistīts ar kādu no 12 dzīvniekiem (horoskopa zīmēm) un kādu no pieciem tradicionālajiem elementiem – koku, uguni, zemi, metālu, ūdeni. Divpadsmit gadu ciklu iesāk Žurkas gads, tam seko Vērša, Tīģera, Zaķa, Kaķa, Pūķa, Čūskas, Zirga, Kazas, Pērtiķa, Gaiļa, Suņa un Cūkas gads, apvienots ar kādu no pieciem elementiem. Pilns cikls attiecīgi ir sešdesmit gadu ilgs, un tad sākas no jauna.Šāda laika skaitīšana, to pielāgojot dinastiju vai konkrētu imperatoru valdīšanas laikam, Ķīnā pastāvēja līdz pat pagājušā gadsimta sākumam, dzenot izmisumā rietumniekus, jo impērija kategoriski atteicās saprast kādu citu kalendāru, izņemot savējo. Oficiāli Gregora kalendārs jeb Rietumu laika skaitīšanas sistēma Ķīnā tika ieviesta tikai 1912. gada 1. janvārī, pateicoties Suņam Jatsenam (1881–1936).Oficiālajā līmenī laiks tiek skaitīts pēc Gregora, bet sadzīvē – pēc tradicionālā ķīniešu kalendāra, atbilstoši kuram tiek svinēta arī lielākā daļa svētku, un jo īpaši, protams, Jaunais gads. Šim faktam nākas pielāgoties arī Āzijas lielvalstī strādājošajām Rietumu kompānijām. Dažādo kalendāru dēļ Ķīnas kļūšanas par "pasaules fabriku" sākotnējā posmā ne tikai notika dažādi kuriozi, bet arī izcēlās regulāri konflikti starp administrācijām un strādniekiem. Šā iemesla dēļ lielākā daļa Ķīnā strādājošo Rietumu kompāniju tradicionāli rīko saviem Ķīnas filiāļu darbiniekiem īpašus kursus par ķīniešu kalendāru un tradīcijām, savukārt Ķīniešu jaunais gads nereti tiek uztverts kā dabas katastrofa, no kuras nav iespējams izvairīties un kuras laikā darbs apstājas – ja ne pilnībā, tad tā ceļā pavisam noteikti rodas kā prognozējami, tā neprognozējami šķēršļi. Kopumā ķīniešu Jaunā gada svinības ilgst piecpadsmit dienu, gandrīz uz katru no tām attiecas savas tradīcijas. Galvenie notikumi, protams, ir Vecgada vakars un pirmā mēneša pirmā diena, kā arī pilnmēness iestāšanās pēc 15 dienām, kas tiek atzīmēta ar Laternu svētkiem. Kopā ar visiem sagatavošanās svētkiem un atgūšanās no svētkiem pasākumiem tās ir vidēji trīs nedēļas, kuru laikā visa veida iestādes un uzņēmumi aprobežojas tikai ar pašu nepieciešamāko funkciju veikšanu, tāpēc janvāris, februāris vai arī abi divi – atkarībā no tā, kad sākas svinības, – vienmēr ir mēneši ar pašiem sliktākajiem Ķīnas ekonomiskajiem rādītājiem gadā. Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 5.-11.februāra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata