Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Sestdienas receptes: Atklājumi gardēžiem

Noslēdzas jūnijs, kuru pasludinājām par Auksto mēnesi un kura lielajā karstumā dzīvojot un svīstot piedāvājam spridzinošus ēdienus un dzērienus – tie svelmi padara panesamāku. Arī šoreiz divas šādas receptes, kas turklāt varētu būt lielisks atklājums izvēlīgiem gardēžiem, kas jebko vis mutē neliks.

Salāti ar fenheli, vistas krūtiņu un apelsīnu

Šie ir salāti, kas pārsteigs ar sastāvdaļu saskanīgo garšu ansambli un, iespējams, iekaros kāda vēderu uz palikšanu. Atšķirīgi no ierastajiem zaļo lapu salātiem tie būs laba izvēle kādā ballītē, lai iepriecinātu gardēžus!

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes 

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Sastāvdaļas:

  • 200 g vistas krūtiņas (vārītas, ceptas vai grilētas)
  • 1 paliels fenheļa bumbulis
  • 1 mazs sarkanais sīpols
  • šķipsna sāls
  • 1 selerijas kāts
  • saujiņa ciedru riekstu
  • ½ citrona
  • 1 apelsīns
  • svaigi pētersīļi

Mērcei

  • 2 ēd. k. majonēzes
  • 2 tējk. Dižonas sinepju
  • 1 ēd. k. olīveļļas
  • 1 tējk. ābolu etiķa
  • 1 maza ķiplokdaiviņa
  • sāls un svaigi malti pipari pēc garšas

Gatavošana

1. Fenhelim nogriež galus un nesmukās vietas, pārgriež uz pusēm un sagriež plānās pusripās. Norīvē dzelteno miziņu no puses citrona un pārkaisa fenheļiem. Apslaka arī ar svaigi spiestu citrona sulu un apmaisa (lai nesāk brūnēt).

2. Sīpolu sagriež plānās pusripiņās, ieliek bļodiņā, pārkaisa šķipsnu sāls un ar pirkstiem apmaisa, lai iemarinējas. Selerijas kātu sagriež ripiņās. Ciedru riekstus apgrauzdē zeltainus uz sausas pannas.

3. Apelsīnam norīvē miziņu un iemaisa to fenheļos. Tad ar asu nazi izfilē apelsīna daiviņas, atbrīvojot no baltajām daļām. Atsevišķā bļodiņā samaisa mērcīti no visām sastāvdaļām, ķiploku piespiežot caur spiedni. Pusi no mērcītes liek pie fenheļiem un visu kārtīgi apmaisa.

4. Fenheļus kārto lēzenā šķīvī, pa virsu liek selerijas ripiņas, iesālītos sīpolus, strēmelītēs sagrieztu vistas krūtiņu un apelsīna filejas. Pāri visam pārlaista atlikušo mērcīti, pārkaisa ar sīki sakapātiem pētersīļiem un apgrauzdētajiem ciedru riekstiem.


Burvīgi atspirdzinošā bazilika limonāde

Šīsvasaras atklājums! Lieliska garša un krāsa, vienīgais noteikums – jāizmanto sarkanais baziliks, no zaļā krāsa varētu būt ne visai skaista. Un jāliek klāt daudz ledus. Baudiet!

Pagatavošanas laiks: 2 minūtes (+ ievilkšanās un atdzesēšanas laiks)

Daudzums: ~ 2 litri

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Sastāvdaļas:

  • 1 paliela buntīte sarkanā bazilika
  • 2 zariņi svaigas piparmētras (klasiskā garšā) un vēl kāds dekoram
  • 1,7 litri ūdens
  • 5 ēd. k. cukura
  • ½ tējk. citronskābes
  • 300 ml granātābolu sulas (var iztikt arī bez)
  • 1 citrons
  • ledus gabaliņi

Gatavošana

1. Bazilika un piparmētras zariņus liek katlā, pievieno cukuru un kādas četras citrona šķēles. Pieber citronskābi un visu pārlej ar karstu ūdeni (ne verdošu, bet apmēram 90 grādu karstu).

2. Samaisa un atstāj ievilkties uz 20 minūtēm.

3. Skaisti rozā dzērienu izkāš caur smalku sietu un pievieno granātābolu sulu (ja ir). Samaisa un noliek atdzesēties, tad ievieto ledusskapī uz kādu stundiņu. Lej karafēs vai glāzēs, pievieno ledu un dekorē ar svaigām piparmētrām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata