Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SestDienas receptes: Vistas zupa ar klimpām un rudzu maizes salāti

Ar savas Latvijas garšas receptēm dalās Laura Šmideberga, kura jau vairāk nekā desmit gadu ar vīru un bērniem dzīvo Igaunijā, vada Latvijas Nacionālās kultūras biedrību un aktīvi popularizē mūsu folkloras un citas kultūras vērtības kaimiņzemē.

Igaunijā varu brīvi nopirkt tādus pašus produktus kā Latvijā un, kad sagribas, pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, kas garšo pēc bērnības, Latvijas un mājām. Izņēmums ir kārtīga rupjmaize un saldskābmaize. Igauņu rudzu maize ir kaut kas līdzīgs mūsu ķieģelītim, un tai pietrūkst īstā blīvuma un piesātinātās garšas, tāpēc, atbraucot uz Latviju, savu iecienīto Rankas rupjmaizi iepērku tā pavairāk un ielieku mājās saldētavā. Tādā veidā tieši rupjmaize kļuvusi par tādu kā Latvijas simbolu mūsu virtuvē, un liels prieks, ka tā garšo ne tikai man, bet arī vīram igaunim un bērniem.


Vistas zupa ar klimpām

Zupa no manas vecvecmāmiņas recepšu zelta fonda. Vecvecmāmiņa bija saimniecības pārzine slavenajā Kaucmindes mājturības seminārā, un, lai gan esam izpētījuši, ka viņa pati tur nav mācījusies, daudzi tradicionāli ēdieni un receptes mūsu ģimenē mantotas tieši no viņas skolā gūtās pieredzes. Var jau būt, ka tā šķiet tikai man, taču Igaunijā nekur neesmu šādu zupu manījusi, tikai savās mājās. Zupas raksturīgākā īpašība ir, ka to noēd pa tīro – tā tas bija manā bērnībā un ir arī tagad.

60 minūšu
4 porcijas
VIEGLI

Vajadzēs:
500 g vistas gaļas buljonam
2 burkānus
1 sīpolu
lauru lapu, piparus, sāli
1 olu
120 g miltu
skābo krējumu
sāli, piparus

Gatavošana:
1. Vāra buljonu – no dažādiem vistas gabaliņiem ar lauru lapu, sīpolu, melno piparu graudiem un burkāniem. Vāra kādas 40 minūtes un burkānus pievieno pēc pusstundas, lai tie vāroties neizšķīst.

2. Kad vārīšanās tuvojas beigām, sagatavo klimpu mīklu – sakuļ olas, pievieno sāli, piparus un iemaisa miltus. Pievieno arī nedaudz padzisuša buljona un skābo krējumu tik daudz, lai beigās mīklas konsistence ir kā ļoti biezam, ķepīgam, vairs nelīstošam skābajam krējumam.Gatavai mīklai ļauj 10 minūtes pastāvēt un sabriest.

3. Vārot klimpas tai pašā vistas buljonā, tas saduļķosies. Ja grib dzidru zupu, uzvāra atsevišķi katliņā sālsūdeni, ar ēdamkarotes malu ņem mīklu, iegremdē verdošā ūdenī, sagaida, kad tā uzpeld, un klimpa gatava.

4. No gatavā buljona izņem vistu, saplucina, atdala no kauliem un liek katlā atpakaļ. Lej zupu bļodā, liek klāt klimpas, zaļumus, un pusdienošana var sākties!


Rudzu maizes salāti

Šis ir stāsts par gardo Rankas rupjmaizi, ko vienmēr cenšos izmantot līdz pēdējam. Maizes salātus iemācījos taisīt, jau dzīvojot Igaunijā, kad pie manis viesojās tante. Tas ir ļoti labs veids, kā izlietot ne tik svaigu, jau mazliet apkaltušu maizi. Sastāvdaļas katrs var pamainīt pēc savas izpratnes, bet man patīk tieši šādas – maize stiprumam, tomāts svaigumam, kukurūza kraukšķīgumam un ķiploks, kas to visu padara mazliet pikantu.

15 minūšu 
3 porcijas
VIEGLI

Vajadzēs:
6 šķēles rudzu maizes, vislabāk jau mazliet apkaltušas
3 garšīgus tomātus
1 bundžu (apmēram 200 g) konservētas kukurūzas
2 ķiplokdaivas
krējumu un majonēzi
sāli, piparus

Gatavošana:
1. Maizi sagriež kubiciņos un apgrauzdē cepeškrāsnī. Var darīt arī otrādi – krāsnī vai pannā apcep veselas šķēles un tad sagriež rasola izmēra gabaliņos.

2. Tomātus nomazgā un arī sagriež kubiciņos, nolej kukurūzai šķidrumu, sajauc mērci no krējuma, majonēzes, sāls un pipariem un piespiež ar ķiplokspiedi ķiplokus.

3. Var salātus ar mērci sajaukt uzreiz un pasniegt jau gatavus vai kārtot sastāvdaļas slāņos un samaisīšanu atstāt ēdāja ziņā. Salātiem pirms celšanas galdā var ļaut kādu laiciņu atpūsties, lai savelkas garšas, taču man patīk tos baudīt uzreiz, kamēr maizīte vēl kraukšķīga.


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

Bodegas Faustino ir viena no prestižākajām vīna kompānijām, ko pārvalda viena ģimene.

Kompānija tiek dibināta 1861. gadā. Bodegas Faustino ir atpazīstams ar Gran Reserva vīniem, kas ir iemantojuši Pasaules slavu un līdera lomu no Rioja reģiona, Spānijā.

Boudegas Faustino vīniem ir internacionāla reputācija, kas liecina par izcilas kvalitātes vīnu.

Vīna darītavai pieder 650 hektāri vīna dārzu, kam ir vairāk kā 150 gadus sena vēsture un tradīcijas.

Šo vīnu iesakām pie rudzu maizes salātiem!

 

 

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata