Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

2013. - spēcīgu personību un sīriešu asiņu gads

Līdz ar aizvadīto Ziemassvētku dunu pienācis laiks atskatīties uz aizejošo 2013. gadu, kas satricinājis pasauli ar spiegošanas skandālu, jauniem līderiem un protestiem. Tomēr 2013. gads ieies vēsturē kā spēcīgu personību gads. Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Muns šo gadu nodēvēja par pasauli iedvesmojošo personību gadu, piebilstot, ka 2013. tiks pieminēts arī kā sīriešu asiņu gads, jo konflikts Tuvo Austrumu valstī «pārsniedzis jebkādas iedomājamās robežas».

Gada cilvēks - pāvests

2013. gadu atcerēsies kā gadu, kurā pasaule atvadījās no miera cīnītāja, Dienvidāfrikas Republikas pirmā melnādainā prezidenta Nelsona Mandelas. Aparteīda pretinieks aizgāja aizsaulē 5. decembrī 95 gadu vecumā, un ANO ģenerālsekretārs aicināja pasauli smelties iedvesmu no N. Mandelas un 2014. gadu padarīt par cilvēku aizsardzības gadu, pieliekot punktu asiņainajiem konfliktiem.

Aprīlī zemes klēpī tika guldīta Lielbritānijas bijusī premjere Mārgareta Tečere. Dzelzs lēdijas aiziešanu salīdzina ar ēras noslēgumu britu politikā, un 87 gadu vecumā mirusī M. Tečere bijusi pirmā un līdz šim vienīgā sieviete - britu premjerministre.

Taču nav trūcis arī priecīgāku notikumu kaut turpat Lielbritānijā. Jūlijā pasaulē nācis prinča Viljama un viņa sievas Katrīnas pirmdzimtais - princis Džordžs, kurš ir trešais rindā uz troni.

Mazulim vēl jāpaaugas, lai ierakstītu savu vārdu pasaules spēcīgāko personību vidū, taču šogad tas izdevies pakistāniešu pusaudzei Malalai Jusafzai, kura iestājas par bērnu tiesībām uz izglītību un tāpēc gandrīz gāja bojā talibu uzbrukumā. 16 gadu vecā meitene šogad saņēma prestižo Eiropas Parlamenta Saharova balvu.

Par vienu no gada svarīgākajām personībām atzīts jaunievēlētais Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks, kuru žurnāls Time nosaucis par gada cilvēku. Pāvests cīņā par nomināciju apsteidzis ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes bijušo analītiķi Edvardu Snoudenu, kurš noplūdinājis medijiem informāciju par amerikāņu specdienestu spiegošanas programmām, kas satricināja visu pasauli un rosināja debates par cilvēku tiesībām uz privātumu.

Martā ievēlētais pāvests iezīmējis katoļu baznīcas reformu ceļu, mīkstinot nostāju jautājumos par abortiem, laulības šķiršanu un homoseksualitāti. Kā atklājuši Facebook uzturētāji, starp visām personām un notikumiem tieši pāvests Francisks visas pasaules lietotāju vidū šogad pieminēts visbiežāk.

Tehnoloģijas «jāvalkā»

Sociālie tīkli turpinājuši savu popularitātes gājienu, un šajā gadā tajos vismaz reizi mēnesī ielūkojies aptuveni 1,61 miljards jeb vairāk nekā piektdaļa pasaules iedzīvotāju, vēsta eMarketer pētījums.

2013. gads nav palicis bez tehnoloģiju sasniegumiem, īpaši var izcelt «valkājamās» tehnoloģijas, piemēram, paplašinātās realitātes brilles Google Glass vai viedpulksteņus, kas vadāmi ar balsi un žestiem un ir kā papildinājums viedtālruņiem un planšetdatoriem.

Sīriešu ciešanas

Gads nav pagājis bez posta un asinīm, to spilgti iezīmē ieilgušais pilsoņu karš Sīrijā. Augustā Damaskā notika ķīmisko ieroču uzbrukums, kurā tiek vainoti valdības spēki. Pateicoties pasaules spiedienam, sākta Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanas programma, tomēr sīrieši aizvien ik dienas iet bojā asiņainajā karā. Konflikts ievadījis bēgļu krīzi, kas jūtama arī Eiropā. Bēgļu gaitās devušies vairāk nekā divi miljoni sīriešu, puse no tiem - bērni.

Diemžēl neiztika arī bez terorisma. Janvārī desmitiem cilvēku nogalināti uzbrukumā gāzes kompleksam Alžīrijā, aprīlī brāļi Carnajevi sarīkoja sprādzienus Bostonas maratonā, septembrī Kenijā ar Al Qaeda saistīti kaujinieki sagrāba simtiem ķīlnieku tirdzniecības centrā un izdzēsa 67 cilvēku dzīvības.

Arī dabas katastrofas nav saudzējušas pasauli. Eiropas centrālo daļu piemeklēja vērienīgi plūdi, un gaisa temperatūra bija siltāka, nekā ierasts. 2013. gads pasaulē bijis septītais siltākais novērojumu vēsturē, un klimata speciālisti pieļauj, ka ar to saistāmas vairākas postošas katastrofas. Vissmagāk cietušas Filipīnas, kurās novembrī taifūns Haiyan, dēvēts par spēcīgāko visā novērojumu vēsturē, atņēma ap 7000 dzīvību.

Gada nogale ievērojama ar proeiropeiski noskaņoto iedzīvotāju protestiem Ukrainā, kur ļaudis iebilst pret prezidenta lēmumu neparakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību un meklēt ciešāku sadarbību ar Krieviju, kuras prezidents Vladimirs Putins decembra izskaņā atbrīvoja no cietuma naftas uzņēmuma Jukos bijušo vadītāju Mihailu Hodorkovski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?