Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Aizmugurējā solā sēž vecāki

Vecāki ienāk klasē, apsēžas pēdējā solā un pārsvarā ieņem klusa novērotāja lomu. «Kritika līdz šim dzirdēta nav,» par Dobeles Valsts ģimnāzijā nesen ieviesto skolas un vecāku sadarbības modeli stāsta Iespējamās misijas matemātikas skolotājs Gatis Narvaišs. Skolēnu mammas un tēti stundas sākuši novērot šā semestra sākumā. Ideja radusies jau pērn rudenī, kad spriests par gados jauno ģimnāziju skolotāju darbu mācību iestādēs. Tādēļ skolas administrācija izveidojusi speciālas anketas, pēc kurās ietvertajiem kritērijiem vecākiem ir jāizvērtē stundā redzētais.

Joprojām tāfele un krīts

«Mēs visi jau esam mācījušies krievu laikā, tāpēc pārsteigumu bija diezgan,» saka Velga Gorškova, kuras dēli mācās Dobeles Valsts ģimnāzijas 7. un 12. klasē. Viņa apmeklējusi vienu stundu katra puiša klasē, jaunākajam tā bijusi matemātika, bet vecākajam - komerczinības. Pieaugušais dēls mammas apmeklējumam skolā neesot piegriezis lielu vērību, savukārt mazais sākumā spurojies pretī. «Ko tu te, mamma, nāksi un skatīsies,» viņš klaigājis, bet vēlāk esot pat bijis lepns, ka māte piedalījusies viņa matemātikas stundā.

«Vai stundā tiek izvirzīts mērķis, savstarpējā sapratne starp skolēnu un skolotāju, vai pielieto daudzveidīgas metodes un atsauc atmiņā iepriekšējā stundā apgūto,» daļu no stundas izvērtēšanas kritērijiem min V. Gorškova. Tāpat vecākiem jānosaka mācīšanas efektivitāte un temps. «Tas gan tur bija. Stunda noteikti nebija garlaicīga,» piebilst skolēnu mamma. Vērtējot, vai audzēkņi paši demonstrē apgūtās iemaņas un nebaidās skolotājam uzdot jautājumus, viņai pat radies iespaids, ka bērni ir ļoti patstāvīgi un paši jau visu zina.

«Vispār jau man bija ļoti liels prieks par jaunajiem skolotājiem, jo viņi pasniedz ar tādu sirdsdegsmi un ar tādu pacilātību runā ar bērniem,» saka V. Gorškova. Salīdzinot ar pašu vecāku skolas gadiem, mācīšanas metodes esot līdzīgas, «vēl joprojām ir tā pati brūnā tāfele un krīts». Tomēr interaktīvā tāfele un citas stundās izmantotās inovācijas arī vecāki uzņem ar prieku. «Skolotājs ir visu sagatavojis, un bērniem atliek tikai aiziet un uzrakstīt pareizo atbildi. Līdz ar to kustība ir lielāka un stunda ir aktīvāka,» apmierināta stundu novērojusī mamma. Viņa atzīst, ka vecākiem neesot viegli izbrīvēt laiku, lai darba dienas vidū ierastos skolā. «Bez manis laikam ir bijušas vēl kādas divas mammas. Nav tā, ka nebūtu intereses, bet darba laikā tas ir grūti. Ja vēl strādā Jelgavā vai Rīgā, tad tas fiziski nav iespējams. Bet vecāku sapulces gan mums ir apmeklētas,» stāsta V. Gorškova. Vaicāta, vai pēc apmeklējuma radies kāds rosinājums par darbu stundās, viņa brīdi apdomā un teic: «Man liekas, viss bija ļoti labi.» Lielākā daļa anketā ietverto kritēriju no zēnu mammas saņemšot pozitīvu vērtējumu - tātad viņas bērni skolā ir drošās rokās.

Piemirst, ka kāds vēro

Vecāku kopvērtējums par apmeklētajām stundām varētu būt gaidāms šonedēļ. Skolotāju G. Narvaišu iespējamie vecāku secinājumi satraukties pagaidām neliek. «Vecāki ir ieinteresēti, nāk un saka atzinīgus vārdus,» viņš stāsta. Līdz šim ieteikumi no vecāku puses par darba uzlabošanu dzirdēti neesot. Visbiežāk pēc stundas viņi paužot prieku par to, ka uzdevumi ir pietuvināti reālajai dzīvei. Tāpat pārsteigumu viņiem sagādājot tas, ka skolā vairs neesot tikai lekciju tipa stundas «es runāju, jūs pierakstāt». Gan skolotāju, gan skolēnus viesi netraucējot. «Ja stunda ir četrdesmit minūtes, tad pēc divdesmit minūtēm skolēni jau piemirst, ka kāds klases beigās sēž,» saka G. Narvaišs. Turklāt ciemiņu stundas esot ierasta lieta - tajās piedaloties gan citi skolotāji, gan nereti arī preses pārstāvji. Dažreiz stundas iesākumā nedaudz savādāk uzvedoties tie skolēni, kuru vecāki ir klasē, tomēr tas pārejot diezgan ātri.

Labāk pildīt mājasdarbus

Dobeles Valsts ģimnāzijas skolas un vecāku sadarbības modeli apšauba Latvijas Izglītības darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško. «Man ir bail par secinājumiem, kad vecāks ir noskatījies stundu. Piemēram, citreiz visu stundu strādā darba grupās un tad rezultāts izpaliek uz nākamo reizi. Bet vecāks pasēdēs, paskatīsies un teiks - ārprāts, kāds bardaks tur bija, tāpēc viņi arī neko neiemācās,» prāto priekšsēdētāja. Viņa labāk iesaka sadarbības modeli, kāds tiek īstenots Norvēģijā. Tur secināts, ka bērniem pēc 5. klases pasliktinās sekmēs. Meklējot problēmas sakni, noskaidrojās, ka vecāki šajā vecuma posmā savu bērnu uzskata par pietiekami lielu, lai viņš spētu mācīties patstāvīgi. Tomēr palīdzība viņiem joprojām ir nepieciešama. Skolā tika sarīkota tikšanās, kuras laikā vecāki mēģināja risināt savu bērnu uzdevumus un meklēt ceļus, kā mājās viņiem palīdzēt. Pēc kāda laika sadarbība ar skolu bija attīstījusies tik tālu, ka vecāki tikās ar skolotājiem un rādīja, kā mācību vielu iemācīt vienkāršāk. «Piemēram, Zviedrijā esmu redzējusi vēl vienu piemēru. Mums ir diezgan daudz mammu, kas ir dekrēta atvaļinājumā, bet kurām ir ļoti laba izglītība. Viņas pēcpusdienā, nākot pakaļ savam bērnam, ieiet klasē un apsēžas, lai parunātu ar bērnu. Varbūt ne vienmēr var palīdzēt, bet vismaz ir šis kontakts,» saka I. Mikiško.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?