Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ar putekļu sūcēja spēku

Jauns un komerciāli veiksmīgs - tāds ir 2010.gada Grammy laureāta portrets. Kādreiz par «konservatīvāko klubiņu» uzskatītā ASV Skaņu ierakstu akadēmija senāk deva priekšroku mūzikas veterāniem un pusmūža ikonām, taču 52.ikgadējā Grammy balvu pasniegšanas ceremonija svētdien demonstrēja «atjaunināšanas tendences». Turklāt 12 000 balsstiesīgo akadēmiķu pauda apbrīnojamu vienprātību ar plašām klausītāju masām - favorīti šobrīd visiem vieni un tie paši.

Dziedātājai Bejonsē (28) savos plauktos būs jāatbrīvo vieta vēl sešiem zelta gramofoniem, kas iegūti ne tikai R&B un popmūzikas nominācijās, bet arī vienā no prestižākajām kategorijām - Gada dziesma (balva autoram) par hitu - blokbāsteru Single Ladies (Put a Ring on It). Kopumā desmit karjeras gados Bejonsē ieguva sešpadsmit Grammy, to vidū trīs - grupas Destiny's Child sastāvā.

Kantrimūzikas superzvaigzne Teilore Svifta (20) saņēma «tikai» četras Grammy, taču tieši viņa uzvarēja iekārojamākajā nominācijā Gada albums - ar savu otro disku Fearless. Tas nav pārsteigums: 2009.gadā Fearless bija pieprasītākais albums ASV, tas pārdots 3,2 miljonos eksemplāru. 2009.-2010.gada balvu sezonā T.Svifta ir efektīva kā «putekļu sūcējs» - viņas godalgu kolekcija aug katru dienu. T.Svifta ir ļoti «lokāls» amerikāņu produkts, vienīgā pilsēta ārpus Ziemeļamerikas, kur viņa spēj izpārdot milzīgu sporta arēnu, ir Londona (tur klausās un mīl visu!). Ar porcelāna lelles skaistumu apdāvinātā Teilore ir amerikāņu mīlule - viņai nav tāda seksapīla un tik spēcīgas harismas kā Bejonsē, viņai ir svešas agresīvas provokācijas Lēdijas Gāgas gaumē. Teilore uzvar tajā nišā, kur ir pieprasīts «patiesi uzspēlēts» optimisms, romantisks naivums un atbruņojoša nevainība. Piedodiet par salīdzinājumu, bet līdzīgā manierē pērn publiku apbūra Eirovīzijas uzvarētājs Aleksandrs Ribaks. Teilore pati sacer dziesmas (pirmā mīlestība, pirmais atraidījums un citas šarmantas banalitātes no meiteņu ikdienas), spēlē ģitāru un dzied saldā balsī. Viņas albums Fearless nepretendē uz novitātēm, tas ir viegls kantripops, kas šķitīs nāvējoši garlaicīgs ikvienam, kurš sapņos neredz sevi Nešvilā - kantrimūzikas galvaspilsētā.

Nešvilas saknes ir arī brāļu Folovilu kvartetam Kings of Leon - rokgrupa ieguva trīs Grammy, vienu no tiem otrajā prestižākajā nominācijā Gada ieraksts (tiek vērtēts kompozīcijas skanējums - balva tiek izpildītājiem, producentiem, skaņu inženieriem) par dziesmu Use Somebody. Līdz ar ceturtā albuma Only by the Night iznākšanu Kings of Leon kļuva par stadionu līmeņa grupu - daudzi fani ir pārliecināti, ka brāļi Folovili mūzikā ir nodevuši savus ideālus (zēni auga garīdznieka ģimenē, dziedāja baznīcas korī un sākotnēji spēlēja gospeļos balstītu enerģisku, kaismīgu blūzroku) un kļuvuši komerciāli un popsīgi orientēti.

Trīs balvas piešķirtas Losandželosas hiphopa grupai The Black Eyed Peas. Savukārt pašpasludinātā «performances māksliniece» Lēdija Gāga noteikti mērķēja augstāk - viņai pasniegti tikai divi gramofoni, turklāt «marginālajās» deju mūzikas kategorijās. Taču Gāgai bija tas gods atklāt ceremoniju: viņa sarūpēja kičīgu priekšnesumu - klavierdueli ar seru Eltonu Džonu, kuru ļoti uzjautrināja iespēja uzstāties kopā ar aktuālo postmodernisti Gāgu (abiem seja bija «mākslinieciski» nosmērēta ar dubļiem).

Ļoti spēcīga šoreiz bija konkurence Labākā alternatīvās mūzikas albuma kategorijā - tajā uzvarēja brīnišķīgā franču rokgrupa Phoenix ar albumu Wolfgang Amadeus Phoenix, pārspējot Deividu Bērnu un Braienu Īno, Death Cab for Cutie, Depeche Mode un Yeah Yeah Yeahs.

Emociju uzplūdu ceremonijas skatītāji piedzīvoja, kad šovā tika pieminēts Maikls Džeksons - uz ekrāniem tika demonstrēta 3D īsfilma Earth Song (Avatara klons!), uz skatuves dziedāja ASV estrādes zvaigznes ar Selīnu Dionu priekšgalā. M.Džeksonam tika piešķirta goda balva par mūža ieguldījumu mūzikā. Statueti saņēma viņa dēls Prinss Maikls un meita Parisa - ļoti simpātiski un pavisam normāli bērni. Prinss Maikls pārliecinoši paziņoja, ka viņš ar māsu un jaunāko brāli gatavs turpināt popmūzikas karaļa iesākto - dāvāt pasaulei mīlestību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?