Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Arī tauriņiem pastāv jaunī bas kults

Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā apmeklētāji nāk sajūsmināties par lidojošajiem dabas ziediem - tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem. Mūsu Tropu tauriņu māja pagaidām ir vienīgā Baltijā.

Skaists arī kaitēklis

Pirmā tropu tauriņu māja tika izveidota Anglijā pagājušā gadsimta 80. gados. Tā guva lielu atsaucību, un drīz tauriņu mājas sāka darboties daudzviet pasaulē. Tagad pa kādai lielākai vai mazākai ir gandrīz katrā Eiropas valstī, Vācijā jau divas, Francijā vēl vairāk, bet Amerikā katrā štatā pat divas vai trīs. Dažāda lieluma krāšņo lidonīšu mājas ir Āzijā, Singapūrā, Malaizijā, Austrālijā. Pirms septiņiem gadiem kāds latvietis paviesojās tauriņu mājā Francijas dienvidos. Zvaigznes laimīgi sakrita - tas cilvēks jau sen pazina biologu un entomologu Kasparu Ozoliņu un zvanīja viņam tieši no Francijas - vai mēs varētu iekārtot tropu tauriņu māju Latvijā? Protams, varētu! Tagad Kaspars ir pārņemts ar tropu tauriņiem: «Vairāk vai mazāk esmu turējis roku uz kukaiņu dzīves pulsa, bet, ķeroties pie idejas attīstīšanas, padziļināju zināšanas par tropu tauriņiem Apvienotajā Karalistē Velsā un vēlāk pats skatīju tauriņus dabā Bolīvijā un citur.»

Jau trešo sezonu LU Botāniskā dārza teritorijā 50. gados celtās rožu siltumnīcas vietā tropiskā vidē, zaļo augu ieskautā nelielā platībā dzīvo dažādas tropu tauriņu sugas. Tā ir pavisam maza daļa no pasaulē dzīvojošām aptuveni 159 000 tauriņu sugu. Latvijas dabā vasarā dzīvo virs 2400 sugu, to vidū arī zemnieku nīstais kāpostu baltenis. Arī skapī dzīvojošā kode būtībā ir tauriņu suga. Katram savs liktenis! Dažādu valstu tauriņu māju kolekcijās ir ap 260 skaistāko sugu tauriņi. Starp citu, tauriņu kolekcionāru iecienītais skaistais Pūčtauriņš savā dzimtenē Dienvidamerikā ir apkarojams kaitēklis, jo iznīcina banānu plantācijas. Arī mūsu Tropu tauriņu mājā Pūčtauriņa kāpuri sarobojuši banānkoka lapas, bet kā skaistulim pateiksi - nedrīkst?

Kūniņas izsolē

Pelēkā februāra rītā Tropu tauriņu mājā ir 26 grādi virs nulles. Gaisā tauriņi vēl nemudž, viņi gaida parādāmies saulīti, bet drosmīgākie jau ņirb kāzu dejā, daži mielojas ar izliktiem apelsīna, mango un melones gabaliņiem un dzesē slāpes no mazām krāsainām švammītēm, kas piesūcinātas ar 15% cukura šķīdumu. Kaspars par tauriņu ēdienkarti saka: «Lielākā daļa dienas tauriņu pārtiek no ziedu nektāra un ziedputekšņiem, bet citi - no augļu sulām. Pašlaik pie mums vēl nekas nezied, tāpēc mielastā ir ziedu aizvietotājs.»

Tauriņu kūniņas tiek audzētas speciālās fermās trīs pasaules reģionos: Dienvidamerikā - Kostarikā, Belīzā, Peru, Venecuēlā, Āfrikā - Tanzānijā un Dienvidāfrikas Republikā - un Dienvidāzijā - Taizemē, Malaizijā, Singapūrā, Filipīnās. Svarīgi, ka no tauriņu kūniņu tirgošanas gūto peļņu reinvestē tropisko mežu atjaunošanā. «Mēs kūniņas iegādājamies no diviem lielākajiem Eiropas dīleriem Anglijā. Katru nedēļu viņi mājaslapā izliek pieejamās sugas un pieejamo kūniņu daudzumu, un tad - kas pirmie piesakās, tie kāroto dabū. Cenas atkarīgas no izaudzēšanas grūtībām, no tauriņu lieluma. Esam pirkuši kūniņas arī tieši no lielākām tauriņu fermām Kostarikā un Filipīnās.»

Tropu tauriņu māja ik pāris nedēļu pasūta pa 150-200 kūniņām. Pirmais šīgada pasūtījums - 20 dažādu sugu tauriņu 280 kūniņas - tika veikts 7. februārī. Viss notiek ātri - šodien pasūti - rīt kūniņas, saliktas speciālā putuplasta kastē, jau pienāk Rīgā! Kūniņas ievieto inkubatorā, kur temperatūra ir no 27 līdz 30 grādiem ar mitrumu virs 70%. Kūniņas ar parasto līmi piestiprina garai šķērslīstei, kas stiepjas no vienas sienas līdz otrai. Inkubatorā ir vietas aptuveni 500 kūniņām. 7-10 dienās no kūniņām izšķiļas tauriņi ar piekļautiem maziem spārniņiem. Tad kūniņas stadijā uzkrātais šķidrums sāk ritēt pa spārnu dzīslām un ar iekšējo spiedienu izpleš spārnus. Tie sacietē aptuveni stundas laikā, lielajiem tauriņiem - dienas vai divu laikā, un tauriņš dodas dzīvē. Seko 2-3 bērna attīstības stadijas dienas, kad jaunulis saprot, kur viņš atrodas, kas jādara. Kad šis laiks pārdzīvots, tauriņš būs dzīvotājs.

No cilvēka viedokļa raugoties, lidonīša mūžs tauriņa stadijā ir gaužām īss - no dažām dienām līdz pusgadam. Dienas tauriņi dzīvo no divām nedēļām līdz mēnesim. Pirms tam ir oliņas, kāpura un kūniņas stadijas. Arktiskajos reģionos Grenlandē Kanādas ziemeļdaļā atklāta tauriņu suga, kuras kāpura attīstība var ilgt no 7 līdz 14 gadiem. Dabas izšķērdība - pēc šī procesa tauriņš pavasarī piedzimst, sapārojas un nomirst!

Trauslais skaistums

Tauriņu kolekcionāriem vienmēr jārēķinās ar diezgan lieliem zaudējumiem. Brīvā dabā no 10 000 izdētu oliņu par tauriņu izaugs labi ja divi vai trīs. Tāpēc tauriņi dēj ļoti daudz oliņu. Krāšņajiem lidonīšiem ir daudz ienaidnieku - putni, kukaiņēdāji, hameleoni, ķirzakas, vaboles un zirnekļi, arī pērtiķi labprāt nogaršos kūniņas. Tauriņus apdraud dažādi parazīti un vīrusi. Protams, no drošības viedokļa tauriņu māja tropu lidoņiem ir īsta paradīze zemes virsū. Taču arī te tauriņus apdraud dažādi jau kūniņā iedēti parazīti, piemēram, mazās lapsenītes. Tās gan dēj uz konkrētām tauriņu sugām un Latvijā nevar izplatīties klimatisku apstākļu dēļ. Iespējamas arī mehāniskas traumas, var pietrūkt mitruma, kāpurs tad nīkuļo, un tam nav spēka izlīst no kūniņas. Vēl pastāv pirmo triju dienu risks, tauriņam iejūtoties dzīvē. Galvenais, lai netrūktu mitruma, atbilstošas temperatūras un saules gaismas.

Režīms dienas tauriņam ir kā cilvēkam - viņš guļ, pamostas, gaida saulīti uzlecam. Kad vides temperatūra ir virs 25 grādiem (ne augstāka par 34 grādiem), tauriņš brokasto, pieņem saules vannas, kļūst aktīvs, dejo kāzu dejas, pārojas. Vēsākā laikā tauriņu aktivitāte mazinās.

Arī tauriņu pasaulē pastāv jaunības kults: «Ideāls ir tikko izšķīlies tauriņš. Jo viņš ilgāk dzīvo, jo vairāk spārni nonēsājas. Dabā tos bojā lietus, robu var izknābt plēsējs. Nelielas traumas skādi neizdara, bet spārnu krāšņums mazinās.»

Cilvēciski ir lietu vai dzīvu būtni vērtēt pēc tās skaistuma vai lieluma. Katrs tauriņš ir mākslas darbs. Kaspars Ozoliņš jūsmo par vienu no lielākajiem dižspārņiem pasaulē Putnspārni, kura spārnu garums ir 16 cm! Skaists ir Karalienes Aleksandrijas dižtauriņš. Viņa spārnu platums var sasniegt pat 30 cm. Diemžēl šo tauriņu var apskatīt tikai Dabas muzejā. Viens no lielākajiem tauriņiem pasaulē ir Atlasa pāvacis, tam spārnu platums līdz 28 cm, bet spārnu virsmas laukums var sasniegt pat 400 kv. cm, t. i., 2/3 no A4 formāta lapas: šim tauriņam nav mutes - tas nedzer, neēd, sapārojas un viss. Tāda, lūk, maksa par skaistumu!

Sarunas laikā tauriņi it kā aplido Kasparu Ozoliņu - vai atzīst par savējo? Tropu mājas vadītājs smej: «Pret tauriņiem vajag izturēties ar cieņu un sapratni kā pret dzīvu skaistu dabas radību, bet evolucionāri tauriņš ir kukainis, viņš dzīvo pēc instinktiem un prāta dzirksts viņos gan nav.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?