Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Asistents Bērzs un pirmie klienti

Daudzi uzņēmēji savu pirmo klientu ir piemirsuši un neatceras. Uzņēmuma IT Sapiens vadītāja Eva Narunovska* gan atceras, gan arī turpina ar viņu ciešu sadarbību. Uz tikšanos ar Dienu ir ieradies pirmais IT Sapiens programmatūras pircējs, uzņēmējs, Radio Skonto programmu direktors Valdis Melderis. Viņš aptuveni pirms gada iegādājās pirmo IT Sapiens izstrādāto produktu - līgumu, rēķinu un pavadzīmju veidojamo rīku ar teiksmainu nosaukumu Asistents Bērzs.

Haosa sakārtotājs

«Bez darba radio vadu arī dažādus pasākumus, prezentācijas un seminārus. Man gada laikā sanāk sastādīt aptuveni simts tipveida līgumu, izrakstīt tādu pašu skaitu rēķinu, pieņemšanas-nodošanas aktu. Visu laiku es to darīju vordā, pārrakstot rekvizītus un citus datus un saglabājot dokumentu no jauna. Līdz ar to bieži vien gadījās dažādas kļūmes - paliek nepamanīts iepriekšējā klienta vārds un uzvārds, bankas konta numurs vai kāds cits rekvizīts. Un tad ir nepatīkama situācija, turklāt tas viss ir vēlreiz jāpārraksta, arī izrakstot rēķinu par paveikto vai drukājot pieņemšanas-nodošanas aktu,» stāsta Valdis Melderis.

Evu Valdim ieteica kopīgs draugs, un viņas piedāvājums izveidot nelielu, zibatmiņā pārnēsājamu līgumu un rēķinu pārvaldes programmu nāca tieši laikā. «Tagad man atliek tikai ievadīt jaunā klienta rekvizītus, un šie dati automātiski tiek iekļauti gan līguma tekstā un rekvizītu daļā, gan arī tiek izveidots atbilstošs rēķins un pieņemšanas-nodošanas akts. Turklāt visi šie dokumenti smuki tiek saglabāti datubāzes arhīvā, nevis haotiski ar dažādiem nosaukumiem mētājas pa dokumentu mapi,» atzīst V. Melderis un piebilst, ka programma pati atgādina arī par rēķinu apmaksas termiņiem un tajā var atzīmēt, kurš rēķins apmaksāts un kurš kavējas.

Sākumā salaida dēlī

Tomēr lieliskā risinājuma tapšanā viss sākumā nemaz tik gludi nesot gājis, stāsta Eva, kuras IT firma specializējusies uzņēmumu vadības sistēmu izstrādāšanā. Darbu pie pirmās versijas izstrādes sākuši nepieredzējuši programmētāji, kas galu galā esot visu salaiduši dēlī. Eva atklāj, ka programma kaut kā darbojusies esot, tomēr bijušas dažādas problēmas. «Asistentu Bērzu tagad pielāgojam pasūtītāja vajadzībām, tomēr pirmā versija šādu iespēju nesniedza. Beigās sapratu, ka vienkāršāk būs visu programmēt no jauna. Tā arī darījām - pieņēmu darbā pieredzējušākus kodētājus, un sākām visu no sākuma. Programma darbojas no zibatmiņas un strādā ar jebkuru datora opertētājsistēmu, jo ir programmēta Java vidē, bet datubāzei izmanto Light SQL, līdz ar to ir ļoti kompakta. Aizej pie klienta, iespraud flešiņu viņa datorā un izdrukā rēķinu vai līgumu,» Eva skaidro.

Trusītis ar uzvalku

Eva norāda, ka jebkurš viņas uzņēmuma produktu pircējs tiek nodrošināts ar pilnu, neierobežotu servisu. Ja izstrādātajam risinājumam nepieciešams pievienot kādu funkciju vai veikt izmaiņas, atliek tikai piezvanīt. Arī tikšanās laikā Eva un Valdis Melderis pārspriež programmatūras nianses. Uzņēmējs stāsta, ka vislabāk viņam iet pie sirds risinājuma vienkāršība - programma nav pārbāzta ar nevajadzīgām liekām funkcijām, bet pielāgota tieši viņa vajadzībām. «Svarīgi saprast, kādas ir vajadzības. Protams, izstrādē paiet zināms laiks, tomēr tas ir kā pēc mēra šūts uzvalks,» saka V. Melderis. «Valdis vispār mums bija kā izmēģinājuma trusītis, viņš pieredzēja gan pirmo programmas versiju, gan arī visas izmaiņas un uzlabojumus. Un nesūdzas, esam kļuvuši par labiem draugiem,» atklāj Eva. Jautāta par programmas nosaukumu, viņa smejas, ka sākotnēji gribējusi to saukt par Melderi, bet beigās tomēr palikuši pie Bērza - tā tāss ir viens no pirmajiem materiāliem, uz kura cilvēks mēģinājis ko rakstīt.

Divu veidu risinājumi

Šobrīd IT Sapiens bez zibatmiņā dzīvojošā elektroniskā asistenta piedāvā vēl vienu produktu - CRM/ERP uzņēmuma un klientu vadības sistēmu. Šī programma strādā uz servera, un darbs notiek ar interneta pārlūka starpniecību. «Šis ir mūsu pamatprodukts, un, ja Asistents paredzēts maziem uzņēmumiem, šis risinājums piemērots jau vidējām un lielām firmām,» stāsta Eva.

Līdzīgi veidojas arī Evas klientu loks - Asistents radīts vietējam tirgum, un pamatā jauni klienti atnāk pēc esošo lietotāju ieteikuma, savukārt CRM/ERP risinājumus IT Sapiens piedāvā ar specializētu interneta forumu starpniecību, un aktuālie klienti šobrīd ir Meksikas un Kanādas uzņēmumi. Eva vērtē, ka CRM/ERP risinājumu klienti izvēlas biežāk: «Apspriežot ar klientu viņa vajadzības, itin bieži nonākam pie slēdziena, ka ar mazo Asistentu tās visas nosegt neizdosies. Tajā pašā laikā nelielam uzņēmumam ar ierobežotiem resursiem tas būs piemērotāks un vienkāršāks risinājums.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara pārējie projekta dalībnieki

Vairāk par viņu gaitām lasiet blogos Diena.lv/dienas-starts

Mazgāšanas uzņēmums tutinelli
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijās Enerģiskākais starts un Perspektīvākais starts)
Tamāra Tutina ļoti aktīvi strādā pie jaunu klientu meklēšanas. Šonedēļ bijušas pārrunas ar sešiem uzņēmumiem, un interesi par mazgāšanas pakalpojumiem ir izteicis arī Rēzeknes tirgus.

Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijās Perspektīvākais starts)
Inga Munda joprojām domā par lomu spēļu iepakojuma risinājumu. Varianti ir no kartona kārbiņas līdz pat metāla kastītei, kas būtu elegants, tomēr dārgs risinājums, jo kastītes būtu jāpasūta 5000 eksemplāros.

Taizemiešu restorāna veidotājs SIA Rojāls
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijās Enerģiskākais starts un Perspektīvākais starts)
Gints Zīverts gatavojas restorāna atklāšanai, kas paredzēta nākamnedēļ - pie nosacījuma, ka viss ies gludi. Jo ar restorānu atvēršanām esot gluži tāpat kā ar bitēm. Pēdējais nelāgais pārsteigums - elektriskajam katlam nepietika elektrības jaudas.

Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Romānam Ruzinam tuvojas mācību gada noslēgums Maskavas Aviācijas institūta otrajā kursā. Neraugoties uz pastāvīgo pārvietošanos starp divām valstīm, puisis aktīvi tirgo elektriskos velosipēdus un arī palīdz pabeigt jaunu velorikšu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīve bez tiesībām garlaikoties

Imants Pulkstenis Madonā savulaik rīkojis festivālu Sinepes un medus, tagad organizē Ģitāristu sesiju un dara vēl visu ko.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?