Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Cūku pupas - ļoti moderns ēdiens

Senie grieķi tās necienīja, un slavenais matemātiķis Pitagors ieteica vispār atturēties no jebkādu pupiņu lietošanas. Iespējams, viņi baidījās no fabisma - iedzimtas slimības, kas izpaužas kā akūta anēmija pēc cūkpupu ēšanas.

Taču nu jau kādus gadus desmit cūkpupa ir pārtapusi par aristokrāti tādā nozīmē, ka to ļoti mīl mazākas un lielākas pavārzvaigznes. Tas ir kļuvis par ļoti modernu pākšaugu. Tagad gan pupas gatavo pilnīgi citādi nekā mana ome. Viņa tādas kārtīgi nogatavojušās cūkpupas izvārīja ar visu pāksti, tad lobīja ārā pupas un gaļas maļamajā mašīnā tās samala, pēc tam no šīs pelēkzaļās masas taisīja bumbas, ko ēda ar cepta speķa un krējuma mērci (nabaga kuņģis!).

Mūsdienās lielā cieņā ir nenobriedušas, zaļas pākstis, kurās iekšā kūņojas vēl mīkstas, pasteļzaļas pupiņas. Ja tādas ir novāktas vai iepirktas, faktiski (zvaigžņotie pavāri gan man iebildīs) izpaliek viens no visdarbietilpīgākajiem virtuves pasākumiem - cūkpupu mizošana. Ar to es domāju nevis to atbrīvošanu no pākstīm, bet gan pupas izlobīšanu no virsējā apvalka.

Cūkpupas ir viens no retajiem pākšaugiem, par kuru, apskatot pāksti vien, neko daudz nevar pateikt. Iespējams, padzeltējušā strupulī ir vairāk lietojamu pupu nekā glītā, zaļā un garā pākstī. Kad nu pākstis ir nopirktas (mans tēvs, riktīgs laucinieks, bija šokā, uzzinot, kāda ir to cena Rīgas tirgū) un no tām izlobās lielākoties nobrieduši indivīdi, lai tās būtu lietojamas visos modernajos ēdienos, tās ir jānoloba.

Tādu pupu labākie partneri ir cietie sieri un cūkgaļa, sīpols un ķiploks, piparmētra un kartupelis. Tās kopā ar apceptu cauraudzi un sīpoliem var pievienot ikdienišķajiem ceptajiem kartupeļiem. Cūkpupu savienība ar tādiem ogļhidrātiem kā maize un pasta ir gaumes jautājums. Pirmais variants - ar ķiplociņu, cieto sieru, mazliet citrona sulas un kapātām piparmētrām - man šķiet pārsteidzoši labs, savukārt otrais, manuprāt, ierindojams to ēdienu kategorijā, kas oficiāli tiek saukti par interesantiem, bet aizkulisēs - par negaršīgiem.

Bet, ja nu pie rokas ir tikai vecās resnules, nav vietas nožēlai, ka arī cūkas nav pie rokas. Lai par iedvesmu kalpo visa Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas virtuve, kur izmanto tikai tādas. Es reiz izmēģināju falafelus (tāds kā veģetārais burgera aizstājējs), kur tradicionālo turku zirņu vietā izmantoju novārītas kaltētās cūkpupas (jo pāraugušās te, Holandē, nopirkt ir neiespējami). Tas nav ēdiens, ko izvēlētos ēst sava mūža pēdējās vakariņās (ne tuvu!), bet vismaz verdošu cūkpupu smarža ir stipri labāka par verdošu turku zirņu smaku.

Kā pareizi vārīt cūkpupas? Process ir vienkāršs, tikai ļoti darbietilpīgs - pupas divas trīs minūtes vāra (ja ar visām pākstīm, tad ilgāk), tad, kad tās jau var noturēt pirkstos bez apdedzināšanās riska, ar mazu nazīti iegriež vienā galā un izspiež pupu ārā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?