Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Dizains izglābs pasauli

Iedomājieties situāciju - līdz šim aktīvi apmeklētajā pilsētas publiskajā peldētavā pēdējo nedēļu laikā strauji sarucis peldētgribētāju skaits. Baseina administrācija mēģina atrast sava pakalpojuma trūkumus un prāto, ko iesākt, lai situācija atgrieztos vecajās sliedēs. Taču, kā atklājas, vaina nav meklējama ne baseina ūdens kvalitātē, ne citviet peldētavas teritorijā.

Jau kādu laiku pilsētā ir mainīts autobusu kursēšanas grafiks, kas savukārt iedzīvotājiem radījis neērtības nokļūt līdz peldbaseinam tā darba laikā. Šo piemēru, skaidrojot dizaina uzdevumu spēt ieraudzīt faktiski jebkuru sistēmu kopumā un rast efektīvus risinājumus dažādās dzīves jomās, ārvalstu žurnālistiem pērnā gada nogalē stāstīja somi. Līdz ar janvāri Helsinkos, kā arī citās Somijas pilsētās Espo, Vantā, Lahti un Kauniainenā ir sācies Pasaules Dizaina galvaspilsētas gads, kurā ar 300 projektu starpniecību gan vietējos, gan ārvalstu ciemiņus somi rosinās saprast, ka dizains nav tikai interesantas formas vāze, bet gan nozīmīgs ikdienas dzīves pilnveidošanas elements kopumā. Īpaši pilsētās.

Maza populācija - liels dizains

Mūsdienās vairāk nekā puse pasaules populācijas apdzīvo pilsētas. Rezidentu skaits urbānajā vidē turpina augt, radot virkni jaunu izaicinājumu, kas galvenokārt saistīti ar pārdomātu teritoriju apdzīvošanas stratēģiju plānošanu un pilsētu konkurētspējas un pievilcības veicināšanu. Ar dizainu te var panākt daudz, uzskata Industriālo dizaina biedrību starptautiskā padome (tās pārstāvēto 50 valstu organizāciju vidū ir arī Latvijas Dizaineru savienība), kas pirms dažiem gadiem aizsāka Pasaules Kultūras galvaspilsētas tradīciju. Konkursa kārtībā izraudzītai pilsētai Pasaules kultūras galvaspilsētas (turpmāk - PDG) statuss tiek piešķirts ik pēc diviem gadiem, un pilsētai tā ir iespēja demonstrēt savus sasniegumus dizaina lietojumā ar mērķi uzlabot sociālo, kultūras un ekonomikas dzīvi.

Ikviens Helsinku ielās sastapts garāmgājējs spētu pastāstīt kaut ko par dizainu, lepni saka PDG Helsinki 2012 rīkotāji. Jau deviņpadsmitā gadsimta otrajā pusē tika dibināta Somu Amatniecības un dizaina biedrība, kuras darbības rezultātā tapa Helsinku Mākslas un dizaina universitāte un Mākslas un dizaina muzejs. Pērnā gadsimta piecdesmitie un sešdesmitie iemantojuši Somu dizaina «zelta laikmeta» slavu, kad daudzi somu dizaineri un viņu radītie produkti, īpaši arhitektūras jomā, guva starptautisku atzinību.

Kā apgalvo paši somi, Helsinki ir pilsēta ar mazu populāciju, taču lielu dizainu. 2009. gada dati liecina, ka dizaina industrijā strādājošo un pelnošo cilvēku skaits bija 110 tūkstoši. Tobrīd pilsētā darbojās arī 677 arhitektūras biroji, realizējot pasūtījumus uz vietas un ārzemēs. Produkti no tādām dizaina kompānijām kā Marimekko, Iittala un Arabia tiek veiksmīgi eksportēti uz Ameriku, kontinentālo Eiropu un Austrāliju. Pasaule ir labi iepazinusi Nokia, Kone un citus somu ražotāju vārdus, un tas - atkal pateicoties dizainam. «Somija ir atkarīga no eksporta, tāpēc dizains ir vēl jo būtiskāks - tas ir pamatelements, ja vēlies būt veiksmīgs tirgū,» saka PDG Helsinki 2012 izpilddirektors Peka Timonens.

PDG Helsinki 2012 organizēšanas izdevumi ir 16 miljoni eiro (2010.-2013. gads), ko piešķīra pilsētu pašvaldības, valsts, kompānijas un fondi, taču kopējais ieguldījums no dažādiem avotiem ir vairāk nekā 50 miljoni eiro. Projektā ir iesaistītas Nodarbinātības un Ekonomikas ministrijas, Izglītības un kultūras ministrija, Ālto Universitāte, Helsinku Universitāte un daudzi citi sadarbības partneri.

Labākais dizains izprot vajadzības

Arī Helsinki - viena no pasaules labklājīgākajām pilsētām - kļūst arvien apdzīvotāka, tādēļ arī puse no PDG gada pasākumiem ir vērsti uz pilsētas un tās rezidentu dzīves kvalitātes attīstību ilgtermiņā (protams, neizpaliks arī pāri simtam dažādu izstāžu un vairākas dizainam veltītas konferences u. c. aktivitātes!). Vairāki projekti tika iesākti uzreiz pēc tam, kad 2009. gadā Helsinkus nozīmēja par PDG 2012. Ar moto «labākais dizains vienmēr izprot cilvēku vajadzības» somi ķērušies klāt dažāda mēroga projektiem, sākot ar samērā vienkāršajiem, piemēram, betona skeitparka izveidi, norāžu vizuālā noformējuma uzlabošanu vai zaļo atpūtas zonu ierīkošanas konkursu un turpinot ar dizaina kā instrumenta izmantošanu dažādu sistēmu pilnveidošanā. Interesants projekts ir eksperimentāla Dizaina apmaiņas programma, kuras ietvaros publisko sektoru darbinieku sastāvi tiek papildināti ar dizaina jomas pārstāvjiem, tādējādi novērtējot turpmākās sadarbības potenciālu. Ducis projektu, ko realizē Ālto Universitāte, ir vērsti uz efektīviem, uz pacientu vajadzībām orientētiem risinājumiem veselības aprūpes sistēmā. Interesants projekts pērn tika veikts kādās studentu kopmītnēs Helsinkos, kur pārsvarā mitinās Erasmus programmas apmaiņas studenti un iepriekš nereti bija izskanējušas sūdzības par iemītnieku uzvedību, nepakļaujoties normām. Studentu izmitināšanas fonds Haos sadarbībā ar ideju laboratoriju Demos Helsinki, veicot pārrunas ar kopmītņu iemītniekiem, secināja, ka visas vienkāršākās darbības, kaut vai savu atkritumu nogādāšanu līdz pareizajam punktam, kavē īstenot neveiksmīga komunikācijas sistēma starp administrāciju un studentiem. Helsinku pilsētvides attīstības plānā ir vairāki megaprojekti. Šobrīd pilsētas apkārtnē esošo bijušo ostu teritorijas tiek pārplānotas vairākos jaunos dzīvojamajos rajonos. Cita nozīmīga nākotnes Helsinku plānošanas vadlīnija ir dabai draudzīgs dzīvesveids. Jau tuvākajos gados ir plānots atklāt īpaši projektētu apbūves rajonu, kas parādīs, vai somi ir gatavi lauzt savas pašreizējās vērtības un dzīvot ekoloģiski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

PDG Helsinki 2012 atvērto durvju nedēļa - iepazīšanās ar gaidāmajiem notikumiem. 3. II-5. II Helsinkos, Espo, Vantā, Lahti un Kauniainenā

Dizaina un tēlotājmākslas izstāde Sešas skaistuma ainas. 10. II-4. VIII Vantā Mākslas muzejā

Somu dizains 1945-1970 u. c. izstādes no 24. V līdz 23. IX Dizaina muzejā Helsinkos

Ideju un inovāciju izstāde, festivāls MoA. 9. V-3. VI Helsinkos

Ziemeļu jauniešu modes samits. 1. V-31. V Helsinkos

Konference pasaules mākslas izglītības iestādēm Ziemeļu pasaules mandāts - Cumulus Helsinki. 24. V-26. V

Konference Pilsētas visiem - vides plānošanas profesionāļiem, sociālpolitiskajiem lēmējiem. 24.V Helsinku mūzikas centrā

Helsinku Dizaina nedēļa 2012. 6. IX-16. IX

Starptautiskais koka arhitektūras un dizaina forums. 4. IX- 7. IX Lahti
Visa informācija:
www.wdchelsinki2012.fi

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?