Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Džeksona vientuļā vieta

«Vai tiešām filma izveidota tikai no diviem Maikla Džeksona mēģinājumiem?» man jautāja. Atbildēt ir grūti - mēģinājumu hronikai režisors Kenijs Ortega nepievēršas, taču, protams, būtu interesanti uz ekrāna redzēt datumus. Kurš tad Džeksona uznāciens uz skatuves ir bijis pēdējais vai vismaz kurš ir pēdējais, kas bija nofilmēts? Par to filmas veidotāji klusē. Latvijā Džeksona «atvadu pirueti» uzņem bez ažiotāžas - vien seansa beigās skatītāji pieticīgi aplaudē (filmu Maikls Džeksons. Tas arī viss skatījos k/t Parex Plaza pasaules pirmizrādes dienā 28.oktobrī).

Filmu veido kvalitatīvi samontēti un izcili ieskaņoti M.Džeksona mēģinājumu fragmenti. No aprīļa līdz jūnijam Losandželosā viņš gatavojās 50 koncertu sērijai Londonas arēnā O2. Džeksons miris astoņas dienas pirms izlidošanas uz Londonu, kur notiktu ģenerālmēģinājumi. Filma vien ieskicē šova vērienu - «pilnvērtīgu» priekšnesumu, kuros pilnībā tiktu iedarbināts sarežģītais skatuviskais mehānisms, tajā nav. Turklāt prologā teikts, ka šie videomateriāli, kuros iemūžināts šova tapšanas process, bija paredzēti Džeksona personiskajam arhīvam.

Karalis izskatās ļoti trausls, viņa ķermenis ir gandrīz caurspīdīgs, pa skatuvi viņš pārvietojas kā spalviņa (pēdējos dzīves mēnešos viņa svars samazinājās līdz 49 kilogramiem). Taču viņa ķermeņa valoda, katra kustība, katrs solis joprojām ir fenomenāls. Džeksonam ir fantastiskas rokas - tievas, garas, dejojošas. Mākslinieka pieeja mūzikai pirmām kārtām ir horeogrāfiska. Tas, ko šajā filmā viņš dara uz skatuves, nav pašparodija: savā dejā viņš vairs neakcentē pārcilvēcisko spēku un seksualitāti kā 80.gados, bet gan traģiskumu, atsvešinātību un cēlsirdību. Iespaidu pastiprina režisora paņēmiens sadalīt ekrānu vairākās daļās, lai parādītu, kā vienu dziesmu Džeksons mēģināja vairākas reizes. Pārsteidz ne tikai tas, ka Maikls joprojām spēj aizkustināt, - pārsteidz viņa iekšējais miers un jebkāda despotiskuma neesamība. «Tavs laiks mirdzēt!» viņš iesaka ģitāristei nospēlēt garāku solo.

Džeksona kontakts ar kameru ir visai nosacīts (videodokumentācijas brīdī filmas veidošana netika plānota). Filmā Maikls dzied neredzamai publikai, viņam aplaudē vien dejotāji un cilvēki no šova komandas - viņi ir sajūsmā. Maikls atgādina, ka viņam ir jāsaudzē balss: «Es tikai iesildos.» Strādājot ar pavadošās grupas mūziķiem, Džeksons paziņo, ka dziesmām koncertā ir jāskan tieši tā, kā viņš tās bija sacerējis, - tieši tā, kā ierakstā, tieši tā, kā šīs dziesmas pazīst publika. Filma iepazīstina ar specefektiem un īsfilmām, kas tika veidotas Londonas koncertiem. Piemēram, dziesmā Smooth Criminal Džeksons uz skatuves pārvēršas par gangsteri, bet uz videoekrāniem viņš pievienojas Holivudas leģendām Ritai Heivortei, Hamfrijam Bogartam un Džeimsam Kegnijam īpašā montāžā, kurā izmantoti klasisko filmu Gilda, In a Lonely Place/Vientuļā vieta un His Girl Friday/Piektdiene fragmenti. Hitam Thriller bija uzņemta jauna «šausmene» Tima Bērtona stilā. Taču Džeksons var iztikt arī bez specefektiem: kad viņš izpilda «grupas Cosmos hitu» Billy Jean, gribas piecelties un dejot līdzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?