Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Grib ieviest principu - par katru pārkāpumu jauns sods

Cietumsodu samazināšana par mantiskiem noziegumiem ir tikai viena, kaut arī uzkrītošākā no Tieslietu ministrijas (TM) iecerētās kriminālsodu reformas daļām. Reforma, ko paši ierēdņi dēvē par otru nozīmīgāko kopš neatkarības atjaunošanas, paredz vēl vairākas fundamentālas izmaiņas Latvijā pastāvošajā sodu politikā. Tostarp minama principa ieviešana, ka par katru atkārtotu noziegumu pienākas atsevišķs sods un tas vairs nav kvalificējams kā viena nodarījuma «epizode». Tas novērstu situāciju, ka, piemēram, zaglis par desmit zādzībām nevar tikt notiesāts bargāk kā par divām.

Kavēja Saeimas atlaišana

Kaut arī ar apjomīgo grozījumu projektu TM nāca klajā jau pavasarī, tā virzību aizkavēja Saeimas atlaišana. Tika izlemts projektu uz parlamentu virzīt pēc vēlēšanām, lai deputāti nekristu populisma kārdinājumā, bet debatētu pēc būtības.

Galvenie iemesli, kādēļ reforma nepieciešama, ir atteikšanās no padomju laika represīvās sodu sistēmas un pietuvošanās Eiropas Savienības valstu sistēmai, jo soda mērķis ir ne tikai aizsargāt sabiedrību un atjaunot taisnīgumu, bet arī resocializēt likumpārkāpējus. Reforma būtiski paplašinās iespējas piemērot tā sauktos alternatīvos soda veidus, kā piespiedu darbs, pēc kuriem, kā rāda pētījumi, recidīva procents ir stipri zemāks, skaidroja TM pārstāves.

Tāpat jāņem vērā, ka Latvijā šobrīd ir ļoti augsts vidējais cietumsoda ilgums - seši gadi -, kas ir trīsreiz vairāk nekā Rietumeiropā. Pētījumi skaidri parāda, ka cilvēku ilglaicīga atrašanās cietumā kavē viņu kļūšanu par likumpaklausīgiem iedzīvotājiem pēc iznākšanas brīvībā, skaidroja TM valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina. Tādēļ iecerēts samazināt iespējamo cietumsodu ilgumu vidēji par 30%. Tādā veidā varētu arī būtiski ietaupīties valsts budžets, jo, aptuveni rēķinot, viena ieslodzītā uzturēšana valstij izmaksā deviņus latus dienā, turpretim, piemēram, probācijas uzraudzība tikai 28 santīmus.

Ne tikai maigāki sodi

Galvenie sodu samazinājumi ieplānoti par mantiskiem noziegumiem, kā zādzības, bet tādu nodarījumu gadījumos kā dzimumnoziegumi un slepkavības sodi neatmaigs. Kaut arī pie mantiskiem nodarījumiem varētu pieskaitīt arī kukuļdošanu un kukuļņemšanu, arī par tiem maigākas sankcijas likumprojekts neparedzot, norādīja TM Krimināltiesību departamenta direktore Indra Gratkovska.

Iecerēta arī vairāku jaunu principu ieviešana sodu politikā. Piemēram, paredzēts atteikties no principa, ka administratīvais pārkāpums, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā, kļūst par kriminālpārkāpumu. Lai beidzot varētu dzīvē ieviest arestu kā soda veidu, tas pārdēvēts par īslaicīgu brīvības atņemšanu, ko var izciest arī cietumā, kaut gan nodalīti no smago noziegumu pastrādātājiem. Notiks arī atteikšanās no atkārtotības principa, kas līdz šim nozīmēja - ja cilvēks, pirms viņu notver likumsargi, vairākkārt pārkāpis vienu un to pašu likuma pantu, viņu var sodīt tikai par vienu nodarījumu, kas kvalificēts kā «atkārtots». Tas nozīmēs, ka, piemēram, par katru zādzību, ko pirms noķeršanas pastrādājis viens zaglis, varēs piespriest atsevišķu sodu - par trim zādzībām trīs reiz divi gadi cietumā, par deviņām - deviņreiz divi.

Patlaban ieplānots, ka visi likumprojekti stāsies spēkā 2013. gada 1. janvārī. Kad pavasarī TM nāca klajā ar likumprojektu, toreizējie Saeimas Juridiskās komisijas deputāti Dienai atzina, ka tik apjomīgs darbs varētu prasīt vismaz gadu un tā īstenošanai varētu būt jāveido arī speciāla apakškomisija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?